פתור עבור x, y
x=9
y=21
גרף
שתף
הועתק ללוח
\frac{2}{3}x+\frac{1}{7}y=9,\frac{1}{3}x-\frac{5}{7}y=-12
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
\frac{2}{3}x+\frac{1}{7}y=9
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
\frac{2}{3}x=-\frac{1}{7}y+9
החסר \frac{y}{7} משני אגפי המשוואה.
x=\frac{3}{2}\left(-\frac{1}{7}y+9\right)
חלק את שני אגפי המשוואה ב- \frac{2}{3}, פעולה הזהה להכפלת שני האגפים בהופכי של השבר.
x=-\frac{3}{14}y+\frac{27}{2}
הכפל את \frac{3}{2} ב- -\frac{y}{7}+9.
\frac{1}{3}\left(-\frac{3}{14}y+\frac{27}{2}\right)-\frac{5}{7}y=-12
השתמש ב- -\frac{3y}{14}+\frac{27}{2} במקום x במשוואה השניה, \frac{1}{3}x-\frac{5}{7}y=-12.
-\frac{1}{14}y+\frac{9}{2}-\frac{5}{7}y=-12
הכפל את \frac{1}{3} ב- -\frac{3y}{14}+\frac{27}{2}.
-\frac{11}{14}y+\frac{9}{2}=-12
הוסף את -\frac{y}{14} ל- -\frac{5y}{7}.
-\frac{11}{14}y=-\frac{33}{2}
החסר \frac{9}{2} משני אגפי המשוואה.
y=21
חלק את שני אגפי המשוואה ב- -\frac{11}{14}, פעולה הזהה להכפלת שני האגפים בהופכי של השבר.
x=-\frac{3}{14}\times 21+\frac{27}{2}
השתמש ב- 21 במקום y ב- x=-\frac{3}{14}y+\frac{27}{2}. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=\frac{-9+27}{2}
הכפל את -\frac{3}{14} ב- 21.
x=9
הוסף את \frac{27}{2} ל- -\frac{9}{2} על-ידי מציאת מכנה משותף וחיבור המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=9,y=21
המערכת נפתרה כעת.
\frac{2}{3}x+\frac{1}{7}y=9,\frac{1}{3}x-\frac{5}{7}y=-12
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}\frac{2}{3}&\frac{1}{7}\\\frac{1}{3}&-\frac{5}{7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}9\\-12\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}\frac{2}{3}&\frac{1}{7}\\\frac{1}{3}&-\frac{5}{7}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}\frac{2}{3}&\frac{1}{7}\\\frac{1}{3}&-\frac{5}{7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{2}{3}&\frac{1}{7}\\\frac{1}{3}&-\frac{5}{7}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}9\\-12\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}\frac{2}{3}&\frac{1}{7}\\\frac{1}{3}&-\frac{5}{7}\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{2}{3}&\frac{1}{7}\\\frac{1}{3}&-\frac{5}{7}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}9\\-12\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}\frac{2}{3}&\frac{1}{7}\\\frac{1}{3}&-\frac{5}{7}\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}9\\-12\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{\frac{5}{7}}{\frac{2}{3}\left(-\frac{5}{7}\right)-\frac{1}{7}\times \frac{1}{3}}&-\frac{\frac{1}{7}}{\frac{2}{3}\left(-\frac{5}{7}\right)-\frac{1}{7}\times \frac{1}{3}}\\-\frac{\frac{1}{3}}{\frac{2}{3}\left(-\frac{5}{7}\right)-\frac{1}{7}\times \frac{1}{3}}&\frac{\frac{2}{3}}{\frac{2}{3}\left(-\frac{5}{7}\right)-\frac{1}{7}\times \frac{1}{3}}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}9\\-12\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{15}{11}&\frac{3}{11}\\\frac{7}{11}&-\frac{14}{11}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}9\\-12\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{15}{11}\times 9+\frac{3}{11}\left(-12\right)\\\frac{7}{11}\times 9-\frac{14}{11}\left(-12\right)\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}9\\21\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=9,y=21
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
\frac{2}{3}x+\frac{1}{7}y=9,\frac{1}{3}x-\frac{5}{7}y=-12
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
\frac{1}{3}\times \frac{2}{3}x+\frac{1}{3}\times \frac{1}{7}y=\frac{1}{3}\times 9,\frac{2}{3}\times \frac{1}{3}x+\frac{2}{3}\left(-\frac{5}{7}\right)y=\frac{2}{3}\left(-12\right)
כדי להפוך את \frac{2x}{3} ו- \frac{x}{3} לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- \frac{1}{3} ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- \frac{2}{3}.
\frac{2}{9}x+\frac{1}{21}y=3,\frac{2}{9}x-\frac{10}{21}y=-8
פשט.
\frac{2}{9}x-\frac{2}{9}x+\frac{1}{21}y+\frac{10}{21}y=3+8
החסר את \frac{2}{9}x-\frac{10}{21}y=-8 מ- \frac{2}{9}x+\frac{1}{21}y=3 על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
\frac{1}{21}y+\frac{10}{21}y=3+8
הוסף את \frac{2x}{9} ל- -\frac{2x}{9}. האיברים \frac{2x}{9} ו- -\frac{2x}{9} מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
\frac{11}{21}y=3+8
הוסף את \frac{y}{21} ל- \frac{10y}{21}.
\frac{11}{21}y=11
הוסף את 3 ל- 8.
y=21
חלק את שני אגפי המשוואה ב- \frac{11}{21}, פעולה הזהה להכפלת שני האגפים בהופכי של השבר.
\frac{1}{3}x-\frac{5}{7}\times 21=-12
השתמש ב- 21 במקום y ב- \frac{1}{3}x-\frac{5}{7}y=-12. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
\frac{1}{3}x-15=-12
הכפל את -\frac{5}{7} ב- 21.
\frac{1}{3}x=3
הוסף 15 לשני אגפי המשוואה.
x=9
הכפל את שני האגפים ב- 3.
x=9,y=21
המערכת נפתרה כעת.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}