\left\{ \begin{array} { l } { 5 x + 7 y = 2060 } \\ { 1020 = 2060 - ( 2 x + 4 y ) } \end{array} \right.
פתור עבור x, y
x=160
y=180
גרף
שתף
הועתק ללוח
1020=2060-2x-4y
שקול את המשוואה השניה. כדי למצוא את ההופכי של 2x+4y, מצא את ההופכי של כל איבר.
2060-2x-4y=1020
החלף בין הצדדים כך שכל איברי המשתנים יופיעו בצד השמאלי.
-2x-4y=1020-2060
החסר 2060 משני האגפים.
-2x-4y=-1040
החסר את 2060 מ- 1020 כדי לקבל -1040.
5x+7y=2060,-2x-4y=-1040
כדי לפתור זוג משוואות באמצעות החלפה, תחילה פתור אחת מהמשוואות עבור אחד מהמשתנים. לאחר מכן החלף את התוצאה עבור משתנה זה במשוואה השניה.
5x+7y=2060
בחר אחת מהמשוואות ופתור אותה עבור x על-ידי בידוד x בצד השמאלי של סימן השוויון.
5x=-7y+2060
החסר 7y משני אגפי המשוואה.
x=\frac{1}{5}\left(-7y+2060\right)
חלק את שני האגפים ב- 5.
x=-\frac{7}{5}y+412
הכפל את \frac{1}{5} ב- -7y+2060.
-2\left(-\frac{7}{5}y+412\right)-4y=-1040
השתמש ב- -\frac{7y}{5}+412 במקום x במשוואה השניה, -2x-4y=-1040.
\frac{14}{5}y-824-4y=-1040
הכפל את -2 ב- -\frac{7y}{5}+412.
-\frac{6}{5}y-824=-1040
הוסף את \frac{14y}{5} ל- -4y.
-\frac{6}{5}y=-216
הוסף 824 לשני אגפי המשוואה.
y=180
חלק את שני אגפי המשוואה ב- -\frac{6}{5}, פעולה הזהה להכפלת שני האגפים בהופכי של השבר.
x=-\frac{7}{5}\times 180+412
השתמש ב- 180 במקום y ב- x=-\frac{7}{5}y+412. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
x=-252+412
הכפל את -\frac{7}{5} ב- 180.
x=160
הוסף את 412 ל- -252.
x=160,y=180
המערכת נפתרה כעת.
1020=2060-2x-4y
שקול את המשוואה השניה. כדי למצוא את ההופכי של 2x+4y, מצא את ההופכי של כל איבר.
2060-2x-4y=1020
החלף בין הצדדים כך שכל איברי המשתנים יופיעו בצד השמאלי.
-2x-4y=1020-2060
החסר 2060 משני האגפים.
-2x-4y=-1040
החסר את 2060 מ- 1020 כדי לקבל -1040.
5x+7y=2060,-2x-4y=-1040
העבר את המשוואות לצורה סטנדרטית ולאחר מכן השתמש במטריצות כדי לפתור את מערכת המשוואות.
\left(\begin{matrix}5&7\\-2&-4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}2060\\-1040\end{matrix}\right)
כתוב את המשוואות בצורת מטריצה.
inverse(\left(\begin{matrix}5&7\\-2&-4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}5&7\\-2&-4\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}5&7\\-2&-4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2060\\-1040\end{matrix}\right)
הכפל את המשוואה שבצד השמאלי במטריצה ההופכית של \left(\begin{matrix}5&7\\-2&-4\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}5&7\\-2&-4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2060\\-1040\end{matrix}\right)
המכפלה של מטריצה וההופכי שלה היא מטריצת הזהות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}5&7\\-2&-4\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}2060\\-1040\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות בצד השמאלי של סימן השוויון.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{4}{5\left(-4\right)-7\left(-2\right)}&-\frac{7}{5\left(-4\right)-7\left(-2\right)}\\-\frac{-2}{5\left(-4\right)-7\left(-2\right)}&\frac{5}{5\left(-4\right)-7\left(-2\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}2060\\-1040\end{matrix}\right)
עבור המטריצה 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), המטריצה ההפוכה היא \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), כדי שניתן יהיה לכתוב מחדש את משוואת המטריצה כבעיית הכפלת מטריצה.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{2}{3}&\frac{7}{6}\\-\frac{1}{3}&-\frac{5}{6}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}2060\\-1040\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{2}{3}\times 2060+\frac{7}{6}\left(-1040\right)\\-\frac{1}{3}\times 2060-\frac{5}{6}\left(-1040\right)\end{matrix}\right)
הכפל את המטריצות.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}160\\180\end{matrix}\right)
בצע את הפעולות האריתמטיות.
x=160,y=180
חלץ את רכיבי המטריצה x ו- y.
1020=2060-2x-4y
שקול את המשוואה השניה. כדי למצוא את ההופכי של 2x+4y, מצא את ההופכי של כל איבר.
2060-2x-4y=1020
החלף בין הצדדים כך שכל איברי המשתנים יופיעו בצד השמאלי.
-2x-4y=1020-2060
החסר 2060 משני האגפים.
-2x-4y=-1040
החסר את 2060 מ- 1020 כדי לקבל -1040.
5x+7y=2060,-2x-4y=-1040
כדי לפתור באמצעות אלימינציה, המקדמים של אחד מהמשתנים חייבים להיות זהים בשתי המשוואות כדי שהמשתנה יתבטל בעת החסרת משוואה אחת מהשניה.
-2\times 5x-2\times 7y=-2\times 2060,5\left(-2\right)x+5\left(-4\right)y=5\left(-1040\right)
כדי להפוך את 5x ו- -2x לשווים, הכפל את כל האיברים בכל אגף של המשוואה הראשונה ב- -2 ואת כל האיברים בכל אגף של המשוואה השניה ב- 5.
-10x-14y=-4120,-10x-20y=-5200
פשט.
-10x+10x-14y+20y=-4120+5200
החסר את -10x-20y=-5200 מ- -10x-14y=-4120 על-ידי חיסור איברים דומים בכל אחד מהצדדים של סימן השוויון.
-14y+20y=-4120+5200
הוסף את -10x ל- 10x. האיברים -10x ו- 10x מבטלים זה את זה, ונותרת משוואה שכוללת משתנה אחד בלבד ושניתן לפתור אותה.
6y=-4120+5200
הוסף את -14y ל- 20y.
6y=1080
הוסף את -4120 ל- 5200.
y=180
חלק את שני האגפים ב- 6.
-2x-4\times 180=-1040
השתמש ב- 180 במקום y ב- -2x-4y=-1040. מאחר שהמשוואה המתקבלת מכילה משתנה אחד בלבד, ניתן לפתור את x ישירות.
-2x-720=-1040
הכפל את -4 ב- 180.
-2x=-320
הוסף 720 לשני אגפי המשוואה.
x=160
חלק את שני האגפים ב- -2.
x=160,y=180
המערכת נפתרה כעת.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}