דילוג לתוכן העיקרי
פתור עבור x
Tick mark Image
גרף

בעיות דומות מחיפוש באינטרנט

שתף

\frac{1}{15}x^{2}-\frac{3}{10}x+\frac{1}{3}=0
ניתן לפתור את כל המשוואות בצורה ax^{2}+bx+c=0 באמצעות הנוסחה הריבועית: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. הנוסחה הריבועית נותנת שני פתרונות, אחד כאשר ± כולל פעולת חיבור ואחד כאשר הוא כולל פעולת חיסור.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{10}\right)±\sqrt{\left(-\frac{3}{10}\right)^{2}-4\times \frac{1}{15}\times \frac{1}{3}}}{2\times \frac{1}{15}}
למשוואה זו יש צורה סטנדרטית: ax^{2}+bx+c=0. השתמש ב- \frac{1}{15} במקום a, ב- -\frac{3}{10} במקום b, וב- \frac{1}{3} במקום c בנוסחה הריבועית, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{10}\right)±\sqrt{\frac{9}{100}-4\times \frac{1}{15}\times \frac{1}{3}}}{2\times \frac{1}{15}}
העלה את ‎-\frac{3}{10} בריבוע על-ידי העלאת המונה והמכנה של השבר בריבוע.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{10}\right)±\sqrt{\frac{9}{100}-\frac{4}{15}\times \frac{1}{3}}}{2\times \frac{1}{15}}
הכפל את ‎-4 ב- ‎\frac{1}{15}.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{10}\right)±\sqrt{\frac{9}{100}-\frac{4}{45}}}{2\times \frac{1}{15}}
הכפל את ‎-\frac{4}{15} ב- ‎\frac{1}{3} על-ידי הכפלת המונה במונה והמכנה במכנה. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{10}\right)±\sqrt{\frac{1}{900}}}{2\times \frac{1}{15}}
הוסף את ‎\frac{9}{100} ל- ‎-\frac{4}{45} על-ידי מציאת מכנה משותף וחיבור המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{10}\right)±\frac{1}{30}}{2\times \frac{1}{15}}
הוצא את השורש הריבועי של \frac{1}{900}.
x=\frac{\frac{3}{10}±\frac{1}{30}}{2\times \frac{1}{15}}
ההופכי של ‎-\frac{3}{10} הוא ‎\frac{3}{10}.
x=\frac{\frac{3}{10}±\frac{1}{30}}{\frac{2}{15}}
הכפל את ‎2 ב- ‎\frac{1}{15}.
x=\frac{\frac{1}{3}}{\frac{2}{15}}
כעת פתור את המשוואה x=\frac{\frac{3}{10}±\frac{1}{30}}{\frac{2}{15}} כאשר ± כולל סימן חיבור. הוסף את ‎\frac{3}{10} ל- ‎\frac{1}{30} על-ידי מציאת מכנה משותף וחיבור המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=\frac{5}{2}
חלק את ‎\frac{1}{3} ב- ‎\frac{2}{15} על-ידי הכפלת ‎\frac{1}{3} בהופכי של ‎\frac{2}{15}.
x=\frac{\frac{4}{15}}{\frac{2}{15}}
כעת פתור את המשוואה x=\frac{\frac{3}{10}±\frac{1}{30}}{\frac{2}{15}} כאשר ± כולל סימן חיסור. החסר את \frac{3}{10} מ- \frac{1}{30} על-ידי מציאת מכנה משותף והחסרת המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=2
חלק את ‎\frac{4}{15} ב- ‎\frac{2}{15} על-ידי הכפלת ‎\frac{4}{15} בהופכי של ‎\frac{2}{15}.
x=\frac{5}{2} x=2
המשוואה נפתרה כעת.
\frac{1}{15}x^{2}-\frac{3}{10}x+\frac{1}{3}=0
ניתן לפתור משוואות ריבועיות כגון זו בשיטת השלמת הריבוע. כדי להשלים את הריבוע, המשוואה חייבת תחילה להיות בצורה x^{2}+bx=c.
\frac{1}{15}x^{2}-\frac{3}{10}x+\frac{1}{3}-\frac{1}{3}=-\frac{1}{3}
החסר ‎\frac{1}{3} משני אגפי המשוואה.
\frac{1}{15}x^{2}-\frac{3}{10}x=-\frac{1}{3}
החסרת \frac{1}{3} מעצמו נותנת 0.
\frac{\frac{1}{15}x^{2}-\frac{3}{10}x}{\frac{1}{15}}=-\frac{\frac{1}{3}}{\frac{1}{15}}
הכפל את שני האגפים ב- ‎15.
x^{2}+\left(-\frac{\frac{3}{10}}{\frac{1}{15}}\right)x=-\frac{\frac{1}{3}}{\frac{1}{15}}
חילוק ב- ‎\frac{1}{15} מבטל את ההכפלה ב- ‎\frac{1}{15}.
x^{2}-\frac{9}{2}x=-\frac{\frac{1}{3}}{\frac{1}{15}}
חלק את ‎-\frac{3}{10} ב- ‎\frac{1}{15} על-ידי הכפלת ‎-\frac{3}{10} בהופכי של ‎\frac{1}{15}.
x^{2}-\frac{9}{2}x=-5
חלק את ‎-\frac{1}{3} ב- ‎\frac{1}{15} על-ידי הכפלת ‎-\frac{1}{3} בהופכי של ‎\frac{1}{15}.
x^{2}-\frac{9}{2}x+\left(-\frac{9}{4}\right)^{2}=-5+\left(-\frac{9}{4}\right)^{2}
חלק את ‎-\frac{9}{2}, המקדם של האיבר x, ב- 2 כדי לקבל ‎-\frac{9}{4}. לאחר מכן הוסף את הריבוע של -\frac{9}{4} לשני אגפי המשוואה. שלב זה הופך את האגף השמאלי של המשוואה לריבוע מושלם.
x^{2}-\frac{9}{2}x+\frac{81}{16}=-5+\frac{81}{16}
העלה את ‎-\frac{9}{4} בריבוע על-ידי העלאת המונה והמכנה של השבר בריבוע.
x^{2}-\frac{9}{2}x+\frac{81}{16}=\frac{1}{16}
הוסף את ‎-5 ל- ‎\frac{81}{16}.
\left(x-\frac{9}{4}\right)^{2}=\frac{1}{16}
פרק x^{2}-\frac{9}{2}x+\frac{81}{16} לגורמים. באופן כללי, x^{2}+bx+c הוא ריבוע מושלם, ניתן תמיד לפרק אותו לגורמים \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{9}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{1}{16}}
הוצא את השורש הריבועי של שני אגפי המשוואה.
x-\frac{9}{4}=\frac{1}{4} x-\frac{9}{4}=-\frac{1}{4}
פשט.
x=\frac{5}{2} x=2
הוסף ‎\frac{9}{4} לשני אגפי המשוואה.