פתור עבור x
x=5
x=10
גרף
שתף
הועתק ללוח
\frac{1}{10}x^{2}-\frac{3}{2}x+5=0
ניתן לפתור את כל המשוואות בצורה ax^{2}+bx+c=0 באמצעות הנוסחה הריבועית: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. הנוסחה הריבועית נותנת שני פתרונות, אחד כאשר ± כולל פעולת חיבור ואחד כאשר הוא כולל פעולת חיסור.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}-4\times \frac{1}{10}\times 5}}{2\times \frac{1}{10}}
למשוואה זו יש צורה סטנדרטית: ax^{2}+bx+c=0. השתמש ב- \frac{1}{10} במקום a, ב- -\frac{3}{2} במקום b, וב- 5 במקום c בנוסחה הריבועית, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\frac{9}{4}-4\times \frac{1}{10}\times 5}}{2\times \frac{1}{10}}
העלה את -\frac{3}{2} בריבוע על-ידי העלאת המונה והמכנה של השבר בריבוע.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\frac{9}{4}-\frac{2}{5}\times 5}}{2\times \frac{1}{10}}
הכפל את -4 ב- \frac{1}{10}.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\frac{9}{4}-2}}{2\times \frac{1}{10}}
הכפל את -\frac{2}{5} ב- 5.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\sqrt{\frac{1}{4}}}{2\times \frac{1}{10}}
הוסף את \frac{9}{4} ל- -2.
x=\frac{-\left(-\frac{3}{2}\right)±\frac{1}{2}}{2\times \frac{1}{10}}
הוצא את השורש הריבועי של \frac{1}{4}.
x=\frac{\frac{3}{2}±\frac{1}{2}}{2\times \frac{1}{10}}
ההופכי של -\frac{3}{2} הוא \frac{3}{2}.
x=\frac{\frac{3}{2}±\frac{1}{2}}{\frac{1}{5}}
הכפל את 2 ב- \frac{1}{10}.
x=\frac{2}{\frac{1}{5}}
כעת פתור את המשוואה x=\frac{\frac{3}{2}±\frac{1}{2}}{\frac{1}{5}} כאשר ± כולל סימן חיבור. הוסף את \frac{3}{2} ל- \frac{1}{2} על-ידי מציאת מכנה משותף וחיבור המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=10
חלק את 2 ב- \frac{1}{5} על-ידי הכפלת 2 בהופכי של \frac{1}{5}.
x=\frac{1}{\frac{1}{5}}
כעת פתור את המשוואה x=\frac{\frac{3}{2}±\frac{1}{2}}{\frac{1}{5}} כאשר ± כולל סימן חיסור. החסר את \frac{3}{2} מ- \frac{1}{2} על-ידי מציאת מכנה משותף והחסרת המונים. לאחר מכן צמצם את השבר לאיברים הקטנים ביותר אם הדבר אפשרי.
x=5
חלק את 1 ב- \frac{1}{5} על-ידי הכפלת 1 בהופכי של \frac{1}{5}.
x=10 x=5
המשוואה נפתרה כעת.
\frac{1}{10}x^{2}-\frac{3}{2}x+5=0
ניתן לפתור משוואות ריבועיות כגון זו בשיטת השלמת הריבוע. כדי להשלים את הריבוע, המשוואה חייבת תחילה להיות בצורה x^{2}+bx=c.
\frac{1}{10}x^{2}-\frac{3}{2}x+5-5=-5
החסר 5 משני אגפי המשוואה.
\frac{1}{10}x^{2}-\frac{3}{2}x=-5
החסרת 5 מעצמו נותנת 0.
\frac{\frac{1}{10}x^{2}-\frac{3}{2}x}{\frac{1}{10}}=-\frac{5}{\frac{1}{10}}
הכפל את שני האגפים ב- 10.
x^{2}+\left(-\frac{\frac{3}{2}}{\frac{1}{10}}\right)x=-\frac{5}{\frac{1}{10}}
חילוק ב- \frac{1}{10} מבטל את ההכפלה ב- \frac{1}{10}.
x^{2}-15x=-\frac{5}{\frac{1}{10}}
חלק את -\frac{3}{2} ב- \frac{1}{10} על-ידי הכפלת -\frac{3}{2} בהופכי של \frac{1}{10}.
x^{2}-15x=-50
חלק את -5 ב- \frac{1}{10} על-ידי הכפלת -5 בהופכי של \frac{1}{10}.
x^{2}-15x+\left(-\frac{15}{2}\right)^{2}=-50+\left(-\frac{15}{2}\right)^{2}
חלק את -15, המקדם של האיבר x, ב- 2 כדי לקבל -\frac{15}{2}. לאחר מכן הוסף את הריבוע של -\frac{15}{2} לשני אגפי המשוואה. שלב זה הופך את האגף השמאלי של המשוואה לריבוע מושלם.
x^{2}-15x+\frac{225}{4}=-50+\frac{225}{4}
העלה את -\frac{15}{2} בריבוע על-ידי העלאת המונה והמכנה של השבר בריבוע.
x^{2}-15x+\frac{225}{4}=\frac{25}{4}
הוסף את -50 ל- \frac{225}{4}.
\left(x-\frac{15}{2}\right)^{2}=\frac{25}{4}
פרק x^{2}-15x+\frac{225}{4} לגורמים. באופן כללי, x^{2}+bx+c הוא ריבוע מושלם, ניתן תמיד לפרק אותו לגורמים \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{15}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{4}}
הוצא את השורש הריבועי של שני אגפי המשוואה.
x-\frac{15}{2}=\frac{5}{2} x-\frac{15}{2}=-\frac{5}{2}
פשט.
x=10 x=5
הוסף \frac{15}{2} לשני אגפי המשוואה.
דוגמאות
משוואה ממעלה שנייה
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
טריגונומטריה
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
משוואה לינארית
y = 3x + 4
אריתמטיקה
699 * 533
מטריצה
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
משוואה בו-זמנית
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
גזירה
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
אינטגרציה
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
גבולות
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}