Λύση ως προς x
x=-\frac{3}{1-2y}
y\neq \frac{1}{2}
Λύση ως προς y
y=\frac{1}{2}+\frac{3}{2x}
x\neq 0
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
x+3-yx\times 2=0
Αφαιρέστε yx\times 2 και από τις δύο πλευρές.
x+3-2yx=0
Πολλαπλασιάστε -1 και 2 για να λάβετε -2.
x-2yx=-3
Αφαιρέστε 3 και από τις δύο πλευρές. Το υπόλοιπο της αφαίρεσης οποιουδήποτε αριθμού από το μηδέν ισούται με τον αντίστοιχο αρνητικό αριθμό.
\left(1-2y\right)x=-3
Συνδυάστε όλους τους όρους που περιέχουν x.
\frac{\left(1-2y\right)x}{1-2y}=-\frac{3}{1-2y}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 1-2y.
x=-\frac{3}{1-2y}
Η διαίρεση με το 1-2y αναιρεί τον πολλαπλασιασμό με το 1-2y.
yx\times 2=x+3
Κάντε εναλλαγή πλευρών έτσι ώστε όλοι οι μεταβλητοί όροι να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά.
2xy=x+3
Η εξίσωση είναι σε τυπική μορφή.
\frac{2xy}{2x}=\frac{x+3}{2x}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 2x.
y=\frac{x+3}{2x}
Η διαίρεση με το 2x αναιρεί τον πολλαπλασιασμό με το 2x.
y=\frac{1}{2}+\frac{3}{2x}
Διαιρέστε το x+3 με το 2x.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}