Λύση ως προς x, y
Tick mark Image
Γράφημα

Παρόμοια προβλήματα από την Αναζήτηση στο web

Κοινοποίηση

8x+2y=46,7x+3y=47
Για λύσετε ένα ζεύγος εξισώσεων χρησιμοποιώντας αντικατάσταση, πρώτα λύστε μία από τις εξισώσεις ως προς μία από τις μεταβλητές. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε το αποτέλεσμα για αυτή τη μεταβλητή στην άλλη εξίσωση.
8x+2y=46
Επιλέξτε μία από τις εξισώσεις και λύστε την ως προς x, απομονώνοντας το x στην αριστερή πλευρά του ίσον.
8x=-2y+46
Αφαιρέστε 2y και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
x=\frac{1}{8}\left(-2y+46\right)
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 8.
x=-\frac{1}{4}y+\frac{23}{4}
Πολλαπλασιάστε το \frac{1}{8} επί -2y+46.
7\left(-\frac{1}{4}y+\frac{23}{4}\right)+3y=47
Αντικαταστήστε το x με \frac{-y+23}{4} στην άλλη εξίσωση, 7x+3y=47.
-\frac{7}{4}y+\frac{161}{4}+3y=47
Πολλαπλασιάστε το 7 επί \frac{-y+23}{4}.
\frac{5}{4}y+\frac{161}{4}=47
Προσθέστε το -\frac{7y}{4} και το 3y.
\frac{5}{4}y=\frac{27}{4}
Αφαιρέστε \frac{161}{4} και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
y=\frac{27}{5}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με \frac{5}{4}, το οποίο είναι το ίδιο σαν να πολλαπλασιάζατε και τις δύο πλευρές με το αντίστροφο κλάσμα.
x=-\frac{1}{4}\times \left(\frac{27}{5}\right)+\frac{23}{4}
Αντικαταστήστε το y με \frac{27}{5} στην x=-\frac{1}{4}y+\frac{23}{4}. Επειδή η εξίσωση που προκύπτει περιέχει μόνο μία μεταβλητή, μπορείτε να τη λύσετε ως προς x απευθείας.
x=-\frac{27}{20}+\frac{23}{4}
Πολλαπλασιάστε το -\frac{1}{4} επί \frac{27}{5} πολλαπλασιάζοντας τον αριθμητή επί τον αριθμητή και τον παρονομαστή επί τον παρονομαστή. Στη συνέχεια, απλοποιήστε το κλάσμα στους μικρότερους όρους, εάν είναι δυνατό.
x=\frac{22}{5}
Προσθέστε το \frac{23}{4} και το -\frac{27}{20} βρίσκοντας έναν κοινό παρονομαστή και προσθέτοντας τους αριθμητές. Στη συνέχεια, απλοποιήστε το κλάσμα στους μικρότερους δυνατούς όρους, εάν αυτό είναι δυνατό.
x=\frac{22}{5},y=\frac{27}{5}
Το σύστημα έχει πλέον λυθεί.
8x+2y=46,7x+3y=47
Θέστε τις εξισώσεις σε τυπική μορφή και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε πίνακες για να λύσετε το σύστημα εξισώσεων.
\left(\begin{matrix}8&2\\7&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}46\\47\end{matrix}\right)
Γράψτε τις εξισώσεις σε μορφή πίνακα.
inverse(\left(\begin{matrix}8&2\\7&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}8&2\\7&3\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}8&2\\7&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}46\\47\end{matrix}\right)
Πολλαπλασιάστε αριστερά την εξίσωση με τον αντίστροφο πίνακα του \left(\begin{matrix}8&2\\7&3\end{matrix}\right).
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}8&2\\7&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}46\\47\end{matrix}\right)
Το γινόμενο ενός πίνακα και το αντίστροφό του είναι ο μοναδιαίος πίνακας.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}8&2\\7&3\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}46\\47\end{matrix}\right)
Πολλαπλασιάστε τους πίνακες στην αριστερή πλευρά του συμβόλου ισότητας.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{8\times 3-2\times 7}&-\frac{2}{8\times 3-2\times 7}\\-\frac{7}{8\times 3-2\times 7}&\frac{8}{8\times 3-2\times 7}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}46\\47\end{matrix}\right)
Για τον πίνακα 2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right), ο αντίστροφος πίνακας είναι \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), επομένως η εξίσωση πινάκων μπορεί να επαναδιατυπωθεί ως πρόβλημα πολλαπλασιασμού πινάκων.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{10}&-\frac{1}{5}\\-\frac{7}{10}&\frac{4}{5}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}46\\47\end{matrix}\right)
Κάντε την αριθμητική πράξη.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{3}{10}\times 46-\frac{1}{5}\times 47\\-\frac{7}{10}\times 46+\frac{4}{5}\times 47\end{matrix}\right)
Πολλαπλασιάστε τους πίνακες.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{22}{5}\\\frac{27}{5}\end{matrix}\right)
Κάντε την αριθμητική πράξη.
x=\frac{22}{5},y=\frac{27}{5}
Εξαγάγετε τα στοιχεία πίνακα x και y.
8x+2y=46,7x+3y=47
Για να λύσετε μέσω απαλοιφής, οι συντελεστές μίας από τις μεταβλητές πρέπει να είναι ίδιοι και στις δύο εξισώσεις, έτσι ώστε η μεταβλητή να διαγραφεί όταν η μία εξίσωση αφαιρεθεί από την άλλη.
7\times 8x+7\times 2y=7\times 46,8\times 7x+8\times 3y=8\times 47
Για να κάνετε τα 8x και 7x ίσα, πολλαπλασιάστε όλους τους όρους σε κάθε πλευρά της πρώτης εξίσωσης με 7 και όλους τους όρους, σε κάθε πλευρά της δεύτερης με 8.
56x+14y=322,56x+24y=376
Απλοποιήστε.
56x-56x+14y-24y=322-376
Αφαιρέστε 56x+24y=376 από 56x+14y=322 αφαιρώντας τους όμοιους όρους σε κάθε πλευρά του ίσον.
14y-24y=322-376
Προσθέστε το 56x και το -56x. Απαλοιφή των όρων 56x και -56x, αφήνοντας μια εξίσωση με μία μόνο μεταβλητή που μπορεί να επιλυθεί.
-10y=322-376
Προσθέστε το 14y και το -24y.
-10y=-54
Προσθέστε το 322 και το -376.
y=\frac{27}{5}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με -10.
7x+3\times \left(\frac{27}{5}\right)=47
Αντικαταστήστε το y με \frac{27}{5} στην 7x+3y=47. Επειδή η εξίσωση που προκύπτει περιέχει μόνο μία μεταβλητή, μπορείτε να τη λύσετε ως προς x απευθείας.
7x+\frac{81}{5}=47
Πολλαπλασιάστε το 3 επί \frac{27}{5}.
7x=\frac{154}{5}
Αφαιρέστε \frac{81}{5} και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
x=\frac{22}{5}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 7.
x=\frac{22}{5},y=\frac{27}{5}
Το σύστημα έχει πλέον λυθεί.