Mετάβαση στο κυρίως περιεχόμενο
Λύση ως προς x
Tick mark Image
Γράφημα

Παρόμοια προβλήματα από την Αναζήτηση στο web

Κοινοποίηση

\left(x-2\right)x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Η μεταβλητή x δεν μπορεί να είναι ίση με 2 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με x-2.
x^{2}-2x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-2 με το x.
x^{2}-2x-3x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-2 με το -3.
x^{2}-5x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Συνδυάστε το -2x και το -3x για να λάβετε -5x.
x^{2}-5x+6=11-5x+10
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-2 με το -5.
x^{2}-5x+6=21-5x
Προσθέστε 11 και 10 για να λάβετε 21.
x^{2}-5x+6+5x=21
Προσθήκη 5x και στις δύο πλευρές.
x^{2}+6=21
Συνδυάστε το -5x και το 5x για να λάβετε 0.
x^{2}=21-6
Αφαιρέστε 6 και από τις δύο πλευρές.
x^{2}=15
Αφαιρέστε 6 από 21 για να λάβετε 15.
x=\sqrt{15} x=-\sqrt{15}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
\left(x-2\right)x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Η μεταβλητή x δεν μπορεί να είναι ίση με 2 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με x-2.
x^{2}-2x+\left(x-2\right)\left(-3\right)=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-2 με το x.
x^{2}-2x-3x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-2 με το -3.
x^{2}-5x+6=11+\left(x-2\right)\left(-5\right)
Συνδυάστε το -2x και το -3x για να λάβετε -5x.
x^{2}-5x+6=11-5x+10
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-2 με το -5.
x^{2}-5x+6=21-5x
Προσθέστε 11 και 10 για να λάβετε 21.
x^{2}-5x+6-21=-5x
Αφαιρέστε 21 και από τις δύο πλευρές.
x^{2}-5x-15=-5x
Αφαιρέστε 21 από 6 για να λάβετε -15.
x^{2}-5x-15+5x=0
Προσθήκη 5x και στις δύο πλευρές.
x^{2}-15=0
Συνδυάστε το -5x και το 5x για να λάβετε 0.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-15\right)}}{2}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 1, το b με 0 και το c με -15 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-15\right)}}{2}
Υψώστε το 0 στο τετράγωνο.
x=\frac{0±\sqrt{60}}{2}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί -15.
x=\frac{0±2\sqrt{15}}{2}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 60.
x=\sqrt{15}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{0±2\sqrt{15}}{2} όταν το ± είναι συν.
x=-\sqrt{15}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{0±2\sqrt{15}}{2} όταν το ± είναι μείον.
x=\sqrt{15} x=-\sqrt{15}
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.