Λύση ως προς x
x=-4
x=16
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
a+b=-12 ab=-64
Για να λύσετε την εξίσωση, παραγοντοποιήστε x^{2}-12x-64 χρησιμοποιώντας τον τύπο x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Για να βρείτε a και b, ρυθμίστε ένα σύστημα για επίλυση.
1,-64 2,-32 4,-16 8,-8
Εφόσον το ab είναι αρνητικό, οι a και b έχουν τα αντίθετο σήματα. Εφόσον το a+b είναι αρνητικό, ο αρνητικός αριθμός έχει μεγαλύτερη απόλυτη τιμή από το θετικό. Εμφάνιση όλων αυτών των ζευγών ακέραιων αριθμών που επιστρέφουν γινόμενο -64.
1-64=-63 2-32=-30 4-16=-12 8-8=0
Υπολογίστε το άθροισμα για κάθε ζεύγος.
a=-16 b=4
Η λύση είναι το ζεύγος που δίνει άθροισμα -12.
\left(x-16\right)\left(x+4\right)
Επανεγγραφή παραγοντοποιηθεί παράστασης \left(x+a\right)\left(x+b\right) χρησιμοποιώντας τις τιμές που έχουν ληφθεί.
x=16 x=-4
Για να βρείτε λύσεις εξίσωσης, να λύσετε x-16=0 και x+4=0.
a+b=-12 ab=1\left(-64\right)=-64
Για να λύσετε την εξίσωση, παραγοντοποιήστε την αριστερή πλευρά με ομαδοποίηση. Αρχικά, η αριστερή πλευρά πρέπει να γραφτεί ξανά ως x^{2}+ax+bx-64. Για να βρείτε a και b, ρυθμίστε ένα σύστημα για επίλυση.
1,-64 2,-32 4,-16 8,-8
Εφόσον το ab είναι αρνητικό, οι a και b έχουν τα αντίθετο σήματα. Εφόσον το a+b είναι αρνητικό, ο αρνητικός αριθμός έχει μεγαλύτερη απόλυτη τιμή από το θετικό. Εμφάνιση όλων αυτών των ζευγών ακέραιων αριθμών που επιστρέφουν γινόμενο -64.
1-64=-63 2-32=-30 4-16=-12 8-8=0
Υπολογίστε το άθροισμα για κάθε ζεύγος.
a=-16 b=4
Η λύση είναι το ζεύγος που δίνει άθροισμα -12.
\left(x^{2}-16x\right)+\left(4x-64\right)
Γράψτε πάλι το x^{2}-12x-64 ως \left(x^{2}-16x\right)+\left(4x-64\right).
x\left(x-16\right)+4\left(x-16\right)
Παραγοντοποιήστε x στο πρώτο και στο 4 της δεύτερης ομάδας.
\left(x-16\right)\left(x+4\right)
Παραγοντοποιήστε τον κοινό όρο x-16 χρησιμοποιώντας επιμεριστική ιδιότητα.
x=16 x=-4
Για να βρείτε λύσεις εξίσωσης, να λύσετε x-16=0 και x+4=0.
x^{2}-12x-64=0
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{\left(-12\right)^{2}-4\left(-64\right)}}{2}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 1, το b με -12 και το c με -64 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144-4\left(-64\right)}}{2}
Υψώστε το -12 στο τετράγωνο.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{144+256}}{2}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί -64.
x=\frac{-\left(-12\right)±\sqrt{400}}{2}
Προσθέστε το 144 και το 256.
x=\frac{-\left(-12\right)±20}{2}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 400.
x=\frac{12±20}{2}
Το αντίθετο ενός αριθμού -12 είναι 12.
x=\frac{32}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{12±20}{2} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 12 και το 20.
x=16
Διαιρέστε το 32 με το 2.
x=-\frac{8}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{12±20}{2} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 20 από 12.
x=-4
Διαιρέστε το -8 με το 2.
x=16 x=-4
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
x^{2}-12x-64=0
Οι δευτεροβάθμιες εξισώσεις όπως αυτή είναι δυνατό να λυθούν συμπληρώνοντας το τετράγωνο. Για να συμπληρώσετε το τετράγωνο, η εξίσωση πρώτα πρέπει να είναι στη μορφή x^{2}+bx=c.
x^{2}-12x-64-\left(-64\right)=-\left(-64\right)
Προσθέστε 64 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
x^{2}-12x=-\left(-64\right)
Η αφαίρεση του -64 από τον εαυτό έχει ως αποτέλεσμα 0.
x^{2}-12x=64
Αφαιρέστε -64 από 0.
x^{2}-12x+\left(-6\right)^{2}=64+\left(-6\right)^{2}
Διαιρέστε το -12, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε -6. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του -6 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
x^{2}-12x+36=64+36
Υψώστε το -6 στο τετράγωνο.
x^{2}-12x+36=100
Προσθέστε το 64 και το 36.
\left(x-6\right)^{2}=100
Παραγον x^{2}-12x+36. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-6\right)^{2}}=\sqrt{100}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
x-6=10 x-6=-10
Απλοποιήστε.
x=16 x=-4
Προσθέστε 6 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}