Λύση ως προς x
x=-3
x=2
Γράφημα
Κουίζ
Quadratic Equation
x ^ { 2 } + x + ( \frac { 1 } { 2 } ) ^ { 2 } = ( \frac { 1 } { 2 } ) ^ { 2 } + 6
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\left(\frac{1}{2}\right)^{2}+6
Υπολογίστε το \frac{1}{2}στη δύναμη του 2 και λάβετε \frac{1}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{1}{4}+6
Υπολογίστε το \frac{1}{2}στη δύναμη του 2 και λάβετε \frac{1}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{25}{4}
Προσθέστε \frac{1}{4} και 6 για να λάβετε \frac{25}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}-\frac{25}{4}=0
Αφαιρέστε \frac{25}{4} και από τις δύο πλευρές.
x^{2}+x-6=0
Αφαιρέστε \frac{25}{4} από \frac{1}{4} για να λάβετε -6.
a+b=1 ab=-6
Για να λύσετε την εξίσωση, παραγοντοποιήστε x^{2}+x-6 χρησιμοποιώντας τον τύπο x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Για να βρείτε a και b, ρυθμίστε ένα σύστημα για επίλυση.
-1,6 -2,3
Εφόσον το ab είναι αρνητικό, οι a και b έχουν τα αντίθετο σήματα. Δεδομένου ότι a+b είναι θετικός, ο θετικός αριθμός έχει μεγαλύτερη απόλυτη τιμή από τη αρνητική. Εμφάνιση όλων αυτών των ζευγών ακέραιων αριθμών που επιστρέφουν γινόμενο -6.
-1+6=5 -2+3=1
Υπολογίστε το άθροισμα για κάθε ζεύγος.
a=-2 b=3
Η λύση είναι το ζεύγος που δίνει άθροισμα 1.
\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Επανεγγραφή παραγοντοποιηθεί παράστασης \left(x+a\right)\left(x+b\right) χρησιμοποιώντας τις τιμές που έχουν ληφθεί.
x=2 x=-3
Για να βρείτε λύσεις εξίσωσης, να λύσετε x-2=0 και x+3=0.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\left(\frac{1}{2}\right)^{2}+6
Υπολογίστε το \frac{1}{2}στη δύναμη του 2 και λάβετε \frac{1}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{1}{4}+6
Υπολογίστε το \frac{1}{2}στη δύναμη του 2 και λάβετε \frac{1}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{25}{4}
Προσθέστε \frac{1}{4} και 6 για να λάβετε \frac{25}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}-\frac{25}{4}=0
Αφαιρέστε \frac{25}{4} και από τις δύο πλευρές.
x^{2}+x-6=0
Αφαιρέστε \frac{25}{4} από \frac{1}{4} για να λάβετε -6.
a+b=1 ab=1\left(-6\right)=-6
Για να λύσετε την εξίσωση, παραγοντοποιήστε την αριστερή πλευρά με ομαδοποίηση. Αρχικά, η αριστερή πλευρά πρέπει να γραφτεί ξανά ως x^{2}+ax+bx-6. Για να βρείτε a και b, ρυθμίστε ένα σύστημα για επίλυση.
-1,6 -2,3
Εφόσον το ab είναι αρνητικό, οι a και b έχουν τα αντίθετο σήματα. Δεδομένου ότι a+b είναι θετικός, ο θετικός αριθμός έχει μεγαλύτερη απόλυτη τιμή από τη αρνητική. Εμφάνιση όλων αυτών των ζευγών ακέραιων αριθμών που επιστρέφουν γινόμενο -6.
-1+6=5 -2+3=1
Υπολογίστε το άθροισμα για κάθε ζεύγος.
a=-2 b=3
Η λύση είναι το ζεύγος που δίνει άθροισμα 1.
\left(x^{2}-2x\right)+\left(3x-6\right)
Γράψτε πάλι το x^{2}+x-6 ως \left(x^{2}-2x\right)+\left(3x-6\right).
x\left(x-2\right)+3\left(x-2\right)
Παραγοντοποιήστε x στο πρώτο και στο 3 της δεύτερης ομάδας.
\left(x-2\right)\left(x+3\right)
Παραγοντοποιήστε τον κοινό όρο x-2 χρησιμοποιώντας επιμεριστική ιδιότητα.
x=2 x=-3
Για να βρείτε λύσεις εξίσωσης, να λύσετε x-2=0 και x+3=0.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\left(\frac{1}{2}\right)^{2}+6
Υπολογίστε το \frac{1}{2}στη δύναμη του 2 και λάβετε \frac{1}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{1}{4}+6
Υπολογίστε το \frac{1}{2}στη δύναμη του 2 και λάβετε \frac{1}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{25}{4}
Προσθέστε \frac{1}{4} και 6 για να λάβετε \frac{25}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}-\frac{25}{4}=0
Αφαιρέστε \frac{25}{4} και από τις δύο πλευρές.
x^{2}+x-6=0
Αφαιρέστε \frac{25}{4} από \frac{1}{4} για να λάβετε -6.
x=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\left(-6\right)}}{2}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 1, το b με 1 και το c με -6 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-1±\sqrt{1-4\left(-6\right)}}{2}
Υψώστε το 1 στο τετράγωνο.
x=\frac{-1±\sqrt{1+24}}{2}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί -6.
x=\frac{-1±\sqrt{25}}{2}
Προσθέστε το 1 και το 24.
x=\frac{-1±5}{2}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 25.
x=\frac{4}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{-1±5}{2} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το -1 και το 5.
x=2
Διαιρέστε το 4 με το 2.
x=-\frac{6}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{-1±5}{2} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 5 από -1.
x=-3
Διαιρέστε το -6 με το 2.
x=2 x=-3
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\left(\frac{1}{2}\right)^{2}+6
Υπολογίστε το \frac{1}{2}στη δύναμη του 2 και λάβετε \frac{1}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{1}{4}+6
Υπολογίστε το \frac{1}{2}στη δύναμη του 2 και λάβετε \frac{1}{4}.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=\frac{25}{4}
Προσθέστε \frac{1}{4} και 6 για να λάβετε \frac{25}{4}.
\left(x+\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{25}{4}
Παραγον x^{2}+x+\frac{1}{4}. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{4}}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
x+\frac{1}{2}=\frac{5}{2} x+\frac{1}{2}=-\frac{5}{2}
Απλοποιήστε.
x=2 x=-3
Αφαιρέστε \frac{1}{2} και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}