Παράγοντας
\left(x-3\right)\left(7x-1\right)
Υπολογισμός
\left(x-3\right)\left(7x-1\right)
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
a+b=-22 ab=7\times 3=21
Παραγοντοποιήστε την παράσταση με ομαδοποίηση. Αρχικά, η παράσταση πρέπει να γραφτεί ξανά ως 7x^{2}+ax+bx+3. Για να βρείτε a και b, ρυθμίστε ένα σύστημα για επίλυση.
-1,-21 -3,-7
Εφόσον ab είναι θετική, a και b έχουν το ίδιο πρόσημο. Εφόσον το a+b είναι αρνητικό, το a και οι b είναι αρνητικά. Εμφάνιση όλων αυτών των ζευγών ακέραιων αριθμών που επιστρέφουν γινόμενο 21.
-1-21=-22 -3-7=-10
Υπολογίστε το άθροισμα για κάθε ζεύγος.
a=-21 b=-1
Η λύση είναι το ζεύγος που δίνει άθροισμα -22.
\left(7x^{2}-21x\right)+\left(-x+3\right)
Γράψτε πάλι το 7x^{2}-22x+3 ως \left(7x^{2}-21x\right)+\left(-x+3\right).
7x\left(x-3\right)-\left(x-3\right)
Παραγοντοποιήστε 7x στο πρώτο και στο -1 της δεύτερης ομάδας.
\left(x-3\right)\left(7x-1\right)
Παραγοντοποιήστε τον κοινό όρο x-3 χρησιμοποιώντας επιμεριστική ιδιότητα.
7x^{2}-22x+3=0
Η τετραγωνική πολυωνυμική εξίσωση μπορεί να παραγοντοποιηθεί, χρησιμοποιώντας το μετασχηματισμό ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), όπου x_{1} και x_{2} είναι οι λύσεις της τετραγωνικής εξίσωσης ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{\left(-22\right)^{2}-4\times 7\times 3}}{2\times 7}
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
x=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{484-4\times 7\times 3}}{2\times 7}
Υψώστε το -22 στο τετράγωνο.
x=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{484-28\times 3}}{2\times 7}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί 7.
x=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{484-84}}{2\times 7}
Πολλαπλασιάστε το -28 επί 3.
x=\frac{-\left(-22\right)±\sqrt{400}}{2\times 7}
Προσθέστε το 484 και το -84.
x=\frac{-\left(-22\right)±20}{2\times 7}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 400.
x=\frac{22±20}{2\times 7}
Το αντίθετο ενός αριθμού -22 είναι 22.
x=\frac{22±20}{14}
Πολλαπλασιάστε το 2 επί 7.
x=\frac{42}{14}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{22±20}{14} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 22 και το 20.
x=3
Διαιρέστε το 42 με το 14.
x=\frac{2}{14}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{22±20}{14} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 20 από 22.
x=\frac{1}{7}
Μειώστε το κλάσμα \frac{2}{14} σε χαμηλότερους όρους με την εξαγωγή και την ακύρωση του 2.
7x^{2}-22x+3=7\left(x-3\right)\left(x-\frac{1}{7}\right)
Υπολογίστε την αρχική παράσταση χρησιμοποιώντας το ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Αντικαταστήστε το 3 με το x_{1} και το \frac{1}{7} με το x_{2}.
7x^{2}-22x+3=7\left(x-3\right)\times \frac{7x-1}{7}
Αφαιρέστε x από \frac{1}{7} βρίσκοντας έναν κοινό παρονομαστή και αφαιρώντας τους αριθμητές. Στη συνέχεια, απλοποιήστε το κλάσμα στους μικρότερους δυνατούς όρους, εάν αυτό είναι δυνατό.
7x^{2}-22x+3=\left(x-3\right)\left(7x-1\right)
Ακύρωση του μέγιστου κοινού παράγοντα 7 σε 7 και 7.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}