Λύση ως προς x
x=-1
x = \frac{5}{4} = 1\frac{1}{4} = 1,25
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
a+b=-1 ab=4\left(-5\right)=-20
Για να λύσετε την εξίσωση, παραγοντοποιήστε την αριστερή πλευρά με ομαδοποίηση. Αρχικά, η αριστερή πλευρά πρέπει να γραφτεί ξανά ως 4x^{2}+ax+bx-5. Για να βρείτε a και b, ρυθμίστε ένα σύστημα για επίλυση.
1,-20 2,-10 4,-5
Εφόσον το ab είναι αρνητικό, οι a και b έχουν τα αντίθετο σήματα. Εφόσον το a+b είναι αρνητικό, ο αρνητικός αριθμός έχει μεγαλύτερη απόλυτη τιμή από το θετικό. Εμφάνιση όλων αυτών των ζευγών ακέραιων αριθμών που επιστρέφουν γινόμενο -20.
1-20=-19 2-10=-8 4-5=-1
Υπολογίστε το άθροισμα για κάθε ζεύγος.
a=-5 b=4
Η λύση είναι το ζεύγος που δίνει άθροισμα -1.
\left(4x^{2}-5x\right)+\left(4x-5\right)
Γράψτε πάλι το 4x^{2}-x-5 ως \left(4x^{2}-5x\right)+\left(4x-5\right).
x\left(4x-5\right)+4x-5
Παραγοντοποιήστε το x στην εξίσωση 4x^{2}-5x.
\left(4x-5\right)\left(x+1\right)
Παραγοντοποιήστε τον κοινό όρο 4x-5 χρησιμοποιώντας επιμεριστική ιδιότητα.
x=\frac{5}{4} x=-1
Για να βρείτε λύσεις εξίσωσης, να λύσετε 4x-5=0 και x+1=0.
4x^{2}-x-5=0
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\times 4\left(-5\right)}}{2\times 4}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 4, το b με -1 και το c με -5 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-16\left(-5\right)}}{2\times 4}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί 4.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+80}}{2\times 4}
Πολλαπλασιάστε το -16 επί -5.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{81}}{2\times 4}
Προσθέστε το 1 και το 80.
x=\frac{-\left(-1\right)±9}{2\times 4}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 81.
x=\frac{1±9}{2\times 4}
Το αντίθετο ενός αριθμού -1 είναι 1.
x=\frac{1±9}{8}
Πολλαπλασιάστε το 2 επί 4.
x=\frac{10}{8}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{1±9}{8} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 1 και το 9.
x=\frac{5}{4}
Μειώστε το κλάσμα \frac{10}{8} σε χαμηλότερους όρους με την εξαγωγή και την ακύρωση του 2.
x=-\frac{8}{8}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{1±9}{8} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 9 από 1.
x=-1
Διαιρέστε το -8 με το 8.
x=\frac{5}{4} x=-1
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
4x^{2}-x-5=0
Οι δευτεροβάθμιες εξισώσεις όπως αυτή είναι δυνατό να λυθούν συμπληρώνοντας το τετράγωνο. Για να συμπληρώσετε το τετράγωνο, η εξίσωση πρώτα πρέπει να είναι στη μορφή x^{2}+bx=c.
4x^{2}-x-5-\left(-5\right)=-\left(-5\right)
Προσθέστε 5 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
4x^{2}-x=-\left(-5\right)
Η αφαίρεση του -5 από τον εαυτό έχει ως αποτέλεσμα 0.
4x^{2}-x=5
Αφαιρέστε -5 από 0.
\frac{4x^{2}-x}{4}=\frac{5}{4}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 4.
x^{2}-\frac{1}{4}x=\frac{5}{4}
Η διαίρεση με το 4 αναιρεί τον πολλαπλασιασμό με το 4.
x^{2}-\frac{1}{4}x+\left(-\frac{1}{8}\right)^{2}=\frac{5}{4}+\left(-\frac{1}{8}\right)^{2}
Διαιρέστε το -\frac{1}{4}, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε -\frac{1}{8}. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του -\frac{1}{8} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
x^{2}-\frac{1}{4}x+\frac{1}{64}=\frac{5}{4}+\frac{1}{64}
Υψώστε το -\frac{1}{8} στο τετράγωνο υψώνοντας στο τετράγωνο τον αριθμητή και τον παρονομαστή του κλάσματος.
x^{2}-\frac{1}{4}x+\frac{1}{64}=\frac{81}{64}
Προσθέστε το \frac{5}{4} και το \frac{1}{64} βρίσκοντας έναν κοινό παρονομαστή και προσθέτοντας τους αριθμητές. Στη συνέχεια, απλοποιήστε το κλάσμα στους μικρότερους δυνατούς όρους, εάν αυτό είναι δυνατό.
\left(x-\frac{1}{8}\right)^{2}=\frac{81}{64}
Παραγον x^{2}-\frac{1}{4}x+\frac{1}{64}. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{8}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{81}{64}}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
x-\frac{1}{8}=\frac{9}{8} x-\frac{1}{8}=-\frac{9}{8}
Απλοποιήστε.
x=\frac{5}{4} x=-1
Προσθέστε \frac{1}{8} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}