Λύση ως προς x
x = \frac{5 \sqrt{85} - 25}{6} \approx 3,516287048
x=\frac{-5\sqrt{85}-25}{6}\approx -11,849620381
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
3x^{2}+25x=125
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
3x^{2}+25x-125=125-125
Αφαιρέστε 125 και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
3x^{2}+25x-125=0
Η αφαίρεση του 125 από τον εαυτό έχει ως αποτέλεσμα 0.
x=\frac{-25±\sqrt{25^{2}-4\times 3\left(-125\right)}}{2\times 3}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 3, το b με 25 και το c με -125 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-25±\sqrt{625-4\times 3\left(-125\right)}}{2\times 3}
Υψώστε το 25 στο τετράγωνο.
x=\frac{-25±\sqrt{625-12\left(-125\right)}}{2\times 3}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί 3.
x=\frac{-25±\sqrt{625+1500}}{2\times 3}
Πολλαπλασιάστε το -12 επί -125.
x=\frac{-25±\sqrt{2125}}{2\times 3}
Προσθέστε το 625 και το 1500.
x=\frac{-25±5\sqrt{85}}{2\times 3}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 2125.
x=\frac{-25±5\sqrt{85}}{6}
Πολλαπλασιάστε το 2 επί 3.
x=\frac{5\sqrt{85}-25}{6}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{-25±5\sqrt{85}}{6} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το -25 και το 5\sqrt{85}.
x=\frac{-5\sqrt{85}-25}{6}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{-25±5\sqrt{85}}{6} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 5\sqrt{85} από -25.
x=\frac{5\sqrt{85}-25}{6} x=\frac{-5\sqrt{85}-25}{6}
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
3x^{2}+25x=125
Οι δευτεροβάθμιες εξισώσεις όπως αυτή είναι δυνατό να λυθούν συμπληρώνοντας το τετράγωνο. Για να συμπληρώσετε το τετράγωνο, η εξίσωση πρώτα πρέπει να είναι στη μορφή x^{2}+bx=c.
\frac{3x^{2}+25x}{3}=\frac{125}{3}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 3.
x^{2}+\frac{25}{3}x=\frac{125}{3}
Η διαίρεση με το 3 αναιρεί τον πολλαπλασιασμό με το 3.
x^{2}+\frac{25}{3}x+\left(\frac{25}{6}\right)^{2}=\frac{125}{3}+\left(\frac{25}{6}\right)^{2}
Διαιρέστε το \frac{25}{3}, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε \frac{25}{6}. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του \frac{25}{6} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
x^{2}+\frac{25}{3}x+\frac{625}{36}=\frac{125}{3}+\frac{625}{36}
Υψώστε το \frac{25}{6} στο τετράγωνο υψώνοντας στο τετράγωνο τον αριθμητή και τον παρονομαστή του κλάσματος.
x^{2}+\frac{25}{3}x+\frac{625}{36}=\frac{2125}{36}
Προσθέστε το \frac{125}{3} και το \frac{625}{36} βρίσκοντας έναν κοινό παρονομαστή και προσθέτοντας τους αριθμητές. Στη συνέχεια, απλοποιήστε το κλάσμα στους μικρότερους δυνατούς όρους, εάν αυτό είναι δυνατό.
\left(x+\frac{25}{6}\right)^{2}=\frac{2125}{36}
Παραγον x^{2}+\frac{25}{3}x+\frac{625}{36}. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{25}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{2125}{36}}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
x+\frac{25}{6}=\frac{5\sqrt{85}}{6} x+\frac{25}{6}=-\frac{5\sqrt{85}}{6}
Απλοποιήστε.
x=\frac{5\sqrt{85}-25}{6} x=\frac{-5\sqrt{85}-25}{6}
Αφαιρέστε \frac{25}{6} και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}