2 x ^ { 2 } = 10 \frac { 2 } { - 2 } + 5 ^ { 2 }
Λύση ως προς x
x=\sqrt{17}\approx 4,123105626
x=-\sqrt{17}\approx -4,123105626
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
-4x^{2}=10\left(-2\right)+2-2\times 5^{2}
Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με -2.
-4x^{2}=-20+2-2\times 5^{2}
Πολλαπλασιάστε 10 και -2 για να λάβετε -20.
-4x^{2}=-18-2\times 5^{2}
Προσθέστε -20 και 2 για να λάβετε -18.
-4x^{2}=-18-2\times 25
Υπολογίστε το 5στη δύναμη του 2 και λάβετε 25.
-4x^{2}=-18-50
Πολλαπλασιάστε -2 και 25 για να λάβετε -50.
-4x^{2}=-68
Αφαιρέστε 50 από -18 για να λάβετε -68.
x^{2}=\frac{-68}{-4}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με -4.
x^{2}=17
Διαιρέστε το -68 με το -4 για να λάβετε 17.
x=\sqrt{17} x=-\sqrt{17}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
-4x^{2}=10\left(-2\right)+2-2\times 5^{2}
Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με -2.
-4x^{2}=-20+2-2\times 5^{2}
Πολλαπλασιάστε 10 και -2 για να λάβετε -20.
-4x^{2}=-18-2\times 5^{2}
Προσθέστε -20 και 2 για να λάβετε -18.
-4x^{2}=-18-2\times 25
Υπολογίστε το 5στη δύναμη του 2 και λάβετε 25.
-4x^{2}=-18-50
Πολλαπλασιάστε -2 και 25 για να λάβετε -50.
-4x^{2}=-68
Αφαιρέστε 50 από -18 για να λάβετε -68.
-4x^{2}+68=0
Προσθήκη 68 και στις δύο πλευρές.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\left(-4\right)\times 68}}{2\left(-4\right)}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με -4, το b με 0 και το c με 68 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\left(-4\right)\times 68}}{2\left(-4\right)}
Υψώστε το 0 στο τετράγωνο.
x=\frac{0±\sqrt{16\times 68}}{2\left(-4\right)}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί -4.
x=\frac{0±\sqrt{1088}}{2\left(-4\right)}
Πολλαπλασιάστε το 16 επί 68.
x=\frac{0±8\sqrt{17}}{2\left(-4\right)}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 1088.
x=\frac{0±8\sqrt{17}}{-8}
Πολλαπλασιάστε το 2 επί -4.
x=-\sqrt{17}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{0±8\sqrt{17}}{-8} όταν το ± είναι συν.
x=\sqrt{17}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{0±8\sqrt{17}}{-8} όταν το ± είναι μείον.
x=-\sqrt{17} x=\sqrt{17}
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}