Παράγοντας
2\left(h-\frac{3-3\sqrt{17}}{4}\right)\left(h-\frac{3\sqrt{17}+3}{4}\right)
Υπολογισμός
2h^{2}-3h-18
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
2h^{2}-3h-18=0
Η τετραγωνική πολυωνυμική εξίσωση μπορεί να παραγοντοποιηθεί, χρησιμοποιώντας το μετασχηματισμό ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), όπου x_{1} και x_{2} είναι οι λύσεις της τετραγωνικής εξίσωσης ax^{2}+bx+c=0.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}-4\times 2\left(-18\right)}}{2\times 2}
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-4\times 2\left(-18\right)}}{2\times 2}
Υψώστε το -3 στο τετράγωνο.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9-8\left(-18\right)}}{2\times 2}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί 2.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{9+144}}{2\times 2}
Πολλαπλασιάστε το -8 επί -18.
h=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{153}}{2\times 2}
Προσθέστε το 9 και το 144.
h=\frac{-\left(-3\right)±3\sqrt{17}}{2\times 2}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 153.
h=\frac{3±3\sqrt{17}}{2\times 2}
Το αντίθετο ενός αριθμού -3 είναι 3.
h=\frac{3±3\sqrt{17}}{4}
Πολλαπλασιάστε το 2 επί 2.
h=\frac{3\sqrt{17}+3}{4}
Λύστε τώρα την εξίσωση h=\frac{3±3\sqrt{17}}{4} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 3 και το 3\sqrt{17}.
h=\frac{3-3\sqrt{17}}{4}
Λύστε τώρα την εξίσωση h=\frac{3±3\sqrt{17}}{4} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 3\sqrt{17} από 3.
2h^{2}-3h-18=2\left(h-\frac{3\sqrt{17}+3}{4}\right)\left(h-\frac{3-3\sqrt{17}}{4}\right)
Υπολογίστε την αρχική παράσταση χρησιμοποιώντας το ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Αντικαταστήστε το \frac{3+3\sqrt{17}}{4} με το x_{1} και το \frac{3-3\sqrt{17}}{4} με το x_{2}.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}