Λύση ως προς x (complex solution)
Tick mark Image
Γράφημα

Παρόμοια προβλήματα από την Αναζήτηση στο web

Κοινοποίηση

-x^{2}-x-1=0
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4\left(-1\right)\left(-1\right)}}{2\left(-1\right)}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με -1, το b με -1 και το c με -1 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1+4\left(-1\right)}}{2\left(-1\right)}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί -1.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{1-4}}{2\left(-1\right)}
Πολλαπλασιάστε το 4 επί -1.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{-3}}{2\left(-1\right)}
Προσθέστε το 1 και το -4.
x=\frac{-\left(-1\right)±\sqrt{3}i}{2\left(-1\right)}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του -3.
x=\frac{1±\sqrt{3}i}{2\left(-1\right)}
Το αντίθετο ενός αριθμού -1 είναι 1.
x=\frac{1±\sqrt{3}i}{-2}
Πολλαπλασιάστε το 2 επί -1.
x=\frac{1+\sqrt{3}i}{-2}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{1±\sqrt{3}i}{-2} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 1 και το i\sqrt{3}.
x=\frac{-\sqrt{3}i-1}{2}
Διαιρέστε το 1+i\sqrt{3} με το -2.
x=\frac{-\sqrt{3}i+1}{-2}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{1±\sqrt{3}i}{-2} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε i\sqrt{3} από 1.
x=\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}
Διαιρέστε το 1-i\sqrt{3} με το -2.
x=\frac{-\sqrt{3}i-1}{2} x=\frac{-1+\sqrt{3}i}{2}
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
-x^{2}-x-1=0
Οι δευτεροβάθμιες εξισώσεις όπως αυτή είναι δυνατό να λυθούν συμπληρώνοντας το τετράγωνο. Για να συμπληρώσετε το τετράγωνο, η εξίσωση πρώτα πρέπει να είναι στη μορφή x^{2}+bx=c.
-x^{2}-x-1-\left(-1\right)=-\left(-1\right)
Προσθέστε 1 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
-x^{2}-x=-\left(-1\right)
Η αφαίρεση του -1 από τον εαυτό έχει ως αποτέλεσμα 0.
-x^{2}-x=1
Αφαιρέστε -1 από 0.
\frac{-x^{2}-x}{-1}=\frac{1}{-1}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με -1.
x^{2}+\frac{-1}{-1}x=\frac{1}{-1}
Η διαίρεση με το -1 αναιρεί τον πολλαπλασιασμό με το -1.
x^{2}+x=\frac{1}{-1}
Διαιρέστε το -1 με το -1.
x^{2}+x=-1
Διαιρέστε το 1 με το -1.
x^{2}+x+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}=-1+\left(\frac{1}{2}\right)^{2}
Διαιρέστε το 1, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε \frac{1}{2}. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του \frac{1}{2} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=-1+\frac{1}{4}
Υψώστε το \frac{1}{2} στο τετράγωνο υψώνοντας στο τετράγωνο τον αριθμητή και τον παρονομαστή του κλάσματος.
x^{2}+x+\frac{1}{4}=-\frac{3}{4}
Προσθέστε το -1 και το \frac{1}{4}.
\left(x+\frac{1}{2}\right)^{2}=-\frac{3}{4}
Παραγοντοποιήστε το x^{2}+x+\frac{1}{4}. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποιηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{3}{4}}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
x+\frac{1}{2}=\frac{\sqrt{3}i}{2} x+\frac{1}{2}=-\frac{\sqrt{3}i}{2}
Απλοποιήστε.
x=\frac{-1+\sqrt{3}i}{2} x=\frac{-\sqrt{3}i-1}{2}
Αφαιρέστε \frac{1}{2} και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.