Λύση ως προς x
x=-1
x=2
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
25x^{2}-20x+4-\left(2x-1\right)\left(2x+1\right)=47+x
Χρησιμοποιήστε το διωνυμικό θεώρημα \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} για να αναπτύξετε το \left(5x-2\right)^{2}.
25x^{2}-20x+4-\left(\left(2x\right)^{2}-1\right)=47+x
Υπολογίστε \left(2x-1\right)\left(2x+1\right). Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να μετατραπεί σε διαφορά τετραγώνων χρησιμοποιώντας τον κανόνα: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Υψώστε το 1 στο τετράγωνο.
25x^{2}-20x+4-\left(2^{2}x^{2}-1\right)=47+x
Αναπτύξτε το \left(2x\right)^{2}.
25x^{2}-20x+4-\left(4x^{2}-1\right)=47+x
Υπολογίστε το 2στη δύναμη του 2 και λάβετε 4.
25x^{2}-20x+4-4x^{2}+1=47+x
Για να βρείτε τον αντίθετο του 4x^{2}-1, βρείτε τον αντίθετο κάθε όρου.
21x^{2}-20x+4+1=47+x
Συνδυάστε το 25x^{2} και το -4x^{2} για να λάβετε 21x^{2}.
21x^{2}-20x+5=47+x
Προσθέστε 4 και 1 για να λάβετε 5.
21x^{2}-20x+5-47=x
Αφαιρέστε 47 και από τις δύο πλευρές.
21x^{2}-20x-42=x
Αφαιρέστε 47 από 5 για να λάβετε -42.
21x^{2}-20x-42-x=0
Αφαιρέστε x και από τις δύο πλευρές.
21x^{2}-21x-42=0
Συνδυάστε το -20x και το -x για να λάβετε -21x.
x^{2}-x-2=0
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 21.
a+b=-1 ab=1\left(-2\right)=-2
Για να λύσετε την εξίσωση, παραγοντοποιήστε την αριστερή πλευρά με ομαδοποίηση. Αρχικά, η αριστερή πλευρά πρέπει να γραφτεί ξανά ως x^{2}+ax+bx-2. Για να βρείτε a και b, ρυθμίστε ένα σύστημα για επίλυση.
a=-2 b=1
Εφόσον το ab είναι αρνητικό, οι a και b έχουν τα αντίθετο σήματα. Εφόσον το a+b είναι αρνητικό, ο αρνητικός αριθμός έχει μεγαλύτερη απόλυτη τιμή από το θετικό. Το μόνο τέτοιο ζεύγος είναι η λύση του συστήματος.
\left(x^{2}-2x\right)+\left(x-2\right)
Γράψτε πάλι το x^{2}-x-2 ως \left(x^{2}-2x\right)+\left(x-2\right).
x\left(x-2\right)+x-2
Παραγοντοποιήστε το x στην εξίσωση x^{2}-2x.
\left(x-2\right)\left(x+1\right)
Παραγοντοποιήστε τον κοινό όρο x-2 χρησιμοποιώντας επιμεριστική ιδιότητα.
x=2 x=-1
Για να βρείτε λύσεις εξίσωσης, να λύσετε x-2=0 και x+1=0.
25x^{2}-20x+4-\left(2x-1\right)\left(2x+1\right)=47+x
Χρησιμοποιήστε το διωνυμικό θεώρημα \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} για να αναπτύξετε το \left(5x-2\right)^{2}.
25x^{2}-20x+4-\left(\left(2x\right)^{2}-1\right)=47+x
Υπολογίστε \left(2x-1\right)\left(2x+1\right). Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να μετατραπεί σε διαφορά τετραγώνων χρησιμοποιώντας τον κανόνα: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Υψώστε το 1 στο τετράγωνο.
25x^{2}-20x+4-\left(2^{2}x^{2}-1\right)=47+x
Αναπτύξτε το \left(2x\right)^{2}.
25x^{2}-20x+4-\left(4x^{2}-1\right)=47+x
Υπολογίστε το 2στη δύναμη του 2 και λάβετε 4.
25x^{2}-20x+4-4x^{2}+1=47+x
Για να βρείτε τον αντίθετο του 4x^{2}-1, βρείτε τον αντίθετο κάθε όρου.
21x^{2}-20x+4+1=47+x
Συνδυάστε το 25x^{2} και το -4x^{2} για να λάβετε 21x^{2}.
21x^{2}-20x+5=47+x
Προσθέστε 4 και 1 για να λάβετε 5.
21x^{2}-20x+5-47=x
Αφαιρέστε 47 και από τις δύο πλευρές.
21x^{2}-20x-42=x
Αφαιρέστε 47 από 5 για να λάβετε -42.
21x^{2}-20x-42-x=0
Αφαιρέστε x και από τις δύο πλευρές.
21x^{2}-21x-42=0
Συνδυάστε το -20x και το -x για να λάβετε -21x.
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{\left(-21\right)^{2}-4\times 21\left(-42\right)}}{2\times 21}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 21, το b με -21 και το c με -42 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{441-4\times 21\left(-42\right)}}{2\times 21}
Υψώστε το -21 στο τετράγωνο.
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{441-84\left(-42\right)}}{2\times 21}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί 21.
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{441+3528}}{2\times 21}
Πολλαπλασιάστε το -84 επί -42.
x=\frac{-\left(-21\right)±\sqrt{3969}}{2\times 21}
Προσθέστε το 441 και το 3528.
x=\frac{-\left(-21\right)±63}{2\times 21}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 3969.
x=\frac{21±63}{2\times 21}
Το αντίθετο ενός αριθμού -21 είναι 21.
x=\frac{21±63}{42}
Πολλαπλασιάστε το 2 επί 21.
x=\frac{84}{42}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{21±63}{42} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 21 και το 63.
x=2
Διαιρέστε το 84 με το 42.
x=-\frac{42}{42}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{21±63}{42} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 63 από 21.
x=-1
Διαιρέστε το -42 με το 42.
x=2 x=-1
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
25x^{2}-20x+4-\left(2x-1\right)\left(2x+1\right)=47+x
Χρησιμοποιήστε το διωνυμικό θεώρημα \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2} για να αναπτύξετε το \left(5x-2\right)^{2}.
25x^{2}-20x+4-\left(\left(2x\right)^{2}-1\right)=47+x
Υπολογίστε \left(2x-1\right)\left(2x+1\right). Ο πολλαπλασιασμός μπορεί να μετατραπεί σε διαφορά τετραγώνων χρησιμοποιώντας τον κανόνα: \left(a-b\right)\left(a+b\right)=a^{2}-b^{2}. Υψώστε το 1 στο τετράγωνο.
25x^{2}-20x+4-\left(2^{2}x^{2}-1\right)=47+x
Αναπτύξτε το \left(2x\right)^{2}.
25x^{2}-20x+4-\left(4x^{2}-1\right)=47+x
Υπολογίστε το 2στη δύναμη του 2 και λάβετε 4.
25x^{2}-20x+4-4x^{2}+1=47+x
Για να βρείτε τον αντίθετο του 4x^{2}-1, βρείτε τον αντίθετο κάθε όρου.
21x^{2}-20x+4+1=47+x
Συνδυάστε το 25x^{2} και το -4x^{2} για να λάβετε 21x^{2}.
21x^{2}-20x+5=47+x
Προσθέστε 4 και 1 για να λάβετε 5.
21x^{2}-20x+5-x=47
Αφαιρέστε x και από τις δύο πλευρές.
21x^{2}-21x+5=47
Συνδυάστε το -20x και το -x για να λάβετε -21x.
21x^{2}-21x=47-5
Αφαιρέστε 5 και από τις δύο πλευρές.
21x^{2}-21x=42
Αφαιρέστε 5 από 47 για να λάβετε 42.
\frac{21x^{2}-21x}{21}=\frac{42}{21}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με 21.
x^{2}+\left(-\frac{21}{21}\right)x=\frac{42}{21}
Η διαίρεση με το 21 αναιρεί τον πολλαπλασιασμό με το 21.
x^{2}-x=\frac{42}{21}
Διαιρέστε το -21 με το 21.
x^{2}-x=2
Διαιρέστε το 42 με το 21.
x^{2}-x+\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}=2+\left(-\frac{1}{2}\right)^{2}
Διαιρέστε το -1, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε -\frac{1}{2}. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του -\frac{1}{2} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
x^{2}-x+\frac{1}{4}=2+\frac{1}{4}
Υψώστε το -\frac{1}{2} στο τετράγωνο υψώνοντας στο τετράγωνο τον αριθμητή και τον παρονομαστή του κλάσματος.
x^{2}-x+\frac{1}{4}=\frac{9}{4}
Προσθέστε το 2 και το \frac{1}{4}.
\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
Παραγον x^{2}-x+\frac{1}{4}. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{1}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
x-\frac{1}{2}=\frac{3}{2} x-\frac{1}{2}=-\frac{3}{2}
Απλοποιήστε.
x=2 x=-1
Προσθέστε \frac{1}{2} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}