Λύση ως προς x
x=\frac{3\sqrt{37}}{37}+1\approx 1,493196962
x=-\frac{3\sqrt{37}}{37}+1\approx 0,506803038
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
x^{2}-2x+\frac{28}{37}=0
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\times \frac{28}{37}}}{2}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 1, το b με -2 και το c με \frac{28}{37} στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\times \frac{28}{37}}}{2}
Υψώστε το -2 στο τετράγωνο.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-\frac{112}{37}}}{2}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί \frac{28}{37}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\frac{36}{37}}}{2}
Προσθέστε το 4 και το -\frac{112}{37}.
x=\frac{-\left(-2\right)±\frac{6\sqrt{37}}{37}}{2}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του \frac{36}{37}.
x=\frac{2±\frac{6\sqrt{37}}{37}}{2}
Το αντίθετο ενός αριθμού -2 είναι 2.
x=\frac{\frac{6\sqrt{37}}{37}+2}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{2±\frac{6\sqrt{37}}{37}}{2} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 2 και το \frac{6\sqrt{37}}{37}.
x=\frac{3\sqrt{37}}{37}+1
Διαιρέστε το 2+\frac{6\sqrt{37}}{37} με το 2.
x=\frac{-\frac{6\sqrt{37}}{37}+2}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{2±\frac{6\sqrt{37}}{37}}{2} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε \frac{6\sqrt{37}}{37} από 2.
x=-\frac{3\sqrt{37}}{37}+1
Διαιρέστε το 2-\frac{6\sqrt{37}}{37} με το 2.
x=\frac{3\sqrt{37}}{37}+1 x=-\frac{3\sqrt{37}}{37}+1
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
x^{2}-2x+\frac{28}{37}=0
Οι δευτεροβάθμιες εξισώσεις όπως αυτή είναι δυνατό να λυθούν συμπληρώνοντας το τετράγωνο. Για να συμπληρώσετε το τετράγωνο, η εξίσωση πρώτα πρέπει να είναι στη μορφή x^{2}+bx=c.
x^{2}-2x+\frac{28}{37}-\frac{28}{37}=-\frac{28}{37}
Αφαιρέστε \frac{28}{37} και από τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
x^{2}-2x=-\frac{28}{37}
Η αφαίρεση του \frac{28}{37} από τον εαυτό έχει ως αποτέλεσμα 0.
x^{2}-2x+1=-\frac{28}{37}+1
Διαιρέστε το -2, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε -1. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του -1 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
x^{2}-2x+1=\frac{9}{37}
Προσθέστε το -\frac{28}{37} και το 1.
\left(x-1\right)^{2}=\frac{9}{37}
Παραγον x^{2}-2x+1. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{37}}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
x-1=\frac{3\sqrt{37}}{37} x-1=-\frac{3\sqrt{37}}{37}
Απλοποιήστε.
x=\frac{3\sqrt{37}}{37}+1 x=-\frac{3\sqrt{37}}{37}+1
Προσθέστε 1 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}