Λύση ως προς x
x=3
Γράφημα
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
\left(\sqrt{-x+12}\right)^{2}=x^{2}
Υψώστε στο τετράγωνο και τις δύο πλευρές της εξίσωσης.
-x+12=x^{2}
Υπολογίστε το \sqrt{-x+12}στη δύναμη του 2 και λάβετε -x+12.
-x+12-x^{2}=0
Αφαιρέστε x^{2} και από τις δύο πλευρές.
-x^{2}-x+12=0
Αναδιατάξτε το πολυώνυμο για να το θέσετε σε τυπική μορφή. Τοποθετήστε τους όρους με τη σειρά, από τη μεγαλύτερη προς τη μικρότερη δύναμη.
a+b=-1 ab=-12=-12
Για να λύσετε την εξίσωση, παραγοντοποιήστε την αριστερή πλευρά με ομαδοποίηση. Αρχικά, η αριστερή πλευρά πρέπει να γραφτεί ξανά ως -x^{2}+ax+bx+12. Για να βρείτε a και b, ρυθμίστε ένα σύστημα για επίλυση.
1,-12 2,-6 3,-4
Εφόσον το ab είναι αρνητικό, οι a και b έχουν τα αντίθετο σήματα. Εφόσον το a+b είναι αρνητικό, ο αρνητικός αριθμός έχει μεγαλύτερη απόλυτη τιμή από το θετικό. Εμφάνιση όλων αυτών των ζευγών ακέραιων αριθμών που επιστρέφουν γινόμενο -12.
1-12=-11 2-6=-4 3-4=-1
Υπολογίστε το άθροισμα για κάθε ζεύγος.
a=3 b=-4
Η λύση είναι το ζεύγος που δίνει άθροισμα -1.
\left(-x^{2}+3x\right)+\left(-4x+12\right)
Γράψτε πάλι το -x^{2}-x+12 ως \left(-x^{2}+3x\right)+\left(-4x+12\right).
x\left(-x+3\right)+4\left(-x+3\right)
Παραγοντοποιήστε x στο πρώτο και στο 4 της δεύτερης ομάδας.
\left(-x+3\right)\left(x+4\right)
Παραγοντοποιήστε τον κοινό όρο -x+3 χρησιμοποιώντας επιμεριστική ιδιότητα.
x=3 x=-4
Για να βρείτε λύσεις εξίσωσης, να λύσετε -x+3=0 και x+4=0.
\sqrt{-3+12}=3
Αντικαταστήστε το x με 3 στην εξίσωση \sqrt{-x+12}=x.
3=3
Απλοποιήστε. Η τιμή x=3 ικανοποιεί την εξίσωση.
\sqrt{-\left(-4\right)+12}=-4
Αντικαταστήστε το x με -4 στην εξίσωση \sqrt{-x+12}=x.
4=-4
Απλοποιήστε. Η τιμή x=-4 δεν ικανοποιεί την εξίσωση, επειδή η αριστερή και η δεξιά πλευρά έχουν αντίθετα σήματα.
x=3
Η εξίσωση \sqrt{12-x}=x έχει μια μοναδική λύση.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}