Λύση ως προς n
n=\sqrt{10}+1\approx 4,16227766
n=1-\sqrt{10}\approx -2,16227766
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
3\times 3=n\left(n-4\right)+n\times 2
Η μεταβλητή n δεν μπορεί να είναι ίση με 0 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με το 3n^{3}, δηλαδή τον ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο των n^{3},3n^{2}.
9=n\left(n-4\right)+n\times 2
Πολλαπλασιάστε 3 και 3 για να λάβετε 9.
9=n^{2}-4n+n\times 2
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το n με το n-4.
9=n^{2}-2n
Συνδυάστε το -4n και το n\times 2 για να λάβετε -2n.
n^{2}-2n=9
Κάντε εναλλαγή πλευρών έτσι ώστε όλοι οι μεταβλητοί όροι να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά.
n^{2}-2n-9=0
Αφαιρέστε 9 και από τις δύο πλευρές.
n=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-9\right)}}{2}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 1, το b με -2 και το c με -9 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
n=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-9\right)}}{2}
Υψώστε το -2 στο τετράγωνο.
n=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+36}}{2}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί -9.
n=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{40}}{2}
Προσθέστε το 4 και το 36.
n=\frac{-\left(-2\right)±2\sqrt{10}}{2}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 40.
n=\frac{2±2\sqrt{10}}{2}
Το αντίθετο ενός αριθμού -2 είναι 2.
n=\frac{2\sqrt{10}+2}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση n=\frac{2±2\sqrt{10}}{2} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 2 και το 2\sqrt{10}.
n=\sqrt{10}+1
Διαιρέστε το 2+2\sqrt{10} με το 2.
n=\frac{2-2\sqrt{10}}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση n=\frac{2±2\sqrt{10}}{2} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 2\sqrt{10} από 2.
n=1-\sqrt{10}
Διαιρέστε το 2-2\sqrt{10} με το 2.
n=\sqrt{10}+1 n=1-\sqrt{10}
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
3\times 3=n\left(n-4\right)+n\times 2
Η μεταβλητή n δεν μπορεί να είναι ίση με 0 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με το 3n^{3}, δηλαδή τον ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο των n^{3},3n^{2}.
9=n\left(n-4\right)+n\times 2
Πολλαπλασιάστε 3 και 3 για να λάβετε 9.
9=n^{2}-4n+n\times 2
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το n με το n-4.
9=n^{2}-2n
Συνδυάστε το -4n και το n\times 2 για να λάβετε -2n.
n^{2}-2n=9
Κάντε εναλλαγή πλευρών έτσι ώστε όλοι οι μεταβλητοί όροι να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά.
n^{2}-2n+1=9+1
Διαιρέστε το -2, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε -1. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του -1 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
n^{2}-2n+1=10
Προσθέστε το 9 και το 1.
\left(n-1\right)^{2}=10
Παραγον n^{2}-2n+1. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(n-1\right)^{2}}=\sqrt{10}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
n-1=\sqrt{10} n-1=-\sqrt{10}
Απλοποιήστε.
n=\sqrt{10}+1 n=1-\sqrt{10}
Προσθέστε 1 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}