Mετάβαση στο κυρίως περιεχόμενο
Λύση ως προς x
Tick mark Image
Γράφημα

Παρόμοια προβλήματα από την Αναζήτηση στο web

Κοινοποίηση

\left(x-2\right)\times 2+\left(x-3\right)\times 3=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Η μεταβλητή x δεν μπορεί να είναι ίση με οποιαδήποτε από τις τιμές 2,3 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με το \left(x-3\right)\left(x-2\right), δηλαδή τον ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο των x-3,x-2.
2x-4+\left(x-3\right)\times 3=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-2 με το 2.
2x-4+3x-9=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-3 με το 3.
5x-4-9=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Συνδυάστε το 2x και το 3x για να λάβετε 5x.
5x-13=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Αφαιρέστε 9 από -4 για να λάβετε -13.
5x-13=\left(3x-9\right)\left(x-2\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το 3 με το x-3.
5x-13=3x^{2}-15x+18
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το 3x-9 με το x-2 και συνδυάστε τους παρόμοιους όρους.
5x-13-3x^{2}=-15x+18
Αφαιρέστε 3x^{2} και από τις δύο πλευρές.
5x-13-3x^{2}+15x=18
Προσθήκη 15x και στις δύο πλευρές.
20x-13-3x^{2}=18
Συνδυάστε το 5x και το 15x για να λάβετε 20x.
20x-13-3x^{2}-18=0
Αφαιρέστε 18 και από τις δύο πλευρές.
20x-31-3x^{2}=0
Αφαιρέστε 18 από -13 για να λάβετε -31.
-3x^{2}+20x-31=0
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
x=\frac{-20±\sqrt{20^{2}-4\left(-3\right)\left(-31\right)}}{2\left(-3\right)}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με -3, το b με 20 και το c με -31 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-20±\sqrt{400-4\left(-3\right)\left(-31\right)}}{2\left(-3\right)}
Υψώστε το 20 στο τετράγωνο.
x=\frac{-20±\sqrt{400+12\left(-31\right)}}{2\left(-3\right)}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί -3.
x=\frac{-20±\sqrt{400-372}}{2\left(-3\right)}
Πολλαπλασιάστε το 12 επί -31.
x=\frac{-20±\sqrt{28}}{2\left(-3\right)}
Προσθέστε το 400 και το -372.
x=\frac{-20±2\sqrt{7}}{2\left(-3\right)}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 28.
x=\frac{-20±2\sqrt{7}}{-6}
Πολλαπλασιάστε το 2 επί -3.
x=\frac{2\sqrt{7}-20}{-6}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{-20±2\sqrt{7}}{-6} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το -20 και το 2\sqrt{7}.
x=\frac{10-\sqrt{7}}{3}
Διαιρέστε το -20+2\sqrt{7} με το -6.
x=\frac{-2\sqrt{7}-20}{-6}
Λύστε τώρα την εξίσωση x=\frac{-20±2\sqrt{7}}{-6} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 2\sqrt{7} από -20.
x=\frac{\sqrt{7}+10}{3}
Διαιρέστε το -20-2\sqrt{7} με το -6.
x=\frac{10-\sqrt{7}}{3} x=\frac{\sqrt{7}+10}{3}
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
\left(x-2\right)\times 2+\left(x-3\right)\times 3=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Η μεταβλητή x δεν μπορεί να είναι ίση με οποιαδήποτε από τις τιμές 2,3 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με το \left(x-3\right)\left(x-2\right), δηλαδή τον ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο των x-3,x-2.
2x-4+\left(x-3\right)\times 3=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-2 με το 2.
2x-4+3x-9=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το x-3 με το 3.
5x-4-9=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Συνδυάστε το 2x και το 3x για να λάβετε 5x.
5x-13=3\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Αφαιρέστε 9 από -4 για να λάβετε -13.
5x-13=\left(3x-9\right)\left(x-2\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το 3 με το x-3.
5x-13=3x^{2}-15x+18
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το 3x-9 με το x-2 και συνδυάστε τους παρόμοιους όρους.
5x-13-3x^{2}=-15x+18
Αφαιρέστε 3x^{2} και από τις δύο πλευρές.
5x-13-3x^{2}+15x=18
Προσθήκη 15x και στις δύο πλευρές.
20x-13-3x^{2}=18
Συνδυάστε το 5x και το 15x για να λάβετε 20x.
20x-3x^{2}=18+13
Προσθήκη 13 και στις δύο πλευρές.
20x-3x^{2}=31
Προσθέστε 18 και 13 για να λάβετε 31.
-3x^{2}+20x=31
Οι δευτεροβάθμιες εξισώσεις όπως αυτή είναι δυνατό να λυθούν συμπληρώνοντας το τετράγωνο. Για να συμπληρώσετε το τετράγωνο, η εξίσωση πρώτα πρέπει να είναι στη μορφή x^{2}+bx=c.
\frac{-3x^{2}+20x}{-3}=\frac{31}{-3}
Διαιρέστε και τις δύο πλευρές με -3.
x^{2}+\frac{20}{-3}x=\frac{31}{-3}
Η διαίρεση με το -3 αναιρεί τον πολλαπλασιασμό με το -3.
x^{2}-\frac{20}{3}x=\frac{31}{-3}
Διαιρέστε το 20 με το -3.
x^{2}-\frac{20}{3}x=-\frac{31}{3}
Διαιρέστε το 31 με το -3.
x^{2}-\frac{20}{3}x+\left(-\frac{10}{3}\right)^{2}=-\frac{31}{3}+\left(-\frac{10}{3}\right)^{2}
Διαιρέστε το -\frac{20}{3}, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε -\frac{10}{3}. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του -\frac{10}{3} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
x^{2}-\frac{20}{3}x+\frac{100}{9}=-\frac{31}{3}+\frac{100}{9}
Υψώστε το -\frac{10}{3} στο τετράγωνο υψώνοντας στο τετράγωνο τον αριθμητή και τον παρονομαστή του κλάσματος.
x^{2}-\frac{20}{3}x+\frac{100}{9}=\frac{7}{9}
Προσθέστε το -\frac{31}{3} και το \frac{100}{9} βρίσκοντας έναν κοινό παρονομαστή και προσθέτοντας τους αριθμητές. Στη συνέχεια, απλοποιήστε το κλάσμα στους μικρότερους δυνατούς όρους, εάν αυτό είναι δυνατό.
\left(x-\frac{10}{3}\right)^{2}=\frac{7}{9}
Παραγον x^{2}-\frac{20}{3}x+\frac{100}{9}. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{10}{3}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{7}{9}}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
x-\frac{10}{3}=\frac{\sqrt{7}}{3} x-\frac{10}{3}=-\frac{\sqrt{7}}{3}
Απλοποιήστε.
x=\frac{\sqrt{7}+10}{3} x=\frac{10-\sqrt{7}}{3}
Προσθέστε \frac{10}{3} και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.