Υπολογισμός
-\frac{q^{12}}{8}
Διαφόριση ως προς q
-\frac{3q^{11}}{2}
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
\left(q^{1}\right)^{9}\times \frac{1}{-8q^{-3}}
Χρησιμοποιήστε τους εκθετικούς κανόνες για να απλοποιήσετε την παράσταση.
1^{9}\left(q^{1}\right)^{9}\times \frac{1}{-8}\times \frac{1}{q^{-3}}
Για να υψώσετε σε δύναμη το γινόμενο δύο ή περισσότερων αριθμών, υψώστε κάθε αριθμό στη δύναμη και λάβετε το γινόμενό τους.
1^{9}\times \frac{1}{-8}\left(q^{1}\right)^{9}\times \frac{1}{q^{-3}}
Χρησιμοποιήστε την αντιμεταθετική ιδιότητα του πολλαπλασιασμού.
1^{9}\times \frac{1}{-8}q^{9}q^{-3\left(-1\right)}
Για να υψώσετε σε δύναμη έναν αριθμό που είναι υψωμένος σε μια άλλη δύναμη, πολλαπλασιάστε τους εκθέτες.
1^{9}\times \frac{1}{-8}q^{9}q^{3}
Πολλαπλασιάστε το -3 επί -1.
1^{9}\times \frac{1}{-8}q^{9+3}
Για να πολλαπλασιάσετε δυνάμεις με την ίδια βάση, προσθέστε τους εκθέτες τους.
1^{9}\times \frac{1}{-8}q^{12}
Προσθέστε τους εκθέτες 9 και 3.
-\frac{1}{8}q^{12}
Υψώστε το -8 στη δύναμη του -1.
\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}q}(\frac{1}{-8}q^{9-\left(-3\right)})
Για να διαιρέσετε δυνάμεις με την ίδια βάση, αφαιρέστε τον εκθέτη του παρονομαστή από τον εκθέτη του αριθμητή.
\frac{\mathrm{d}}{\mathrm{d}q}(-\frac{1}{8}q^{12})
Κάντε την αριθμητική πράξη.
12\left(-\frac{1}{8}\right)q^{12-1}
Η παράγωγος ενός πολυωνύμου είναι το άθροισμα του παραγώγων των όρων του. Η παράγωγος της σταθεράς είναι 0. Η παράγωγος του ax^{n} είναι nax^{n-1}.
-\frac{3}{2}q^{11}
Κάντε την αριθμητική πράξη.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}