Υπολογισμός
-\frac{5}{9}\approx -0,555555556
Παράγοντας
-\frac{5}{9} = -0,5555555555555556
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
\frac{\frac{1}{2}\left(-\frac{2}{3}\right)\times 5}{-\frac{1}{6}\left(-18\right)}
Διαιρέστε το \frac{\frac{1}{2}\left(-\frac{2}{3}\right)}{-\frac{1}{6}} με το -\frac{18}{5}, πολλαπλασιάζοντας το \frac{\frac{1}{2}\left(-\frac{2}{3}\right)}{-\frac{1}{6}} με τον αντίστροφο του -\frac{18}{5}.
\frac{\frac{1\left(-2\right)}{2\times 3}\times 5}{-\frac{1}{6}\left(-18\right)}
Πολλαπλασιάστε το \frac{1}{2} επί -\frac{2}{3} πολλαπλασιάζοντας τον αριθμητή επί τον αριθμητή και τον παρονομαστή επί τον παρονομαστή.
\frac{\frac{-2}{6}\times 5}{-\frac{1}{6}\left(-18\right)}
Κάντε τους πολλαπλασιασμούς στο κλάσμα \frac{1\left(-2\right)}{2\times 3}.
\frac{-\frac{1}{3}\times 5}{-\frac{1}{6}\left(-18\right)}
Μειώστε το κλάσμα \frac{-2}{6} σε χαμηλότερους όρους με την εξαγωγή και την ακύρωση του 2.
\frac{\frac{-5}{3}}{-\frac{1}{6}\left(-18\right)}
Έκφραση του -\frac{1}{3}\times 5 ως ενιαίου κλάσματος.
\frac{-\frac{5}{3}}{-\frac{1}{6}\left(-18\right)}
Το κλάσμα \frac{-5}{3} μπορεί να γραφεί ξανά ως -\frac{5}{3}, αφαιρώντας το αρνητικό πρόσημο.
\frac{-\frac{5}{3}}{\frac{-\left(-18\right)}{6}}
Έκφραση του -\frac{1}{6}\left(-18\right) ως ενιαίου κλάσματος.
\frac{-\frac{5}{3}}{\frac{18}{6}}
Πολλαπλασιάστε -1 και -18 για να λάβετε 18.
\frac{-\frac{5}{3}}{3}
Διαιρέστε το 18 με το 6 για να λάβετε 3.
\frac{-5}{3\times 3}
Έκφραση του \frac{-\frac{5}{3}}{3} ως ενιαίου κλάσματος.
\frac{-5}{9}
Πολλαπλασιάστε 3 και 3 για να λάβετε 9.
-\frac{5}{9}
Το κλάσμα \frac{-5}{9} μπορεί να γραφεί ξανά ως -\frac{5}{9}, αφαιρώντας το αρνητικό πρόσημο.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}