Λύση ως προς k
k=3
k=5
Κοινοποίηση
Αντιγράφηκε στο πρόχειρο
-k+3=\left(-k+4\right)k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
Η μεταβλητή k δεν μπορεί να είναι ίση με 4 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με -k+4.
-k+3=-k^{2}+4k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το -k+4 με το k.
-k+3=-k^{2}+4k+3k-12
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το -k+4 με το -3.
-k+3=-k^{2}+7k-12
Συνδυάστε το 4k και το 3k για να λάβετε 7k.
-k+3+k^{2}=7k-12
Προσθήκη k^{2} και στις δύο πλευρές.
-k+3+k^{2}-7k=-12
Αφαιρέστε 7k και από τις δύο πλευρές.
-k+3+k^{2}-7k+12=0
Προσθήκη 12 και στις δύο πλευρές.
-k+15+k^{2}-7k=0
Προσθέστε 3 και 12 για να λάβετε 15.
-8k+15+k^{2}=0
Συνδυάστε το -k και το -7k για να λάβετε -8k.
k^{2}-8k+15=0
Όλες οι εξισώσεις της μορφής ax^{2}+bx+c=0 μπορούν να λυθούν με χρήση του τετραγωνικού τύπου: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ο τετραγωνικός τύπος παρέχει δύο λύσεις, μία όταν το ± είναι συν και μία όταν είναι πλην.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{\left(-8\right)^{2}-4\times 15}}{2}
Αυτή η εξίσωση είναι στην τυπική μορφή: ax^{2}+bx+c=0. Αντικαταστήστε το a με 1, το b με -8 και το c με 15 στον τετραγωνικό τύπο, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-4\times 15}}{2}
Υψώστε το -8 στο τετράγωνο.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{64-60}}{2}
Πολλαπλασιάστε το -4 επί 15.
k=\frac{-\left(-8\right)±\sqrt{4}}{2}
Προσθέστε το 64 και το -60.
k=\frac{-\left(-8\right)±2}{2}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα του 4.
k=\frac{8±2}{2}
Το αντίθετο ενός αριθμού -8 είναι 8.
k=\frac{10}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση k=\frac{8±2}{2} όταν το ± είναι συν. Προσθέστε το 8 και το 2.
k=5
Διαιρέστε το 10 με το 2.
k=\frac{6}{2}
Λύστε τώρα την εξίσωση k=\frac{8±2}{2} όταν το ± είναι μείον. Αφαιρέστε 2 από 8.
k=3
Διαιρέστε το 6 με το 2.
k=5 k=3
Η εξίσωση έχει πλέον λυθεί.
-k+3=\left(-k+4\right)k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
Η μεταβλητή k δεν μπορεί να είναι ίση με 4 επειδή δεν μπορεί να οριστεί η διαίρεση με το μηδέν. Πολλαπλασιάστε και τις δύο πλευρές της εξίσωσης με -k+4.
-k+3=-k^{2}+4k+\left(-k+4\right)\left(-3\right)
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το -k+4 με το k.
-k+3=-k^{2}+4k+3k-12
Χρησιμοποιήστε την επιμεριστική ιδιότητα για να πολλαπλασιάσετε το -k+4 με το -3.
-k+3=-k^{2}+7k-12
Συνδυάστε το 4k και το 3k για να λάβετε 7k.
-k+3+k^{2}=7k-12
Προσθήκη k^{2} και στις δύο πλευρές.
-k+3+k^{2}-7k=-12
Αφαιρέστε 7k και από τις δύο πλευρές.
-k+k^{2}-7k=-12-3
Αφαιρέστε 3 και από τις δύο πλευρές.
-k+k^{2}-7k=-15
Αφαιρέστε 3 από -12 για να λάβετε -15.
-8k+k^{2}=-15
Συνδυάστε το -k και το -7k για να λάβετε -8k.
k^{2}-8k=-15
Οι δευτεροβάθμιες εξισώσεις όπως αυτή είναι δυνατό να λυθούν συμπληρώνοντας το τετράγωνο. Για να συμπληρώσετε το τετράγωνο, η εξίσωση πρώτα πρέπει να είναι στη μορφή x^{2}+bx=c.
k^{2}-8k+\left(-4\right)^{2}=-15+\left(-4\right)^{2}
Διαιρέστε το -8, τον συντελεστή του όρου x, με το 2 για να λάβετε -4. Στη συνέχεια, προσθέστε το τετράγωνο του -4 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης. Αυτό το βήμα διευκολύνει στο να κάνετε την αριστερή πλευρά της εξίσωσης ένα τέλειο τετράγωνο.
k^{2}-8k+16=-15+16
Υψώστε το -4 στο τετράγωνο.
k^{2}-8k+16=1
Προσθέστε το -15 και το 16.
\left(k-4\right)^{2}=1
Παραγον k^{2}-8k+16. Γενικά, όταν το x^{2}+bx+c είναι ένα τέλειο τετράγωνο, μπορεί πάντα να παραγοντοποηθεί ως \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(k-4\right)^{2}}=\sqrt{1}
Λάβετε την τετραγωνική ρίζα και των δύο πλευρών της εξίσωσης.
k-4=1 k-4=-1
Απλοποιήστε.
k=5 k=3
Προσθέστε 4 και στις δύο πλευρές της εξίσωσης.
Παραδείγματα
Δευτεροβάθμια εξίσωση
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Τριγωνομετρία
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Γραμμική εξίσωση
y = 3x + 4
Αριθμητική
699 * 533
Πίνακας
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Σύστημα εξισώσεων
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Παραγώγιση
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Ολοκλήρωση
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Όρια
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}