Знайдіть x
x=-\frac{2y+1}{4y-5}
y\neq \frac{5}{4}
Знайдіть y
y=-\frac{1-5x}{2\left(2x+1\right)}
x\neq -\frac{1}{2}
Графік
Ділити
Скопійовано в буфер обміну
y\times 2\left(2x+1\right)=5x-1
Змінна x не може дорівнювати -\frac{1}{2}, тому що ділення на нуль не визначено. Помножте обидві сторони цього рівняння на 2\left(2x+1\right).
4xy+y\times 2=5x-1
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити y\times 2 на 2x+1.
4xy+y\times 2-5x=-1
Відніміть 5x з обох сторін.
4xy-5x=-1-y\times 2
Відніміть y\times 2 з обох сторін.
4xy-5x=-1-2y
Помножте -1 на 2, щоб отримати -2.
\left(4y-5\right)x=-1-2y
Зведіть усі члени, що містять x.
\left(4y-5\right)x=-2y-1
Рівняння має стандартну форму.
\frac{\left(4y-5\right)x}{4y-5}=\frac{-2y-1}{4y-5}
Розділіть обидві сторони на 4y-5.
x=\frac{-2y-1}{4y-5}
Ділення на 4y-5 скасовує множення на 4y-5.
x=-\frac{2y+1}{4y-5}
Розділіть -1-2y на 4y-5.
x=-\frac{2y+1}{4y-5}\text{, }x\neq -\frac{1}{2}
Змінна x не може дорівнювати -\frac{1}{2}.
Приклади
Квадратне рівняння
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрії
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Лінійне рівняння
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матриця
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Рівняння одночасного
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференціації
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Інтеграція
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Обмеження
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}