Знайдіть x
x=6
x=0
Графік
Ділити
Скопійовано в буфер обміну
2x^{2}-9x-3x\left(x-5\right)=0
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x на 2x-9.
2x^{2}-9x-3x^{2}+15x=0
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити -3x на x-5.
-x^{2}-9x+15x=0
Додайте 2x^{2} до -3x^{2}, щоб отримати -x^{2}.
-x^{2}+6x=0
Додайте -9x до 15x, щоб отримати 6x.
x\left(-x+6\right)=0
Винесіть x за дужки.
x=0 x=6
Щоб знайти рішення для формул, Розв'яжіть x=0 та -x+6=0.
2x^{2}-9x-3x\left(x-5\right)=0
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x на 2x-9.
2x^{2}-9x-3x^{2}+15x=0
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити -3x на x-5.
-x^{2}-9x+15x=0
Додайте 2x^{2} до -3x^{2}, щоб отримати -x^{2}.
-x^{2}+6x=0
Додайте -9x до 15x, щоб отримати 6x.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}}}{2\left(-1\right)}
Це рівняння записано в стандартному вигляді: ax^{2}+bx+c=0. Підставте -1 замість a, 6 замість b і 0 замість c у формулі для коренів квадратного рівняння \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±6}{2\left(-1\right)}
Видобудьте квадратний корінь із 6^{2}.
x=\frac{-6±6}{-2}
Помножте 2 на -1.
x=\frac{0}{-2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-6±6}{-2} за додатного значення ±. Додайте -6 до 6.
x=0
Розділіть 0 на -2.
x=-\frac{12}{-2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-6±6}{-2} за від’ємного значення ±. Відніміть 6 від -6.
x=6
Розділіть -12 на -2.
x=0 x=6
Тепер рівняння розв’язано.
2x^{2}-9x-3x\left(x-5\right)=0
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x на 2x-9.
2x^{2}-9x-3x^{2}+15x=0
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити -3x на x-5.
-x^{2}-9x+15x=0
Додайте 2x^{2} до -3x^{2}, щоб отримати -x^{2}.
-x^{2}+6x=0
Додайте -9x до 15x, щоб отримати 6x.
\frac{-x^{2}+6x}{-1}=\frac{0}{-1}
Розділіть обидві сторони на -1.
x^{2}+\frac{6}{-1}x=\frac{0}{-1}
Ділення на -1 скасовує множення на -1.
x^{2}-6x=\frac{0}{-1}
Розділіть 6 на -1.
x^{2}-6x=0
Розділіть 0 на -1.
x^{2}-6x+\left(-3\right)^{2}=\left(-3\right)^{2}
Поділіть -6 (коефіцієнт члена x) на 2, щоб отримати -3. Потім додайте -3 у квадраті до обох сторін цього рівняння. Тоді в лівій частині рівняння буде квадратне число.
x^{2}-6x+9=9
Піднесіть -3 до квадрата.
\left(x-3\right)^{2}=9
Розкладіть x^{2}-6x+9 на множник. Зазвичай, якщо x^{2}+bx+c – це ідеальний квадрат, його завжди можна розкласти на множник як \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-3\right)^{2}}=\sqrt{9}
Видобудьте квадратний корінь з обох сторін рівняння.
x-3=3 x-3=-3
Виконайте спрощення.
x=6 x=0
Додайте 3 до обох сторін цього рівняння.
Приклади
Квадратне рівняння
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрії
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Лінійне рівняння
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матриця
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Рівняння одночасного
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференціації
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Інтеграція
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Обмеження
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}