Розкласти на множники
\left(x-\left(-5\sqrt{61}-35\right)\right)\left(x-\left(5\sqrt{61}-35\right)\right)
Обчислити
x^{2}+70x-300
Графік
Ділити
Скопійовано в буфер обміну
x^{2}+70x-300=0
Квадратний многочлен можна розкласти на співмножники за допомогою перетворення ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), де x_{1} і x_{2} – розв’язки квадратного рівняння ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-70±\sqrt{70^{2}-4\left(-300\right)}}{2}
Усі рівняння форми ax^{2}+bx+c=0 можна розв’язати за формулою коренів квадратного рівняння: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ця формула дає два розв’язки: перший відповідає знаку додавання в ±, а другий знаку віднімання.
x=\frac{-70±\sqrt{4900-4\left(-300\right)}}{2}
Піднесіть 70 до квадрата.
x=\frac{-70±\sqrt{4900+1200}}{2}
Помножте -4 на -300.
x=\frac{-70±\sqrt{6100}}{2}
Додайте 4900 до 1200.
x=\frac{-70±10\sqrt{61}}{2}
Видобудьте квадратний корінь із 6100.
x=\frac{10\sqrt{61}-70}{2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-70±10\sqrt{61}}{2} за додатного значення ±. Додайте -70 до 10\sqrt{61}.
x=5\sqrt{61}-35
Розділіть -70+10\sqrt{61} на 2.
x=\frac{-10\sqrt{61}-70}{2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-70±10\sqrt{61}}{2} за від’ємного значення ±. Відніміть 10\sqrt{61} від -70.
x=-5\sqrt{61}-35
Розділіть -70-10\sqrt{61} на 2.
x^{2}+70x-300=\left(x-\left(5\sqrt{61}-35\right)\right)\left(x-\left(-5\sqrt{61}-35\right)\right)
Розкладіть вихідний вираз на множники за принципом ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Замініть -35+5\sqrt{61} на x_{1} та -35-5\sqrt{61} на x_{2}.
Приклади
Квадратне рівняння
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрії
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Лінійне рівняння
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матриця
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Рівняння одночасного
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференціації
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Інтеграція
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Обмеження
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}