Знайдіть x
x = -\frac{9}{7} = -1\frac{2}{7} \approx -1,285714286
x=1
Графік
Ділити
Скопійовано в буфер обміну
7x^{2}+2x-9=0
Відніміть 9 з обох сторін.
a+b=2 ab=7\left(-9\right)=-63
Щоб розв’язати рівняння, розкладіть його ліву частину на множники методом групування. Спочатку потрібно переписати ліву частину у вигляді 7x^{2}+ax+bx-9. Щоб знайти a та b, настройте систему для вирішено.
-1,63 -3,21 -7,9
Оскільки ab від'ємне, a і b протилежному знаки. Оскільки значення a+b додатне, додатне число за модулем більше за від’ємне. Наведіть усі пари цілих чисел, добуток яких дорівнює -63.
-1+63=62 -3+21=18 -7+9=2
Обчисліть суму для кожної пари.
a=-7 b=9
Розв’язком буде пара, що в сумі дорівнює 2.
\left(7x^{2}-7x\right)+\left(9x-9\right)
Перепишіть 7x^{2}+2x-9 як \left(7x^{2}-7x\right)+\left(9x-9\right).
7x\left(x-1\right)+9\left(x-1\right)
7x на першій та 9 в друге групу.
\left(x-1\right)\left(7x+9\right)
Винесіть за дужки спільний член x-1, використовуючи властивість дистрибутивності.
x=1 x=-\frac{9}{7}
Щоб знайти рішення для формул, Розв'яжіть x-1=0 та 7x+9=0.
7x^{2}+2x=9
Усі рівняння форми ax^{2}+bx+c=0 можна розв’язати за формулою коренів квадратного рівняння: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ця формула дає два розв’язки: перший відповідає знаку додавання в ±, а другий знаку віднімання.
7x^{2}+2x-9=9-9
Відніміть 9 від обох сторін цього рівняння.
7x^{2}+2x-9=0
Якщо відняти 9 від самого себе, залишиться 0.
x=\frac{-2±\sqrt{2^{2}-4\times 7\left(-9\right)}}{2\times 7}
Це рівняння записано в стандартному вигляді: ax^{2}+bx+c=0. Підставте 7 замість a, 2 замість b і -9 замість c у формулі для коренів квадратного рівняння \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-2±\sqrt{4-4\times 7\left(-9\right)}}{2\times 7}
Піднесіть 2 до квадрата.
x=\frac{-2±\sqrt{4-28\left(-9\right)}}{2\times 7}
Помножте -4 на 7.
x=\frac{-2±\sqrt{4+252}}{2\times 7}
Помножте -28 на -9.
x=\frac{-2±\sqrt{256}}{2\times 7}
Додайте 4 до 252.
x=\frac{-2±16}{2\times 7}
Видобудьте квадратний корінь із 256.
x=\frac{-2±16}{14}
Помножте 2 на 7.
x=\frac{14}{14}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-2±16}{14} за додатного значення ±. Додайте -2 до 16.
x=1
Розділіть 14 на 14.
x=-\frac{18}{14}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-2±16}{14} за від’ємного значення ±. Відніміть 16 від -2.
x=-\frac{9}{7}
Поділіть чисельник і знаменник на 2, щоб звести дріб \frac{-18}{14} до нескоротного вигляду.
x=1 x=-\frac{9}{7}
Тепер рівняння розв’язано.
7x^{2}+2x=9
Квадратні рівняння такого вигляду можна розв’язати, доповнивши їх до повного квадрата. Для цього спочатку слід привести таке рівняння до вигляду x^{2}+bx=c.
\frac{7x^{2}+2x}{7}=\frac{9}{7}
Розділіть обидві сторони на 7.
x^{2}+\frac{2}{7}x=\frac{9}{7}
Ділення на 7 скасовує множення на 7.
x^{2}+\frac{2}{7}x+\left(\frac{1}{7}\right)^{2}=\frac{9}{7}+\left(\frac{1}{7}\right)^{2}
Поділіть \frac{2}{7} (коефіцієнт члена x) на 2, щоб отримати \frac{1}{7}. Потім додайте \frac{1}{7} у квадраті до обох сторін цього рівняння. Тоді в лівій частині рівняння буде квадратне число.
x^{2}+\frac{2}{7}x+\frac{1}{49}=\frac{9}{7}+\frac{1}{49}
Щоб піднести \frac{1}{7} до квадрата, піднесіть до квадрата чисельник і знаменник дробу.
x^{2}+\frac{2}{7}x+\frac{1}{49}=\frac{64}{49}
Щоб додати \frac{9}{7} до \frac{1}{49}, визначте спільний знаменник і підсумуйте чисельники. Далі по змозі зведіть дріб до нескоротного вигляду.
\left(x+\frac{1}{7}\right)^{2}=\frac{64}{49}
Розкладіть x^{2}+\frac{2}{7}x+\frac{1}{49} на множник. Зазвичай, якщо x^{2}+bx+c – це ідеальний квадрат, його завжди можна розкласти на множник як \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{1}{7}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{64}{49}}
Видобудьте квадратний корінь з обох сторін рівняння.
x+\frac{1}{7}=\frac{8}{7} x+\frac{1}{7}=-\frac{8}{7}
Виконайте спрощення.
x=1 x=-\frac{9}{7}
Відніміть \frac{1}{7} від обох сторін цього рівняння.
Приклади
Квадратне рівняння
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрії
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Лінійне рівняння
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матриця
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Рівняння одночасного
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференціації
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Інтеграція
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Обмеження
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}