Розкласти на множники
6\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Обчислити
6\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Графік
Вікторина
Polynomial
6 x ^ { 2 } - 30 x + 36
Ділити
Скопійовано в буфер обміну
6\left(x^{2}-5x+6\right)
Винесіть 6 за дужки.
a+b=-5 ab=1\times 6=6
Розглянемо x^{2}-5x+6. Розкладіть вираз на множники методом групування. Спочатку вираз потрібно переписати у вигляді x^{2}+ax+bx+6. Щоб знайти a та b, настройте систему для вирішено.
-1,-6 -2,-3
Оскільки ab додатне, a та b мають однаковий знак. Оскільки a+b від'ємне, a і b мають від’ємне значення. Наведіть усі пари цілих чисел, добуток яких дорівнює 6.
-1-6=-7 -2-3=-5
Обчисліть суму для кожної пари.
a=-3 b=-2
Розв’язком буде пара, що в сумі дорівнює -5.
\left(x^{2}-3x\right)+\left(-2x+6\right)
Перепишіть x^{2}-5x+6 як \left(x^{2}-3x\right)+\left(-2x+6\right).
x\left(x-3\right)-2\left(x-3\right)
x на першій та -2 в друге групу.
\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Винесіть за дужки спільний член x-3, використовуючи властивість дистрибутивності.
6\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Переписати повністю розкладений на множники вираз.
6x^{2}-30x+36=0
Квадратний многочлен можна розкласти на співмножники за допомогою перетворення ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), де x_{1} і x_{2} – розв’язки квадратного рівняння ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{\left(-30\right)^{2}-4\times 6\times 36}}{2\times 6}
Усі рівняння форми ax^{2}+bx+c=0 можна розв’язати за формулою коренів квадратного рівняння: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ця формула дає два розв’язки: перший відповідає знаку додавання в ±, а другий знаку віднімання.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{900-4\times 6\times 36}}{2\times 6}
Піднесіть -30 до квадрата.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{900-24\times 36}}{2\times 6}
Помножте -4 на 6.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{900-864}}{2\times 6}
Помножте -24 на 36.
x=\frac{-\left(-30\right)±\sqrt{36}}{2\times 6}
Додайте 900 до -864.
x=\frac{-\left(-30\right)±6}{2\times 6}
Видобудьте квадратний корінь із 36.
x=\frac{30±6}{2\times 6}
Число, протилежне до -30, дорівнює 30.
x=\frac{30±6}{12}
Помножте 2 на 6.
x=\frac{36}{12}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{30±6}{12} за додатного значення ±. Додайте 30 до 6.
x=3
Розділіть 36 на 12.
x=\frac{24}{12}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{30±6}{12} за від’ємного значення ±. Відніміть 6 від 30.
x=2
Розділіть 24 на 12.
6x^{2}-30x+36=6\left(x-3\right)\left(x-2\right)
Розкладіть вихідний вираз на множники за принципом ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Замініть 3 на x_{1} та 2 на x_{2}.
Приклади
Квадратне рівняння
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрії
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Лінійне рівняння
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матриця
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Рівняння одночасного
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференціації
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Інтеграція
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Обмеження
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}