Перейти до основного контенту
Знайдіть x
Tick mark Image
Графік

Схожі проблеми з веб-пошуком

Ділити

27x^{2}-81x=0
Відніміть 81x з обох сторін.
x\left(27x-81\right)=0
Винесіть x за дужки.
x=0 x=3
Щоб знайти рішення для формул, Розв'яжіть x=0 та 27x-81=0.
27x^{2}-81x=0
Відніміть 81x з обох сторін.
x=\frac{-\left(-81\right)±\sqrt{\left(-81\right)^{2}}}{2\times 27}
Це рівняння записано в стандартному вигляді: ax^{2}+bx+c=0. Підставте 27 замість a, -81 замість b і 0 замість c у формулі для коренів квадратного рівняння \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-81\right)±81}{2\times 27}
Видобудьте квадратний корінь із \left(-81\right)^{2}.
x=\frac{81±81}{2\times 27}
Число, протилежне до -81, дорівнює 81.
x=\frac{81±81}{54}
Помножте 2 на 27.
x=\frac{162}{54}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{81±81}{54} за додатного значення ±. Додайте 81 до 81.
x=3
Розділіть 162 на 54.
x=\frac{0}{54}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{81±81}{54} за від’ємного значення ±. Відніміть 81 від 81.
x=0
Розділіть 0 на 54.
x=3 x=0
Тепер рівняння розв’язано.
27x^{2}-81x=0
Відніміть 81x з обох сторін.
\frac{27x^{2}-81x}{27}=\frac{0}{27}
Розділіть обидві сторони на 27.
x^{2}+\left(-\frac{81}{27}\right)x=\frac{0}{27}
Ділення на 27 скасовує множення на 27.
x^{2}-3x=\frac{0}{27}
Розділіть -81 на 27.
x^{2}-3x=0
Розділіть 0 на 27.
x^{2}-3x+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}=\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}
Поділіть -3 (коефіцієнт члена x) на 2, щоб отримати -\frac{3}{2}. Потім додайте -\frac{3}{2} у квадраті до обох сторін цього рівняння. Тоді в лівій частині рівняння буде квадратне число.
x^{2}-3x+\frac{9}{4}=\frac{9}{4}
Щоб піднести -\frac{3}{2} до квадрата, піднесіть до квадрата чисельник і знаменник дробу.
\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
Розкладіть x^{2}-3x+\frac{9}{4} на множник. Зазвичай, якщо x^{2}+bx+c – це ідеальний квадрат, його завжди можна розкласти на множник як \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
Видобудьте квадратний корінь з обох сторін рівняння.
x-\frac{3}{2}=\frac{3}{2} x-\frac{3}{2}=-\frac{3}{2}
Виконайте спрощення.
x=3 x=0
Додайте \frac{3}{2} до обох сторін цього рівняння.