Знайдіть x
x=11
x=3
Графік
Ділити
Скопійовано в буфер обміну
\left(x-7\right)^{2}=\frac{32}{2}
Розділіть обидві сторони на 2.
\left(x-7\right)^{2}=16
Розділіть 32 на 2, щоб отримати 16.
x^{2}-14x+49=16
Скористайтеся біномом Ньютона \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, щоб розкрити дужки в \left(x-7\right)^{2}.
x^{2}-14x+49-16=0
Відніміть 16 з обох сторін.
x^{2}-14x+33=0
Відніміть 16 від 49, щоб отримати 33.
a+b=-14 ab=33
Щоб розв'язати рівняння, x^{2}-14x+33 використання формули x^{2}+\left(a+b\right)x+ab=\left(x+a\right)\left(x+b\right). Щоб знайти a та b, настройте систему для вирішено.
-1,-33 -3,-11
Оскільки ab додатне, a та b мають однаковий знак. Оскільки a+b від'ємне, a і b мають від’ємне значення. Наведіть усі пари цілих чисел, добуток яких дорівнює 33.
-1-33=-34 -3-11=-14
Обчисліть суму для кожної пари.
a=-11 b=-3
Розв’язком буде пара, що в сумі дорівнює -14.
\left(x-11\right)\left(x-3\right)
Перепишіть розкладений на множники вираз \left(x+a\right)\left(x+b\right) за допомогою отриманих значень.
x=11 x=3
Щоб знайти рішення для формул, Розв'яжіть x-11=0 та x-3=0.
\left(x-7\right)^{2}=\frac{32}{2}
Розділіть обидві сторони на 2.
\left(x-7\right)^{2}=16
Розділіть 32 на 2, щоб отримати 16.
x^{2}-14x+49=16
Скористайтеся біномом Ньютона \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, щоб розкрити дужки в \left(x-7\right)^{2}.
x^{2}-14x+49-16=0
Відніміть 16 з обох сторін.
x^{2}-14x+33=0
Відніміть 16 від 49, щоб отримати 33.
a+b=-14 ab=1\times 33=33
Щоб розв’язати рівняння, розкладіть його ліву частину на множники методом групування. Спочатку потрібно переписати ліву частину у вигляді x^{2}+ax+bx+33. Щоб знайти a та b, настройте систему для вирішено.
-1,-33 -3,-11
Оскільки ab додатне, a та b мають однаковий знак. Оскільки a+b від'ємне, a і b мають від’ємне значення. Наведіть усі пари цілих чисел, добуток яких дорівнює 33.
-1-33=-34 -3-11=-14
Обчисліть суму для кожної пари.
a=-11 b=-3
Розв’язком буде пара, що в сумі дорівнює -14.
\left(x^{2}-11x\right)+\left(-3x+33\right)
Перепишіть x^{2}-14x+33 як \left(x^{2}-11x\right)+\left(-3x+33\right).
x\left(x-11\right)-3\left(x-11\right)
x на першій та -3 в друге групу.
\left(x-11\right)\left(x-3\right)
Винесіть за дужки спільний член x-11, використовуючи властивість дистрибутивності.
x=11 x=3
Щоб знайти рішення для формул, Розв'яжіть x-11=0 та x-3=0.
\left(x-7\right)^{2}=\frac{32}{2}
Розділіть обидві сторони на 2.
\left(x-7\right)^{2}=16
Розділіть 32 на 2, щоб отримати 16.
x^{2}-14x+49=16
Скористайтеся біномом Ньютона \left(a-b\right)^{2}=a^{2}-2ab+b^{2}, щоб розкрити дужки в \left(x-7\right)^{2}.
x^{2}-14x+49-16=0
Відніміть 16 з обох сторін.
x^{2}-14x+33=0
Відніміть 16 від 49, щоб отримати 33.
x=\frac{-\left(-14\right)±\sqrt{\left(-14\right)^{2}-4\times 33}}{2}
Це рівняння записано в стандартному вигляді: ax^{2}+bx+c=0. Підставте 1 замість a, -14 замість b і 33 замість c у формулі для коренів квадратного рівняння \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-14\right)±\sqrt{196-4\times 33}}{2}
Піднесіть -14 до квадрата.
x=\frac{-\left(-14\right)±\sqrt{196-132}}{2}
Помножте -4 на 33.
x=\frac{-\left(-14\right)±\sqrt{64}}{2}
Додайте 196 до -132.
x=\frac{-\left(-14\right)±8}{2}
Видобудьте квадратний корінь із 64.
x=\frac{14±8}{2}
Число, протилежне до -14, дорівнює 14.
x=\frac{22}{2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{14±8}{2} за додатного значення ±. Додайте 14 до 8.
x=11
Розділіть 22 на 2.
x=\frac{6}{2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{14±8}{2} за від’ємного значення ±. Відніміть 8 від 14.
x=3
Розділіть 6 на 2.
x=11 x=3
Тепер рівняння розв’язано.
\left(x-7\right)^{2}=\frac{32}{2}
Розділіть обидві сторони на 2.
\left(x-7\right)^{2}=16
Розділіть 32 на 2, щоб отримати 16.
\sqrt{\left(x-7\right)^{2}}=\sqrt{16}
Видобудьте квадратний корінь з обох сторін рівняння.
x-7=4 x-7=-4
Виконайте спрощення.
x=11 x=3
Додайте 7 до обох сторін цього рівняння.
Приклади
Квадратне рівняння
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрії
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Лінійне рівняння
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матриця
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Рівняння одночасного
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференціації
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Інтеграція
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Обмеження
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}