Знайдіть x
x=13
x=1
Графік
Ділити
Скопійовано в буфер обміну
40-14x+x^{2}=27
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити 10-x на 4-x і звести подібні члени.
40-14x+x^{2}-27=0
Відніміть 27 з обох сторін.
13-14x+x^{2}=0
Відніміть 27 від 40, щоб отримати 13.
x^{2}-14x+13=0
Усі рівняння форми ax^{2}+bx+c=0 можна розв’язати за формулою коренів квадратного рівняння: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ця формула дає два розв’язки: перший відповідає знаку додавання в ±, а другий знаку віднімання.
x=\frac{-\left(-14\right)±\sqrt{\left(-14\right)^{2}-4\times 13}}{2}
Це рівняння записано в стандартному вигляді: ax^{2}+bx+c=0. Підставте 1 замість a, -14 замість b і 13 замість c у формулі для коренів квадратного рівняння \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-14\right)±\sqrt{196-4\times 13}}{2}
Піднесіть -14 до квадрата.
x=\frac{-\left(-14\right)±\sqrt{196-52}}{2}
Помножте -4 на 13.
x=\frac{-\left(-14\right)±\sqrt{144}}{2}
Додайте 196 до -52.
x=\frac{-\left(-14\right)±12}{2}
Видобудьте квадратний корінь із 144.
x=\frac{14±12}{2}
Число, протилежне до -14, дорівнює 14.
x=\frac{26}{2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{14±12}{2} за додатного значення ±. Додайте 14 до 12.
x=13
Розділіть 26 на 2.
x=\frac{2}{2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{14±12}{2} за від’ємного значення ±. Відніміть 12 від 14.
x=1
Розділіть 2 на 2.
x=13 x=1
Тепер рівняння розв’язано.
40-14x+x^{2}=27
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити 10-x на 4-x і звести подібні члени.
-14x+x^{2}=27-40
Відніміть 40 з обох сторін.
-14x+x^{2}=-13
Відніміть 40 від 27, щоб отримати -13.
x^{2}-14x=-13
Квадратні рівняння такого вигляду можна розв’язати, доповнивши їх до повного квадрата. Для цього спочатку слід привести таке рівняння до вигляду x^{2}+bx=c.
x^{2}-14x+\left(-7\right)^{2}=-13+\left(-7\right)^{2}
Поділіть -14 (коефіцієнт члена x) на 2, щоб отримати -7. Потім додайте -7 у квадраті до обох сторін цього рівняння. Тоді в лівій частині рівняння буде квадратне число.
x^{2}-14x+49=-13+49
Піднесіть -7 до квадрата.
x^{2}-14x+49=36
Додайте -13 до 49.
\left(x-7\right)^{2}=36
Розкладіть x^{2}-14x+49 на множник. Зазвичай, якщо x^{2}+bx+c – це ідеальний квадрат, його завжди можна розкласти на множник як \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-7\right)^{2}}=\sqrt{36}
Видобудьте квадратний корінь з обох сторін рівняння.
x-7=6 x-7=-6
Виконайте спрощення.
x=13 x=1
Додайте 7 до обох сторін цього рівняння.
Приклади
Квадратне рівняння
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрії
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Лінійне рівняння
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матриця
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Рівняння одночасного
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференціації
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Інтеграція
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Обмеження
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}