Знайдіть x (complex solution)
x=-\frac{3}{5}+\frac{4}{5}i=-0,6+0,8i
x=-\frac{3}{5}-\frac{4}{5}i=-0,6-0,8i
Графік
Ділити
Скопійовано в буфер обміну
5x^{2}+6x+5=0
Усі рівняння форми ax^{2}+bx+c=0 можна розв’язати за формулою коренів квадратного рівняння: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Ця формула дає два розв’язки: перший відповідає знаку додавання в ±, а другий знаку віднімання.
x=\frac{-6±\sqrt{6^{2}-4\times 5\times 5}}{2\times 5}
Це рівняння записано в стандартному вигляді: ax^{2}+bx+c=0. Підставте 5 замість a, 6 замість b і 5 замість c у формулі для коренів квадратного рівняння \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-6±\sqrt{36-4\times 5\times 5}}{2\times 5}
Піднесіть 6 до квадрата.
x=\frac{-6±\sqrt{36-20\times 5}}{2\times 5}
Помножте -4 на 5.
x=\frac{-6±\sqrt{36-100}}{2\times 5}
Помножте -20 на 5.
x=\frac{-6±\sqrt{-64}}{2\times 5}
Додайте 36 до -100.
x=\frac{-6±8i}{2\times 5}
Видобудьте квадратний корінь із -64.
x=\frac{-6±8i}{10}
Помножте 2 на 5.
x=\frac{-6+8i}{10}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-6±8i}{10} за додатного значення ±. Додайте -6 до 8i.
x=-\frac{3}{5}+\frac{4}{5}i
Розділіть -6+8i на 10.
x=\frac{-6-8i}{10}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-6±8i}{10} за від’ємного значення ±. Відніміть 8i від -6.
x=-\frac{3}{5}-\frac{4}{5}i
Розділіть -6-8i на 10.
x=-\frac{3}{5}+\frac{4}{5}i x=-\frac{3}{5}-\frac{4}{5}i
Тепер рівняння розв’язано.
5x^{2}+6x+5=0
Квадратні рівняння такого вигляду можна розв’язати, доповнивши їх до повного квадрата. Для цього спочатку слід привести таке рівняння до вигляду x^{2}+bx=c.
5x^{2}+6x+5-5=-5
Відніміть 5 від обох сторін цього рівняння.
5x^{2}+6x=-5
Якщо відняти 5 від самого себе, залишиться 0.
\frac{5x^{2}+6x}{5}=-\frac{5}{5}
Розділіть обидві сторони на 5.
x^{2}+\frac{6}{5}x=-\frac{5}{5}
Ділення на 5 скасовує множення на 5.
x^{2}+\frac{6}{5}x=-1
Розділіть -5 на 5.
x^{2}+\frac{6}{5}x+\left(\frac{3}{5}\right)^{2}=-1+\left(\frac{3}{5}\right)^{2}
Поділіть \frac{6}{5} (коефіцієнт члена x) на 2, щоб отримати \frac{3}{5}. Потім додайте \frac{3}{5} у квадраті до обох сторін цього рівняння. Тоді в лівій частині рівняння буде квадратне число.
x^{2}+\frac{6}{5}x+\frac{9}{25}=-1+\frac{9}{25}
Щоб піднести \frac{3}{5} до квадрата, піднесіть до квадрата чисельник і знаменник дробу.
x^{2}+\frac{6}{5}x+\frac{9}{25}=-\frac{16}{25}
Додайте -1 до \frac{9}{25}.
\left(x+\frac{3}{5}\right)^{2}=-\frac{16}{25}
Розкладіть x^{2}+\frac{6}{5}x+\frac{9}{25} на множник. Зазвичай, якщо x^{2}+bx+c – це ідеальний квадрат, його завжди можна розкласти на множник як \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x+\frac{3}{5}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{16}{25}}
Видобудьте квадратний корінь з обох сторін рівняння.
x+\frac{3}{5}=\frac{4}{5}i x+\frac{3}{5}=-\frac{4}{5}i
Виконайте спрощення.
x=-\frac{3}{5}+\frac{4}{5}i x=-\frac{3}{5}-\frac{4}{5}i
Відніміть \frac{3}{5} від обох сторін цього рівняння.
Приклади
Квадратне рівняння
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрії
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Лінійне рівняння
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матриця
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Рівняння одночасного
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Диференціації
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Інтеграція
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Обмеження
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}