Перейти до основного контенту
Знайдіть x
Tick mark Image
Графік

Схожі проблеми з веб-пошуком

Ділити

\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Змінна x не може дорівнювати жодному зі значень -2,2,3, тому що ділення на нуль не визначено. Помножте обидві сторони цього рівняння на 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right) (найменше спільне кратне для x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}).
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити 2x-4 на x-2 і звести подібні члени.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x-3 на x-2 і звести подібні члени.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x^{2}-5x+6 на 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити 6-2x на x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
Щоб знайти протилежне виразу 6x-2x^{2}, знайдіть протилежне значення для кожного члена.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Додайте -15x до -6x, щоб отримати -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Додайте 3x^{2} до 2x^{2}, щоб отримати 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Відніміть 5x^{2} з обох сторін.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Додайте 2x^{2} до -5x^{2}, щоб отримати -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Додайте 21x до обох сторін.
-3x^{2}+13x+8=18
Додайте -8x до 21x, щоб отримати 13x.
-3x^{2}+13x+8-18=0
Відніміть 18 з обох сторін.
-3x^{2}+13x-10=0
Відніміть 18 від 8, щоб отримати -10.
a+b=13 ab=-3\left(-10\right)=30
Щоб розв’язати рівняння, розкладіть його ліву частину на множники методом групування. Спочатку потрібно переписати ліву частину у вигляді -3x^{2}+ax+bx-10. Щоб знайти a та b, настройте систему для вирішено.
1,30 2,15 3,10 5,6
Оскільки ab додатне, a та b мають однаковий знак. Оскільки a+b додатне, a і b – це не додатне. Наведіть усі пари цілих чисел, добуток яких дорівнює 30.
1+30=31 2+15=17 3+10=13 5+6=11
Обчисліть суму для кожної пари.
a=10 b=3
Розв’язком буде пара, що в сумі дорівнює 13.
\left(-3x^{2}+10x\right)+\left(3x-10\right)
Перепишіть -3x^{2}+13x-10 як \left(-3x^{2}+10x\right)+\left(3x-10\right).
-x\left(3x-10\right)+3x-10
Винесіть за дужки -x в -3x^{2}+10x.
\left(3x-10\right)\left(-x+1\right)
Винесіть за дужки спільний член 3x-10, використовуючи властивість дистрибутивності.
x=\frac{10}{3} x=1
Щоб знайти рішення для формул, Розв'яжіть 3x-10=0 та -x+1=0.
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Змінна x не може дорівнювати жодному зі значень -2,2,3, тому що ділення на нуль не визначено. Помножте обидві сторони цього рівняння на 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right) (найменше спільне кратне для x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}).
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити 2x-4 на x-2 і звести подібні члени.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x-3 на x-2 і звести подібні члени.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x^{2}-5x+6 на 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити 6-2x на x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
Щоб знайти протилежне виразу 6x-2x^{2}, знайдіть протилежне значення для кожного члена.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Додайте -15x до -6x, щоб отримати -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Додайте 3x^{2} до 2x^{2}, щоб отримати 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Відніміть 5x^{2} з обох сторін.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Додайте 2x^{2} до -5x^{2}, щоб отримати -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Додайте 21x до обох сторін.
-3x^{2}+13x+8=18
Додайте -8x до 21x, щоб отримати 13x.
-3x^{2}+13x+8-18=0
Відніміть 18 з обох сторін.
-3x^{2}+13x-10=0
Відніміть 18 від 8, щоб отримати -10.
x=\frac{-13±\sqrt{13^{2}-4\left(-3\right)\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Це рівняння записано в стандартному вигляді: ax^{2}+bx+c=0. Підставте -3 замість a, 13 замість b і -10 замість c у формулі для коренів квадратного рівняння \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-13±\sqrt{169-4\left(-3\right)\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Піднесіть 13 до квадрата.
x=\frac{-13±\sqrt{169+12\left(-10\right)}}{2\left(-3\right)}
Помножте -4 на -3.
x=\frac{-13±\sqrt{169-120}}{2\left(-3\right)}
Помножте 12 на -10.
x=\frac{-13±\sqrt{49}}{2\left(-3\right)}
Додайте 169 до -120.
x=\frac{-13±7}{2\left(-3\right)}
Видобудьте квадратний корінь із 49.
x=\frac{-13±7}{-6}
Помножте 2 на -3.
x=-\frac{6}{-6}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-13±7}{-6} за додатного значення ±. Додайте -13 до 7.
x=1
Розділіть -6 на -6.
x=-\frac{20}{-6}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{-13±7}{-6} за від’ємного значення ±. Відніміть 7 від -13.
x=\frac{10}{3}
Поділіть чисельник і знаменник на 2, щоб звести дріб \frac{-20}{-6} до нескоротного вигляду.
x=1 x=\frac{10}{3}
Тепер рівняння розв’язано.
\left(2x-4\right)\left(x-2\right)=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Змінна x не може дорівнювати жодному зі значень -2,2,3, тому що ділення на нуль не визначено. Помножте обидві сторони цього рівняння на 2\left(x-3\right)\left(x-2\right)\left(x+2\right) (найменше спільне кратне для x^{2}-x-6,2x+4,4-x^{2}).
2x^{2}-8x+8=\left(x-3\right)\left(x-2\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити 2x-4 на x-2 і звести подібні члени.
2x^{2}-8x+8=\left(x^{2}-5x+6\right)\times 3-\left(6-2x\right)x
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x-3 на x-2 і звести подібні члени.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6-2x\right)x
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x^{2}-5x+6 на 3.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-\left(6x-2x^{2}\right)
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити 6-2x на x.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-15x+18-6x+2x^{2}
Щоб знайти протилежне виразу 6x-2x^{2}, знайдіть протилежне значення для кожного члена.
2x^{2}-8x+8=3x^{2}-21x+18+2x^{2}
Додайте -15x до -6x, щоб отримати -21x.
2x^{2}-8x+8=5x^{2}-21x+18
Додайте 3x^{2} до 2x^{2}, щоб отримати 5x^{2}.
2x^{2}-8x+8-5x^{2}=-21x+18
Відніміть 5x^{2} з обох сторін.
-3x^{2}-8x+8=-21x+18
Додайте 2x^{2} до -5x^{2}, щоб отримати -3x^{2}.
-3x^{2}-8x+8+21x=18
Додайте 21x до обох сторін.
-3x^{2}+13x+8=18
Додайте -8x до 21x, щоб отримати 13x.
-3x^{2}+13x=18-8
Відніміть 8 з обох сторін.
-3x^{2}+13x=10
Відніміть 8 від 18, щоб отримати 10.
\frac{-3x^{2}+13x}{-3}=\frac{10}{-3}
Розділіть обидві сторони на -3.
x^{2}+\frac{13}{-3}x=\frac{10}{-3}
Ділення на -3 скасовує множення на -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x=\frac{10}{-3}
Розділіть 13 на -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x=-\frac{10}{3}
Розділіть 10 на -3.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\left(-\frac{13}{6}\right)^{2}=-\frac{10}{3}+\left(-\frac{13}{6}\right)^{2}
Поділіть -\frac{13}{3} (коефіцієнт члена x) на 2, щоб отримати -\frac{13}{6}. Потім додайте -\frac{13}{6} у квадраті до обох сторін цього рівняння. Тоді в лівій частині рівняння буде квадратне число.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}=-\frac{10}{3}+\frac{169}{36}
Щоб піднести -\frac{13}{6} до квадрата, піднесіть до квадрата чисельник і знаменник дробу.
x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36}=\frac{49}{36}
Щоб додати -\frac{10}{3} до \frac{169}{36}, визначте спільний знаменник і підсумуйте чисельники. Далі по змозі зведіть дріб до нескоротного вигляду.
\left(x-\frac{13}{6}\right)^{2}=\frac{49}{36}
Розкладіть x^{2}-\frac{13}{3}x+\frac{169}{36} на множник. Зазвичай, якщо x^{2}+bx+c – це ідеальний квадрат, його завжди можна розкласти на множник як \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-\frac{13}{6}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{49}{36}}
Видобудьте квадратний корінь з обох сторін рівняння.
x-\frac{13}{6}=\frac{7}{6} x-\frac{13}{6}=-\frac{7}{6}
Виконайте спрощення.
x=\frac{10}{3} x=1
Додайте \frac{13}{6} до обох сторін цього рівняння.