Перейти до основного контенту
Знайдіть x
Tick mark Image
Графік

Схожі проблеми з веб-пошуком

Ділити

\left(x-9\right)\left(x+3\right)+\left(x+9\right)\times 7=\left(x+9\right)\times 7
Змінна x не може дорівнювати жодному зі значень -9,9, тому що ділення на нуль не визначено. Помножте обидві сторони цього рівняння на \left(x-9\right)\left(x+9\right) (найменше спільне кратне для x+9,x-9).
x^{2}-6x-27+\left(x+9\right)\times 7=\left(x+9\right)\times 7
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x-9 на x+3 і звести подібні члени.
x^{2}-6x-27+7x+63=\left(x+9\right)\times 7
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x+9 на 7.
x^{2}+x-27+63=\left(x+9\right)\times 7
Додайте -6x до 7x, щоб отримати x.
x^{2}+x+36=\left(x+9\right)\times 7
Додайте -27 до 63, щоб обчислити 36.
x^{2}+x+36=7x+63
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x+9 на 7.
x^{2}+x+36-7x=63
Відніміть 7x з обох сторін.
x^{2}-6x+36=63
Додайте x до -7x, щоб отримати -6x.
x^{2}-6x+36-63=0
Відніміть 63 з обох сторін.
x^{2}-6x-27=0
Відніміть 63 від 36, щоб отримати -27.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{\left(-6\right)^{2}-4\left(-27\right)}}{2}
Це рівняння записано в стандартному вигляді: ax^{2}+bx+c=0. Підставте 1 замість a, -6 замість b і -27 замість c у формулі для коренів квадратного рівняння \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36-4\left(-27\right)}}{2}
Піднесіть -6 до квадрата.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{36+108}}{2}
Помножте -4 на -27.
x=\frac{-\left(-6\right)±\sqrt{144}}{2}
Додайте 36 до 108.
x=\frac{-\left(-6\right)±12}{2}
Видобудьте квадратний корінь із 144.
x=\frac{6±12}{2}
Число, протилежне до -6, дорівнює 6.
x=\frac{18}{2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{6±12}{2} за додатного значення ±. Додайте 6 до 12.
x=9
Розділіть 18 на 2.
x=-\frac{6}{2}
Тепер розв’яжіть рівняння x=\frac{6±12}{2} за від’ємного значення ±. Відніміть 12 від 6.
x=-3
Розділіть -6 на 2.
x=9 x=-3
Тепер рівняння розв’язано.
x=-3
Змінна x не може дорівнювати 9.
\left(x-9\right)\left(x+3\right)+\left(x+9\right)\times 7=\left(x+9\right)\times 7
Змінна x не може дорівнювати жодному зі значень -9,9, тому що ділення на нуль не визначено. Помножте обидві сторони цього рівняння на \left(x-9\right)\left(x+9\right) (найменше спільне кратне для x+9,x-9).
x^{2}-6x-27+\left(x+9\right)\times 7=\left(x+9\right)\times 7
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x-9 на x+3 і звести подібні члени.
x^{2}-6x-27+7x+63=\left(x+9\right)\times 7
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x+9 на 7.
x^{2}+x-27+63=\left(x+9\right)\times 7
Додайте -6x до 7x, щоб отримати x.
x^{2}+x+36=\left(x+9\right)\times 7
Додайте -27 до 63, щоб обчислити 36.
x^{2}+x+36=7x+63
Скористайтеся властивістю дистрибутивності, щоб помножити x+9 на 7.
x^{2}+x+36-7x=63
Відніміть 7x з обох сторін.
x^{2}-6x+36=63
Додайте x до -7x, щоб отримати -6x.
x^{2}-6x=63-36
Відніміть 36 з обох сторін.
x^{2}-6x=27
Відніміть 36 від 63, щоб отримати 27.
x^{2}-6x+\left(-3\right)^{2}=27+\left(-3\right)^{2}
Поділіть -6 (коефіцієнт члена x) на 2, щоб отримати -3. Потім додайте -3 у квадраті до обох сторін цього рівняння. Тоді в лівій частині рівняння буде квадратне число.
x^{2}-6x+9=27+9
Піднесіть -3 до квадрата.
x^{2}-6x+9=36
Додайте 27 до 9.
\left(x-3\right)^{2}=36
Розкладіть x^{2}-6x+9 на множники. Якщо многочлен x^{2}+bx+c становить квадратне число, зазвичай його можна розкласти на множники таким чином: \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2}.
\sqrt{\left(x-3\right)^{2}}=\sqrt{36}
Видобудьте квадратний корінь з обох сторін рівняння.
x-3=6 x-3=-6
Виконайте спрощення.
x=9 x=-3
Додайте 3 до обох сторін цього рівняння.
x=-3
Змінна x не може дорівнювати 9.