x, y өчен чишелеш
x=-5
y=-1
Граф
Викторина
Simultaneous Equation
5 проблемаларга охшаш:
3 x + 9 = 6 y \text { and } - 2 x - 2 y - 12 = 0
Уртаклык
Клип тактага күчереп
3x+9-6y=0
Беренче тигезләмәне гадиләштерү. 6y'ны ике яктан алыгыз.
3x-6y=-9
9'ны ике яктан алыгыз. Нульдән теләсә кайсы әйбер алынса, аның тискәре саны булып чыга.
-2x-2y=12
Икенче тигезләмәне гадиләштерү. Ике як өчен 12 өстәгез. Теләсә кайсы әйбергә нуль өстәлсә, шул ук әйбер булып чыга.
3x-6y=-9,-2x-2y=12
Тигезләмәләр парын алмаштыруны кулланып чишү өчен, башта тигезләмәләрнең берсен алмашынучанлыларның берсе өчен чишегез. Аннары әлеге алмашынучан өчен нәтиҗәне башка тигезләмәгә куегыз.
3x-6y=-9
Тигезләмәләрнең берсен сайлагыз һәм аны, x'ны тигезләү тамгасының сул ягына аерып, x өчен чишегез.
3x=6y-9
Тигезләмәнең ике ягына 6y өстәгез.
x=\frac{1}{3}\left(6y-9\right)
Ике якны 3-га бүлегез.
x=2y-3
\frac{1}{3}'ны 6y-9 тапкыр тапкырлагыз.
-2\left(2y-3\right)-2y=12
Башка тигезләмәдә x урынына 2y-3 куегыз, -2x-2y=12.
-4y+6-2y=12
-2'ны 2y-3 тапкыр тапкырлагыз.
-6y+6=12
-4y'ны -2y'га өстәгез.
-6y=6
Тигезләмәнең ике ягыннан 6 алыгыз.
y=-1
Ике якны -6-га бүлегез.
x=2\left(-1\right)-3
-1'ны y өчен x=2y-3'да алыштырыгыз. Нәтиҗә тигезләмәнең эчендә бер генә алмашынучан булгач, сез турыдан-туры x өчен чишә аласыз.
x=-2-3
2'ны -1 тапкыр тапкырлагыз.
x=-5
-3'ны -2'га өстәгез.
x=-5,y=-1
Система хәзер чишелгән.
3x+9-6y=0
Беренче тигезләмәне гадиләштерү. 6y'ны ике яктан алыгыз.
3x-6y=-9
9'ны ике яктан алыгыз. Нульдән теләсә кайсы әйбер алынса, аның тискәре саны булып чыга.
-2x-2y=12
Икенче тигезләмәне гадиләштерү. Ике як өчен 12 өстәгез. Теләсә кайсы әйбергә нуль өстәлсә, шул ук әйбер булып чыга.
3x-6y=-9,-2x-2y=12
Тигезләмәләрне стандарт формага урнаштырыгыз, аннары тигезләмәләрнең системасын чишү өчен, матрицаларны кулланыгыз.
\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
Тигезләмәләрне матрица формасында языгыз.
inverse(\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right) кире матрицасына тигезләмәне сулга тапкырлагыз.
\left(\begin{matrix}1&0\\0&1\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
Матрицаны һәм аның кире кыйммәтен тапкырлау бердәйлек матрицасы була.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=inverse(\left(\begin{matrix}3&-6\\-2&-2\end{matrix}\right))\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
Сул як тигезләү тамгасында матрицаны тапкырлагыз.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-\frac{2}{3\left(-2\right)-\left(-6\left(-2\right)\right)}&-\frac{-6}{3\left(-2\right)-\left(-6\left(-2\right)\right)}\\-\frac{-2}{3\left(-2\right)-\left(-6\left(-2\right)\right)}&\frac{3}{3\left(-2\right)-\left(-6\left(-2\right)\right)}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
2\times 2 \left(\begin{matrix}a&b\\c&d\end{matrix}\right) матрицасы өчен кире матрица - \left(\begin{matrix}\frac{d}{ad-bc}&\frac{-b}{ad-bc}\\\frac{-c}{ad-bc}&\frac{a}{ad-bc}\end{matrix}\right), шуңа күрә матрица тигезләмәсен матрицаны тапкырлау мәсьәләсе буларак яңадан язып була.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{9}&-\frac{1}{3}\\-\frac{1}{9}&-\frac{1}{6}\end{matrix}\right)\left(\begin{matrix}-9\\12\end{matrix}\right)
Арифметик гамәлләрне башкарыгыз.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}\frac{1}{9}\left(-9\right)-\frac{1}{3}\times 12\\-\frac{1}{9}\left(-9\right)-\frac{1}{6}\times 12\end{matrix}\right)
Матрицаларны тапкырлагыз.
\left(\begin{matrix}x\\y\end{matrix}\right)=\left(\begin{matrix}-5\\-1\end{matrix}\right)
Арифметик гамәлләрне башкарыгыз.
x=-5,y=-1
x һәм y матрица элементларын чыгартыгыз.
3x+9-6y=0
Беренче тигезләмәне гадиләштерү. 6y'ны ике яктан алыгыз.
3x-6y=-9
9'ны ике яктан алыгыз. Нульдән теләсә кайсы әйбер алынса, аның тискәре саны булып чыга.
-2x-2y=12
Икенче тигезләмәне гадиләштерү. Ике як өчен 12 өстәгез. Теләсә кайсы әйбергә нуль өстәлсә, шул ук әйбер булып чыга.
3x-6y=-9,-2x-2y=12
Бетерү ысулы белән чишү өчен, алмашынучанлыларның бер коэффициенты ике тигезләмәдә дә тиңдәш булырга тиеш, шулай итеп, бер тигезләмә икенчесеннән алынса, алмашынучан баш тартачак.
-2\times 3x-2\left(-6\right)y=-2\left(-9\right),3\left(-2\right)x+3\left(-2\right)y=3\times 12
3x һәм -2x тигез итү өчен, беренче тигезләмәнең һәр ягындагы барлык элементларны -2'га һәм икенче тигезләмәнең һәр ягындагы барлык элементларны 3'га тапкырлагыз.
-6x+12y=18,-6x-6y=36
Гадиләштерегез.
-6x+6x+12y+6y=18-36
Тигезләү тамгасыннан һәр ягыннан охшаш элементларны алып, -6x-6y=36'ны -6x+12y=18'нан алыгыз.
12y+6y=18-36
-6x'ны 6x'га өстәгез. Чишелергә мөмкин бер генә алмашынучанлы белән тигезләмәне калдырып, -6x һәм 6x шартлар кыскартылган.
18y=18-36
12y'ны 6y'га өстәгез.
18y=-18
18'ны -36'га өстәгез.
y=-1
Ике якны 18-га бүлегез.
-2x-2\left(-1\right)=12
-1'ны y өчен -2x-2y=12'да алыштырыгыз. Нәтиҗә тигезләмәнең эчендә бер генә алмашынучан булгач, сез турыдан-туры x өчен чишә аласыз.
-2x+2=12
-2'ны -1 тапкыр тапкырлагыз.
-2x=10
Тигезләмәнең ике ягыннан 2 алыгыз.
x=-5
Ике якны -2-га бүлегез.
x=-5,y=-1
Система хәзер чишелгән.
Мисаллар
Квадратик тигезләмә
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Сызык тигезләмәсе
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Бер үк вакытта тигезләмә
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Дифференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграция
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Чикләр
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}