x өчен чишелеш
x=2\sqrt{7}+6\approx 11.291502622
x=6-2\sqrt{7}\approx 0.708497378
Граф
Уртаклык
Клип тактага күчереп
-x^{2}+12x=8
ax^{2}+bx+c=0 формадагы барлык тигезләмәләр түбәндәге квадрат формуласын кулланып чишелергә мөмкин: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Квадрат формуласы ике чишелеш бирә, берсендә ± кушу һәм берсендә алу булганда.
-x^{2}+12x-8=8-8
Тигезләмәнең ике ягыннан 8 алыгыз.
-x^{2}+12x-8=0
8'ны үзеннән алу 0 калдыра.
x=\frac{-12±\sqrt{12^{2}-4\left(-1\right)\left(-8\right)}}{2\left(-1\right)}
Әлеге тигезләмә стандарт формасында: ax^{2}+bx+c=0. Квадрат формуласында -1'ны a'га, 12'ны b'га һәм -8'ны c'га алыштырыгыз, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-12±\sqrt{144-4\left(-1\right)\left(-8\right)}}{2\left(-1\right)}
12 квадратын табыгыз.
x=\frac{-12±\sqrt{144+4\left(-8\right)}}{2\left(-1\right)}
-4'ны -1 тапкыр тапкырлагыз.
x=\frac{-12±\sqrt{144-32}}{2\left(-1\right)}
4'ны -8 тапкыр тапкырлагыз.
x=\frac{-12±\sqrt{112}}{2\left(-1\right)}
144'ны -32'га өстәгез.
x=\frac{-12±4\sqrt{7}}{2\left(-1\right)}
112'нан квадрат тамырын чыгартыгыз.
x=\frac{-12±4\sqrt{7}}{-2}
2'ны -1 тапкыр тапкырлагыз.
x=\frac{4\sqrt{7}-12}{-2}
Хәзер ± плюс булганда, x=\frac{-12±4\sqrt{7}}{-2} тигезләмәсен чишегез. -12'ны 4\sqrt{7}'га өстәгез.
x=6-2\sqrt{7}
-12+4\sqrt{7}'ны -2'га бүлегез.
x=\frac{-4\sqrt{7}-12}{-2}
Хәзер ± минус булганда, x=\frac{-12±4\sqrt{7}}{-2} тигезләмәсен чишегез. 4\sqrt{7}'ны -12'нан алыгыз.
x=2\sqrt{7}+6
-12-4\sqrt{7}'ны -2'га бүлегез.
x=6-2\sqrt{7} x=2\sqrt{7}+6
Тигезләмә хәзер чишелгән.
-x^{2}+12x=8
Мондый квадрат тигезләмәләрне квадратны тәмамлап чишәргә мөмкин. Квадратны тәмамлау өчен, тигезләмә башта x^{2}+bx=c формасында булырга тиеш.
\frac{-x^{2}+12x}{-1}=\frac{8}{-1}
Ике якны -1-га бүлегез.
x^{2}+\frac{12}{-1}x=\frac{8}{-1}
-1'га бүлү -1'га тапкырлауны кире кага.
x^{2}-12x=\frac{8}{-1}
12'ны -1'га бүлегез.
x^{2}-12x=-8
8'ны -1'га бүлегез.
x^{2}-12x+\left(-6\right)^{2}=-8+\left(-6\right)^{2}
-6-не алу өчен, -12 — x элементының коэффициентын — 2-гә бүлегез. Аннары -6'ның квадратын тигезләмәнең ике ягына өстәгез. Бу адым тигезләмәнең сул ягын идеаль квадрат итә.
x^{2}-12x+36=-8+36
-6 квадратын табыгыз.
x^{2}-12x+36=28
-8'ны 36'га өстәгез.
\left(x-6\right)^{2}=28
x^{2}-12x+36 тапкырлаучыларга таратыгыз. Гомуми очракта, x^{2}+bx+c идеаль квадрат булганда, ул һәрвакыт \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} буларак вакланырга мөмкин.
\sqrt{\left(x-6\right)^{2}}=\sqrt{28}
Тигезләмәнең ике ягыннан квадрат тамырын чыгарту.
x-6=2\sqrt{7} x-6=-2\sqrt{7}
Гадиләштерегез.
x=2\sqrt{7}+6 x=6-2\sqrt{7}
Тигезләмәнең ике ягына 6 өстәгез.
Мисаллар
Квадратик тигезләмә
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Сызык тигезләмәсе
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Бер үк вакытта тигезләмә
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Дифференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграция
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Чикләр
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}