\left\{ \begin{array} { l } { t y + 2 = x } \\ { x ^ { 2 } + 4 y ^ { 2 } = 4 } \end{array} \right.
x, y өчен чишелеш
x=2\text{, }y=0
x=\frac{2\left(4-t^{2}\right)}{t^{2}+4}\text{, }y=-\frac{4t}{t^{2}+4}
x, y өчен чишелеш (complex solution)
\left\{\begin{matrix}\\x=2\text{, }y=0\text{, }&\text{unconditionally}\\x=\frac{2\left(4-t^{2}\right)}{t^{2}+4}\text{, }y=-\frac{4t}{t^{2}+4}\text{, }&t\neq -2i\text{ and }t\neq 2i\end{matrix}\right.
Граф
Викторина
\left\{ \begin{array} { l } { t y + 2 = x } \\ { x ^ { 2 } + 4 y ^ { 2 } = 4 } \end{array} \right.
Уртаклык
Клип тактага күчереп
ty+2-x=0
Беренче тигезләмәне гадиләштерү. x'ны ике яктан алыгыз.
ty-x=-2
2'ны ике яктан алыгыз. Нульдән теләсә кайсы әйбер алынса, аның тискәре саны булып чыга.
ty-x=-2,x^{2}+4y^{2}=4
Тигезләмәләр парын алмаштыруны кулланып чишү өчен, башта тигезләмәләрнең берсен алмашынучанлыларның берсе өчен чишегез. Аннары әлеге алмашынучан өчен нәтиҗәне башка тигезләмәгә куегыз.
ty-x=-2
y'ны тигезләү тамгасының сул ягында калдырып, y өчен ty-x=-2 чишегез.
ty=x-2
Тигезләмәнең ике ягыннан -x алыгыз.
y=\frac{1}{t}x-\frac{2}{t}
Ике якны t-га бүлегез.
x^{2}+4\left(\frac{1}{t}x-\frac{2}{t}\right)^{2}=4
Башка тигезләмәдә y урынына \frac{1}{t}x-\frac{2}{t} куегыз, x^{2}+4y^{2}=4.
x^{2}+4\left(\left(\frac{1}{t}\right)^{2}x^{2}+2\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}x+\left(-\frac{2}{t}\right)^{2}\right)=4
\frac{1}{t}x-\frac{2}{t} квадратын табыгыз.
x^{2}+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}x^{2}+8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}x+4\left(-\frac{2}{t}\right)^{2}=4
4'ны \left(\frac{1}{t}\right)^{2}x^{2}+2\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}x+\left(-\frac{2}{t}\right)^{2} тапкыр тапкырлагыз.
\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)x^{2}+8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}x+4\left(-\frac{2}{t}\right)^{2}=4
x^{2}'ны 4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}x^{2}'га өстәгез.
\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)x^{2}+8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}x+4\left(-\frac{2}{t}\right)^{2}-4=0
Тигезләмәнең ике ягыннан 4 алыгыз.
x=\frac{-8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}±\sqrt{\left(8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}\right)^{2}-4\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)\left(-4+\frac{16}{t^{2}}\right)}}{2\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)}
Әлеге тигезләмә стандарт формасында: ax^{2}+bx+c=0. Квадрат формуласында 1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}'ны a'га, 4\times 2\times \frac{1}{t}\left(-\frac{2}{t}\right)'ны b'га һәм \frac{16}{t^{2}}-4'ны c'га алыштырыгыз, \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}±\sqrt{\frac{256}{t^{4}}-4\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)\left(-4+\frac{16}{t^{2}}\right)}}{2\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)}
4\times 2\times \frac{1}{t}\left(-\frac{2}{t}\right) квадратын табыгыз.
x=\frac{-8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}±\sqrt{\frac{256}{t^{4}}+\left(-4-\frac{16}{t^{2}}\right)\left(-4+\frac{16}{t^{2}}\right)}}{2\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)}
-4'ны 1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2} тапкыр тапкырлагыз.
x=\frac{-8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}±\sqrt{\frac{256}{t^{4}}+16-\frac{256}{t^{4}}}}{2\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)}
-4-\frac{16}{t^{2}}'ны \frac{16}{t^{2}}-4 тапкыр тапкырлагыз.
x=\frac{-8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}±\sqrt{16}}{2\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)}
\frac{256}{t^{4}}'ны -\frac{256}{t^{4}}+16'га өстәгез.
x=\frac{-8\left(-\frac{2}{t}\right)\times \frac{1}{t}±4}{2\left(1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2}\right)}
16'нан квадрат тамырын чыгартыгыз.
x=\frac{\frac{16}{t^{2}}±4}{2+\frac{8}{t^{2}}}
2'ны 1+4\times \left(\frac{1}{t}\right)^{2} тапкыр тапкырлагыз.
x=\frac{4+\frac{16}{t^{2}}}{2+\frac{8}{t^{2}}}
Хәзер ± плюс булганда, x=\frac{\frac{16}{t^{2}}±4}{2+\frac{8}{t^{2}}} тигезләмәсен чишегез. \frac{16}{t^{2}}'ны 4'га өстәгез.
x=2
4+\frac{16}{t^{2}}'ны 2+\frac{8}{t^{2}}'га бүлегез.
x=\frac{-4+\frac{16}{t^{2}}}{2+\frac{8}{t^{2}}}
Хәзер ± минус булганда, x=\frac{\frac{16}{t^{2}}±4}{2+\frac{8}{t^{2}}} тигезләмәсен чишегез. 4'ны \frac{16}{t^{2}}'нан алыгыз.
x=-\frac{2\left(t^{2}-4\right)}{t^{2}+4}
\frac{16}{t^{2}}-4'ны 2+\frac{8}{t^{2}}'га бүлегез.
y=\frac{1}{t}\times 2-\frac{2}{t}
x өчен ике чишелеш бар: 2 һәм -\frac{2\left(t^{2}-4\right)}{4+t^{2}}. Ике тигезләмәне дә канәгатьләндерүче y өчен туры килүче чишелешне табу өчен, y=\frac{1}{t}x-\frac{2}{t} тигезләмәсендә x урынына 2 куегыз.
y=2\times \frac{1}{t}-\frac{2}{t}
\frac{1}{t}'ны 2 тапкыр тапкырлагыз.
y=\frac{1}{t}\left(-\frac{2\left(t^{2}-4\right)}{t^{2}+4}\right)-\frac{2}{t}
Хәзер y=\frac{1}{t}x-\frac{2}{t} тигезләмәсендә -\frac{2\left(t^{2}-4\right)}{4+t^{2}} урынына x куегыз һәм ике тигезләмәне дә канәгатьләндерүче y өчен туры килүче чишелешне табу өчен, чишегез.
y=\left(-\frac{2\left(t^{2}-4\right)}{t^{2}+4}\right)\times \frac{1}{t}-\frac{2}{t}
\frac{1}{t}'ны -\frac{2\left(t^{2}-4\right)}{4+t^{2}} тапкыр тапкырлагыз.
y=2\times \frac{1}{t}-\frac{2}{t},x=2\text{ or }y=\left(-\frac{2\left(t^{2}-4\right)}{t^{2}+4}\right)\times \frac{1}{t}-\frac{2}{t},x=-\frac{2\left(t^{2}-4\right)}{t^{2}+4}
Система хәзер чишелгән.
Мисаллар
Квадратик тигезләмә
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Тригонометрия
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Сызык тигезләмәсе
y = 3x + 4
Арифметика
699 * 533
Матрица
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Бер үк вакытта тигезләмә
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Дифференциация
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Интеграция
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Чикләр
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}