Lös ut a
a=-\frac{bx-y^{2}+1}{x^{2}}
x\neq 0\text{ and }y\geq 0
Lös ut b
\left\{\begin{matrix}b=\frac{-ax^{2}+y^{2}-1}{x}\text{, }&y\geq 0\text{ and }x\neq 0\\b=\frac{-ax^{2}-1}{x}\text{, }&y=0\text{ and }x\neq 0\end{matrix}\right,
Lös ut a (complex solution)
\left\{\begin{matrix}a=-\frac{bx-y^{2}+1}{x^{2}}\text{, }&x\neq 0\text{ and }\left(y=0\text{ or }arg(y)<\pi \right)\\a\in \mathrm{C}\text{, }&y=1\text{ and }x=0\end{matrix}\right,
Lös ut b (complex solution)
\left\{\begin{matrix}b=\frac{-ax^{2}+y^{2}-1}{x}\text{, }&x\neq 0\text{ and }\left(y=0\text{ or }arg(y)<\pi \right)\\b\in \mathrm{C}\text{, }&y=1\text{ and }x=0\end{matrix}\right,
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
\sqrt{ax^{2}+bx+1}=y
Byt plats på leden så att alla variabeltermer är till vänster.
x^{2}a+bx+1=y^{2}
Kvadrera båda ekvationsled.
x^{2}a+bx+1-\left(bx+1\right)=y^{2}-\left(bx+1\right)
Subtrahera bx+1 från båda ekvationsled.
x^{2}a=y^{2}-\left(bx+1\right)
Subtraktion av bx+1 från sig självt ger 0 som resultat.
x^{2}a=y^{2}-bx-1
Subtrahera bx+1 från y^{2}.
\frac{x^{2}a}{x^{2}}=\frac{y^{2}-bx-1}{x^{2}}
Dividera båda led med x^{2}.
a=\frac{y^{2}-bx-1}{x^{2}}
Division med x^{2} tar ut multiplikationen med x^{2}.
\sqrt{ax^{2}+bx+1}=y
Byt plats på leden så att alla variabeltermer är till vänster.
xb+ax^{2}+1=y^{2}
Kvadrera båda ekvationsled.
xb+ax^{2}+1-\left(ax^{2}+1\right)=y^{2}-\left(ax^{2}+1\right)
Subtrahera 1+ax^{2} från båda ekvationsled.
xb=y^{2}-\left(ax^{2}+1\right)
Subtraktion av 1+ax^{2} från sig självt ger 0 som resultat.
xb=-ax^{2}+y^{2}-1
Subtrahera 1+ax^{2} från y^{2}.
\frac{xb}{x}=\frac{-ax^{2}+y^{2}-1}{x}
Dividera båda led med x.
b=\frac{-ax^{2}+y^{2}-1}{x}
Division med x tar ut multiplikationen med x.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}