Lös ut x
x=-4
x = -\frac{3}{2} = -1\frac{1}{2} = -1,5
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
2x^{2}+\left(5\times 2+1\right)x+12=0
Multiplicera båda ekvationsled med 2.
2x^{2}+\left(10+1\right)x+12=0
Multiplicera 5 och 2 för att få 10.
2x^{2}+11x+12=0
Addera 10 och 1 för att få 11.
a+b=11 ab=2\times 12=24
För att lösa ekvationen kan du faktor den vänstra delen med hjälp av gruppering. Första, vänstra sidan måste skrivas om som 2x^{2}+ax+bx+12. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
1,24 2,12 3,8 4,6
Eftersom ab är positivt a och b ha samma tecken. Eftersom a+b är positivt är a och b positiva. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten 24.
1+24=25 2+12=14 3+8=11 4+6=10
Beräkna summan för varje par.
a=3 b=8
Lösningen är det par som ger Summa 11.
\left(2x^{2}+3x\right)+\left(8x+12\right)
Skriv om 2x^{2}+11x+12 som \left(2x^{2}+3x\right)+\left(8x+12\right).
x\left(2x+3\right)+4\left(2x+3\right)
Utfaktor x i den första och den 4 i den andra gruppen.
\left(2x+3\right)\left(x+4\right)
Bryt ut den gemensamma termen 2x+3 genom att använda distributivitet.
x=-\frac{3}{2} x=-4
Lös 2x+3=0 och x+4=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
2x^{2}+\left(5\times 2+1\right)x+12=0
Multiplicera båda ekvationsled med 2.
2x^{2}+\left(10+1\right)x+12=0
Multiplicera 5 och 2 för att få 10.
2x^{2}+11x+12=0
Addera 10 och 1 för att få 11.
x=\frac{-11±\sqrt{11^{2}-4\times 2\times 12}}{2\times 2}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 2, b med 11 och c med 12 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-11±\sqrt{121-4\times 2\times 12}}{2\times 2}
Kvadrera 11.
x=\frac{-11±\sqrt{121-8\times 12}}{2\times 2}
Multiplicera -4 med 2.
x=\frac{-11±\sqrt{121-96}}{2\times 2}
Multiplicera -8 med 12.
x=\frac{-11±\sqrt{25}}{2\times 2}
Addera 121 till -96.
x=\frac{-11±5}{2\times 2}
Dra kvadratroten ur 25.
x=\frac{-11±5}{4}
Multiplicera 2 med 2.
x=-\frac{6}{4}
Lös nu ekvationen x=\frac{-11±5}{4} när ± är plus. Addera -11 till 5.
x=-\frac{3}{2}
Minska bråktalet \frac{-6}{4} till de lägsta termerna genom att extrahera och eliminera 2.
x=-\frac{16}{4}
Lös nu ekvationen x=\frac{-11±5}{4} när ± är minus. Subtrahera 5 från -11.
x=-4
Dela -16 med 4.
x=-\frac{3}{2} x=-4
Ekvationen har lösts.
2x^{2}+\left(5\times 2+1\right)x+12=0
Multiplicera båda ekvationsled med 2.
2x^{2}+\left(10+1\right)x+12=0
Multiplicera 5 och 2 för att få 10.
2x^{2}+11x+12=0
Addera 10 och 1 för att få 11.
2x^{2}+11x=-12
Subtrahera 12 från båda led. Allt subtraherat från noll blir sin negation.
\frac{2x^{2}+11x}{2}=-\frac{12}{2}
Dividera båda led med 2.
x^{2}+\frac{11}{2}x=-\frac{12}{2}
Division med 2 tar ut multiplikationen med 2.
x^{2}+\frac{11}{2}x=-6
Dela -12 med 2.
x^{2}+\frac{11}{2}x+\left(\frac{11}{4}\right)^{2}=-6+\left(\frac{11}{4}\right)^{2}
Dividera \frac{11}{2}, koefficienten för termen x, med 2 för att få \frac{11}{4}. Addera sedan kvadraten av \frac{11}{4} till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}+\frac{11}{2}x+\frac{121}{16}=-6+\frac{121}{16}
Kvadrera \frac{11}{4} genom att kvadrera både täljaren och nämnaren i bråktalet.
x^{2}+\frac{11}{2}x+\frac{121}{16}=\frac{25}{16}
Addera -6 till \frac{121}{16}.
\left(x+\frac{11}{4}\right)^{2}=\frac{25}{16}
Faktorisera x^{2}+\frac{11}{2}x+\frac{121}{16}. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x+\frac{11}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{25}{16}}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x+\frac{11}{4}=\frac{5}{4} x+\frac{11}{4}=-\frac{5}{4}
Förenkla.
x=-\frac{3}{2} x=-4
Subtrahera \frac{11}{4} från båda ekvationsled.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}