Hoppa till huvudinnehåll
Lös ut m
Tick mark Image

Liknande problem från webbsökning

Aktie

m^{2}-2m-3=\frac{1}{2}
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
m^{2}-2m-3-\frac{1}{2}=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}
Subtrahera \frac{1}{2} från båda ekvationsled.
m^{2}-2m-3-\frac{1}{2}=0
Subtraktion av \frac{1}{2} från sig självt ger 0 som resultat.
m^{2}-2m-\frac{7}{2}=0
Subtrahera \frac{1}{2} från -3.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{\left(-2\right)^{2}-4\left(-\frac{7}{2}\right)}}{2}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 1, b med -2 och c med -\frac{7}{2} i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4-4\left(-\frac{7}{2}\right)}}{2}
Kvadrera -2.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{4+14}}{2}
Multiplicera -4 med -\frac{7}{2}.
m=\frac{-\left(-2\right)±\sqrt{18}}{2}
Addera 4 till 14.
m=\frac{-\left(-2\right)±3\sqrt{2}}{2}
Dra kvadratroten ur 18.
m=\frac{2±3\sqrt{2}}{2}
Motsatsen till -2 är 2.
m=\frac{3\sqrt{2}+2}{2}
Lös nu ekvationen m=\frac{2±3\sqrt{2}}{2} när ± är plus. Addera 2 till 3\sqrt{2}.
m=\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Dela 2+3\sqrt{2} med 2.
m=\frac{2-3\sqrt{2}}{2}
Lös nu ekvationen m=\frac{2±3\sqrt{2}}{2} när ± är minus. Subtrahera 3\sqrt{2} från 2.
m=-\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Dela 2-3\sqrt{2} med 2.
m=\frac{3\sqrt{2}}{2}+1 m=-\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Ekvationen har lösts.
m^{2}-2m-3=\frac{1}{2}
Andragradsekvationer som den här kan lösas med hjälp av kvadratkomplettering. För kvadratkomplettering måste ekvationen först skrivas om på formen x^{2}+bx=c.
m^{2}-2m-3-\left(-3\right)=\frac{1}{2}-\left(-3\right)
Addera 3 till båda ekvationsled.
m^{2}-2m=\frac{1}{2}-\left(-3\right)
Subtraktion av -3 från sig självt ger 0 som resultat.
m^{2}-2m=\frac{7}{2}
Subtrahera -3 från \frac{1}{2}.
m^{2}-2m+1=\frac{7}{2}+1
Dividera -2, koefficienten för termen x, med 2 för att få -1. Addera sedan kvadraten av -1 till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
m^{2}-2m+1=\frac{9}{2}
Addera \frac{7}{2} till 1.
\left(m-1\right)^{2}=\frac{9}{2}
Faktorisera m^{2}-2m+1. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(m-1\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{2}}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
m-1=\frac{3\sqrt{2}}{2} m-1=-\frac{3\sqrt{2}}{2}
Förenkla.
m=\frac{3\sqrt{2}}{2}+1 m=-\frac{3\sqrt{2}}{2}+1
Addera 1 till båda ekvationsled.