Hoppa till huvudinnehåll
Lös ut d
Tick mark Image

Liknande problem från webbsökning

Aktie

d^{2}-3d=0
Subtrahera 3d från båda led.
d\left(d-3\right)=0
Bryt ut d.
d=0 d=3
Lös d=0 och d-3=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
d^{2}-3d=0
Subtrahera 3d från båda led.
d=\frac{-\left(-3\right)±\sqrt{\left(-3\right)^{2}}}{2}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 1, b med -3 och c med 0 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
d=\frac{-\left(-3\right)±3}{2}
Dra kvadratroten ur \left(-3\right)^{2}.
d=\frac{3±3}{2}
Motsatsen till -3 är 3.
d=\frac{6}{2}
Lös nu ekvationen d=\frac{3±3}{2} när ± är plus. Addera 3 till 3.
d=3
Dela 6 med 2.
d=\frac{0}{2}
Lös nu ekvationen d=\frac{3±3}{2} när ± är minus. Subtrahera 3 från 3.
d=0
Dela 0 med 2.
d=3 d=0
Ekvationen har lösts.
d^{2}-3d=0
Subtrahera 3d från båda led.
d^{2}-3d+\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}=\left(-\frac{3}{2}\right)^{2}
Dividera -3, koefficienten för termen x, med 2 för att få -\frac{3}{2}. Addera sedan kvadraten av -\frac{3}{2} till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
d^{2}-3d+\frac{9}{4}=\frac{9}{4}
Kvadrera -\frac{3}{2} genom att kvadrera både täljaren och nämnaren i bråktalet.
\left(d-\frac{3}{2}\right)^{2}=\frac{9}{4}
Faktorisera d^{2}-3d+\frac{9}{4}. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(d-\frac{3}{2}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{9}{4}}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
d-\frac{3}{2}=\frac{3}{2} d-\frac{3}{2}=-\frac{3}{2}
Förenkla.
d=3 d=0
Addera \frac{3}{2} till båda ekvationsled.