Faktorisera
a\left(a-3\right)\left(a+2\right)
Beräkna
a\left(a-3\right)\left(a+2\right)
Aktie
Kopieras till Urklipp
a\left(a^{2}-a-6\right)
Bryt ut a.
p+q=-1 pq=1\left(-6\right)=-6
Överväg a^{2}-a-6. Faktorisera uttrycket genom gruppering. Först måste uttrycket skrivas om som a^{2}+pa+qa-6. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter p och q.
1,-6 2,-3
Eftersom pq är negativt p och q har motsatta tecken. Eftersom p+q är negativt har det negativa talet större absolut värde än det positiva. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten -6.
1-6=-5 2-3=-1
Beräkna summan för varje par.
p=-3 q=2
Lösningen är det par som ger Summa -1.
\left(a^{2}-3a\right)+\left(2a-6\right)
Skriv om a^{2}-a-6 som \left(a^{2}-3a\right)+\left(2a-6\right).
a\left(a-3\right)+2\left(a-3\right)
Utfaktor a i den första och den 2 i den andra gruppen.
\left(a-3\right)\left(a+2\right)
Bryt ut den gemensamma termen a-3 genom att använda distributivitet.
a\left(a-3\right)\left(a+2\right)
Skriv om det fullständiga faktoriserade uttrycket.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}