Lös ut x
x=\frac{1}{7}\approx 0,142857143
x=5
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
a+b=-36 ab=7\times 5=35
För att lösa ekvationen kan du faktor den vänstra delen med hjälp av gruppering. Första, vänstra sidan måste skrivas om som 7x^{2}+ax+bx+5. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
-1,-35 -5,-7
Eftersom ab är positivt a och b ha samma tecken. Eftersom a+b är negativt är a och b negativa. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten 35.
-1-35=-36 -5-7=-12
Beräkna summan för varje par.
a=-35 b=-1
Lösningen är det par som ger Summa -36.
\left(7x^{2}-35x\right)+\left(-x+5\right)
Skriv om 7x^{2}-36x+5 som \left(7x^{2}-35x\right)+\left(-x+5\right).
7x\left(x-5\right)-\left(x-5\right)
Utfaktor 7x i den första och den -1 i den andra gruppen.
\left(x-5\right)\left(7x-1\right)
Bryt ut den gemensamma termen x-5 genom att använda distributivitet.
x=5 x=\frac{1}{7}
Lös x-5=0 och 7x-1=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
7x^{2}-36x+5=0
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{\left(-36\right)^{2}-4\times 7\times 5}}{2\times 7}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 7, b med -36 och c med 5 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{1296-4\times 7\times 5}}{2\times 7}
Kvadrera -36.
x=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{1296-28\times 5}}{2\times 7}
Multiplicera -4 med 7.
x=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{1296-140}}{2\times 7}
Multiplicera -28 med 5.
x=\frac{-\left(-36\right)±\sqrt{1156}}{2\times 7}
Addera 1296 till -140.
x=\frac{-\left(-36\right)±34}{2\times 7}
Dra kvadratroten ur 1156.
x=\frac{36±34}{2\times 7}
Motsatsen till -36 är 36.
x=\frac{36±34}{14}
Multiplicera 2 med 7.
x=\frac{70}{14}
Lös nu ekvationen x=\frac{36±34}{14} när ± är plus. Addera 36 till 34.
x=5
Dela 70 med 14.
x=\frac{2}{14}
Lös nu ekvationen x=\frac{36±34}{14} när ± är minus. Subtrahera 34 från 36.
x=\frac{1}{7}
Minska bråktalet \frac{2}{14} till de lägsta termerna genom att extrahera och eliminera 2.
x=5 x=\frac{1}{7}
Ekvationen har lösts.
7x^{2}-36x+5=0
Andragradsekvationer som den här kan lösas med hjälp av kvadratkomplettering. För kvadratkomplettering måste ekvationen först skrivas om på formen x^{2}+bx=c.
7x^{2}-36x+5-5=-5
Subtrahera 5 från båda ekvationsled.
7x^{2}-36x=-5
Subtraktion av 5 från sig självt ger 0 som resultat.
\frac{7x^{2}-36x}{7}=-\frac{5}{7}
Dividera båda led med 7.
x^{2}-\frac{36}{7}x=-\frac{5}{7}
Division med 7 tar ut multiplikationen med 7.
x^{2}-\frac{36}{7}x+\left(-\frac{18}{7}\right)^{2}=-\frac{5}{7}+\left(-\frac{18}{7}\right)^{2}
Dividera -\frac{36}{7}, koefficienten för termen x, med 2 för att få -\frac{18}{7}. Addera sedan kvadraten av -\frac{18}{7} till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}-\frac{36}{7}x+\frac{324}{49}=-\frac{5}{7}+\frac{324}{49}
Kvadrera -\frac{18}{7} genom att kvadrera både täljaren och nämnaren i bråktalet.
x^{2}-\frac{36}{7}x+\frac{324}{49}=\frac{289}{49}
Addera -\frac{5}{7} till \frac{324}{49} genom att hitta en gemensam nämnare och sedan addera täljarna. Förkorta sedan bråktalet till lägsta term om det går.
\left(x-\frac{18}{7}\right)^{2}=\frac{289}{49}
Faktorisera x^{2}-\frac{36}{7}x+\frac{324}{49}. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x-\frac{18}{7}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{289}{49}}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x-\frac{18}{7}=\frac{17}{7} x-\frac{18}{7}=-\frac{17}{7}
Förenkla.
x=5 x=\frac{1}{7}
Addera \frac{18}{7} till båda ekvationsled.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}