Lös ut x
x=4
x=-\frac{1}{2}=-0,5
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
2x^{2}-7x=4
Byt plats på leden så att alla variabeltermer är till vänster.
2x^{2}-7x-4=0
Subtrahera 4 från båda led.
a+b=-7 ab=2\left(-4\right)=-8
För att lösa ekvationen kan du faktor den vänstra delen med hjälp av gruppering. Första, vänstra sidan måste skrivas om som 2x^{2}+ax+bx-4. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
1,-8 2,-4
Eftersom ab är negativt a och b har motsatta tecken. Eftersom a+b är negativt har det negativa talet större absolut värde än det positiva. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten -8.
1-8=-7 2-4=-2
Beräkna summan för varje par.
a=-8 b=1
Lösningen är det par som ger Summa -7.
\left(2x^{2}-8x\right)+\left(x-4\right)
Skriv om 2x^{2}-7x-4 som \left(2x^{2}-8x\right)+\left(x-4\right).
2x\left(x-4\right)+x-4
Bryt ut 2x i 2x^{2}-8x.
\left(x-4\right)\left(2x+1\right)
Bryt ut den gemensamma termen x-4 genom att använda distributivitet.
x=4 x=-\frac{1}{2}
Lös x-4=0 och 2x+1=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
2x^{2}-7x=4
Byt plats på leden så att alla variabeltermer är till vänster.
2x^{2}-7x-4=0
Subtrahera 4 från båda led.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{\left(-7\right)^{2}-4\times 2\left(-4\right)}}{2\times 2}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 2, b med -7 och c med -4 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-4\times 2\left(-4\right)}}{2\times 2}
Kvadrera -7.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49-8\left(-4\right)}}{2\times 2}
Multiplicera -4 med 2.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{49+32}}{2\times 2}
Multiplicera -8 med -4.
x=\frac{-\left(-7\right)±\sqrt{81}}{2\times 2}
Addera 49 till 32.
x=\frac{-\left(-7\right)±9}{2\times 2}
Dra kvadratroten ur 81.
x=\frac{7±9}{2\times 2}
Motsatsen till -7 är 7.
x=\frac{7±9}{4}
Multiplicera 2 med 2.
x=\frac{16}{4}
Lös nu ekvationen x=\frac{7±9}{4} när ± är plus. Addera 7 till 9.
x=4
Dela 16 med 4.
x=-\frac{2}{4}
Lös nu ekvationen x=\frac{7±9}{4} när ± är minus. Subtrahera 9 från 7.
x=-\frac{1}{2}
Minska bråktalet \frac{-2}{4} till de lägsta termerna genom att extrahera och eliminera 2.
x=4 x=-\frac{1}{2}
Ekvationen har lösts.
2x^{2}-7x=4
Byt plats på leden så att alla variabeltermer är till vänster.
\frac{2x^{2}-7x}{2}=\frac{4}{2}
Dividera båda led med 2.
x^{2}-\frac{7}{2}x=\frac{4}{2}
Division med 2 tar ut multiplikationen med 2.
x^{2}-\frac{7}{2}x=2
Dela 4 med 2.
x^{2}-\frac{7}{2}x+\left(-\frac{7}{4}\right)^{2}=2+\left(-\frac{7}{4}\right)^{2}
Dividera -\frac{7}{2}, koefficienten för termen x, med 2 för att få -\frac{7}{4}. Addera sedan kvadraten av -\frac{7}{4} till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}-\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}=2+\frac{49}{16}
Kvadrera -\frac{7}{4} genom att kvadrera både täljaren och nämnaren i bråktalet.
x^{2}-\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}=\frac{81}{16}
Addera 2 till \frac{49}{16}.
\left(x-\frac{7}{4}\right)^{2}=\frac{81}{16}
Faktorisera x^{2}-\frac{7}{2}x+\frac{49}{16}. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x-\frac{7}{4}\right)^{2}}=\sqrt{\frac{81}{16}}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x-\frac{7}{4}=\frac{9}{4} x-\frac{7}{4}=-\frac{9}{4}
Förenkla.
x=4 x=-\frac{1}{2}
Addera \frac{7}{4} till båda ekvationsled.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}