Lös ut x
x=2\sqrt{10}+6\approx 12,32455532
x=6-2\sqrt{10}\approx -0,32455532
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
-24x+3x^{2}=x^{2}+8
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera 3x med -8+x.
-24x+3x^{2}-x^{2}=8
Subtrahera x^{2} från båda led.
-24x+2x^{2}=8
Slå ihop 3x^{2} och -x^{2} för att få 2x^{2}.
-24x+2x^{2}-8=0
Subtrahera 8 från båda led.
2x^{2}-24x-8=0
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{\left(-24\right)^{2}-4\times 2\left(-8\right)}}{2\times 2}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 2, b med -24 och c med -8 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{576-4\times 2\left(-8\right)}}{2\times 2}
Kvadrera -24.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{576-8\left(-8\right)}}{2\times 2}
Multiplicera -4 med 2.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{576+64}}{2\times 2}
Multiplicera -8 med -8.
x=\frac{-\left(-24\right)±\sqrt{640}}{2\times 2}
Addera 576 till 64.
x=\frac{-\left(-24\right)±8\sqrt{10}}{2\times 2}
Dra kvadratroten ur 640.
x=\frac{24±8\sqrt{10}}{2\times 2}
Motsatsen till -24 är 24.
x=\frac{24±8\sqrt{10}}{4}
Multiplicera 2 med 2.
x=\frac{8\sqrt{10}+24}{4}
Lös nu ekvationen x=\frac{24±8\sqrt{10}}{4} när ± är plus. Addera 24 till 8\sqrt{10}.
x=2\sqrt{10}+6
Dela 24+8\sqrt{10} med 4.
x=\frac{24-8\sqrt{10}}{4}
Lös nu ekvationen x=\frac{24±8\sqrt{10}}{4} när ± är minus. Subtrahera 8\sqrt{10} från 24.
x=6-2\sqrt{10}
Dela 24-8\sqrt{10} med 4.
x=2\sqrt{10}+6 x=6-2\sqrt{10}
Ekvationen har lösts.
-24x+3x^{2}=x^{2}+8
Använd den distributiva egenskapen för att multiplicera 3x med -8+x.
-24x+3x^{2}-x^{2}=8
Subtrahera x^{2} från båda led.
-24x+2x^{2}=8
Slå ihop 3x^{2} och -x^{2} för att få 2x^{2}.
2x^{2}-24x=8
Andragradsekvationer som den här kan lösas med hjälp av kvadratkomplettering. För kvadratkomplettering måste ekvationen först skrivas om på formen x^{2}+bx=c.
\frac{2x^{2}-24x}{2}=\frac{8}{2}
Dividera båda led med 2.
x^{2}+\left(-\frac{24}{2}\right)x=\frac{8}{2}
Division med 2 tar ut multiplikationen med 2.
x^{2}-12x=\frac{8}{2}
Dela -24 med 2.
x^{2}-12x=4
Dela 8 med 2.
x^{2}-12x+\left(-6\right)^{2}=4+\left(-6\right)^{2}
Dividera -12, koefficienten för termen x, med 2 för att få -6. Addera sedan kvadraten av -6 till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}-12x+36=4+36
Kvadrera -6.
x^{2}-12x+36=40
Addera 4 till 36.
\left(x-6\right)^{2}=40
Faktorisera x^{2}-12x+36. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x-6\right)^{2}}=\sqrt{40}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x-6=2\sqrt{10} x-6=-2\sqrt{10}
Förenkla.
x=2\sqrt{10}+6 x=6-2\sqrt{10}
Addera 6 till båda ekvationsled.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}