Lös ut x
x=-9
x=-3
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
x^{2}+12x+27=0
Dividera båda led med 3.
a+b=12 ab=1\times 27=27
För att lösa ekvationen kan du faktor den vänstra delen med hjälp av gruppering. Första, vänstra sidan måste skrivas om som x^{2}+ax+bx+27. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
1,27 3,9
Eftersom ab är positivt a och b ha samma tecken. Eftersom a+b är positivt är a och b positiva. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten 27.
1+27=28 3+9=12
Beräkna summan för varje par.
a=3 b=9
Lösningen är det par som ger Summa 12.
\left(x^{2}+3x\right)+\left(9x+27\right)
Skriv om x^{2}+12x+27 som \left(x^{2}+3x\right)+\left(9x+27\right).
x\left(x+3\right)+9\left(x+3\right)
Utfaktor x i den första och den 9 i den andra gruppen.
\left(x+3\right)\left(x+9\right)
Bryt ut den gemensamma termen x+3 genom att använda distributivitet.
x=-3 x=-9
Lös x+3=0 och x+9=0 om du vill hitta ekvations lösningar.
3x^{2}+36x+81=0
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-36±\sqrt{36^{2}-4\times 3\times 81}}{2\times 3}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 3, b med 36 och c med 81 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-36±\sqrt{1296-4\times 3\times 81}}{2\times 3}
Kvadrera 36.
x=\frac{-36±\sqrt{1296-12\times 81}}{2\times 3}
Multiplicera -4 med 3.
x=\frac{-36±\sqrt{1296-972}}{2\times 3}
Multiplicera -12 med 81.
x=\frac{-36±\sqrt{324}}{2\times 3}
Addera 1296 till -972.
x=\frac{-36±18}{2\times 3}
Dra kvadratroten ur 324.
x=\frac{-36±18}{6}
Multiplicera 2 med 3.
x=-\frac{18}{6}
Lös nu ekvationen x=\frac{-36±18}{6} när ± är plus. Addera -36 till 18.
x=-3
Dela -18 med 6.
x=-\frac{54}{6}
Lös nu ekvationen x=\frac{-36±18}{6} när ± är minus. Subtrahera 18 från -36.
x=-9
Dela -54 med 6.
x=-3 x=-9
Ekvationen har lösts.
3x^{2}+36x+81=0
Andragradsekvationer som den här kan lösas med hjälp av kvadratkomplettering. För kvadratkomplettering måste ekvationen först skrivas om på formen x^{2}+bx=c.
3x^{2}+36x+81-81=-81
Subtrahera 81 från båda ekvationsled.
3x^{2}+36x=-81
Subtraktion av 81 från sig självt ger 0 som resultat.
\frac{3x^{2}+36x}{3}=-\frac{81}{3}
Dividera båda led med 3.
x^{2}+\frac{36}{3}x=-\frac{81}{3}
Division med 3 tar ut multiplikationen med 3.
x^{2}+12x=-\frac{81}{3}
Dela 36 med 3.
x^{2}+12x=-27
Dela -81 med 3.
x^{2}+12x+6^{2}=-27+6^{2}
Dividera 12, koefficienten för termen x, med 2 för att få 6. Addera sedan kvadraten av 6 till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}+12x+36=-27+36
Kvadrera 6.
x^{2}+12x+36=9
Addera -27 till 36.
\left(x+6\right)^{2}=9
Faktorisera x^{2}+12x+36. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x+6\right)^{2}}=\sqrt{9}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x+6=3 x+6=-3
Förenkla.
x=-3 x=-9
Subtrahera 6 från båda ekvationsled.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}