Hoppa till huvudinnehåll
Lös ut x (complex solution)
Tick mark Image
Graf

Liknande problem från webbsökning

Aktie

8x^{2}+7x+60=0
Slå ihop 2x^{2} och 6x^{2} för att få 8x^{2}.
x=\frac{-7±\sqrt{7^{2}-4\times 8\times 60}}{2\times 8}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 8, b med 7 och c med 60 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{-7±\sqrt{49-4\times 8\times 60}}{2\times 8}
Kvadrera 7.
x=\frac{-7±\sqrt{49-32\times 60}}{2\times 8}
Multiplicera -4 med 8.
x=\frac{-7±\sqrt{49-1920}}{2\times 8}
Multiplicera -32 med 60.
x=\frac{-7±\sqrt{-1871}}{2\times 8}
Addera 49 till -1920.
x=\frac{-7±\sqrt{1871}i}{2\times 8}
Dra kvadratroten ur -1871.
x=\frac{-7±\sqrt{1871}i}{16}
Multiplicera 2 med 8.
x=\frac{-7+\sqrt{1871}i}{16}
Lös nu ekvationen x=\frac{-7±\sqrt{1871}i}{16} när ± är plus. Addera -7 till i\sqrt{1871}.
x=\frac{-\sqrt{1871}i-7}{16}
Lös nu ekvationen x=\frac{-7±\sqrt{1871}i}{16} när ± är minus. Subtrahera i\sqrt{1871} från -7.
x=\frac{-7+\sqrt{1871}i}{16} x=\frac{-\sqrt{1871}i-7}{16}
Ekvationen har lösts.
8x^{2}+7x+60=0
Slå ihop 2x^{2} och 6x^{2} för att få 8x^{2}.
8x^{2}+7x=-60
Subtrahera 60 från båda led. Allt subtraherat från noll blir sin negation.
\frac{8x^{2}+7x}{8}=-\frac{60}{8}
Dividera båda led med 8.
x^{2}+\frac{7}{8}x=-\frac{60}{8}
Division med 8 tar ut multiplikationen med 8.
x^{2}+\frac{7}{8}x=-\frac{15}{2}
Minska bråktalet \frac{-60}{8} till de lägsta termerna genom att extrahera och eliminera 4.
x^{2}+\frac{7}{8}x+\left(\frac{7}{16}\right)^{2}=-\frac{15}{2}+\left(\frac{7}{16}\right)^{2}
Dividera \frac{7}{8}, koefficienten för termen x, med 2 för att få \frac{7}{16}. Addera sedan kvadraten av \frac{7}{16} till båda ekvationsleden. Det här steget gör ekvationens vänstra sida till en jämn kvadrat.
x^{2}+\frac{7}{8}x+\frac{49}{256}=-\frac{15}{2}+\frac{49}{256}
Kvadrera \frac{7}{16} genom att kvadrera både täljaren och nämnaren i bråktalet.
x^{2}+\frac{7}{8}x+\frac{49}{256}=-\frac{1871}{256}
Addera -\frac{15}{2} till \frac{49}{256} genom att hitta en gemensam nämnare och sedan addera täljarna. Förkorta sedan bråktalet till lägsta term om det går.
\left(x+\frac{7}{16}\right)^{2}=-\frac{1871}{256}
Faktorisera x^{2}+\frac{7}{8}x+\frac{49}{256}. I allmänhet kan den alltid faktoriseras som \left(x+\frac{b}{2}\right)^{2} när x^{2}+bx+c är en perfekt kvadrat.
\sqrt{\left(x+\frac{7}{16}\right)^{2}}=\sqrt{-\frac{1871}{256}}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
x+\frac{7}{16}=\frac{\sqrt{1871}i}{16} x+\frac{7}{16}=-\frac{\sqrt{1871}i}{16}
Förenkla.
x=\frac{-7+\sqrt{1871}i}{16} x=\frac{-\sqrt{1871}i-7}{16}
Subtrahera \frac{7}{16} från båda ekvationsled.