Hoppa till huvudinnehåll
Faktorisera
Tick mark Image
Beräkna
Tick mark Image
Graf

Liknande problem från webbsökning

Aktie

a+b=1 ab=12\left(-6\right)=-72
Faktorisera uttrycket genom gruppering. Först måste uttrycket skrivas om som 12x^{2}+ax+bx-6. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
-1,72 -2,36 -3,24 -4,18 -6,12 -8,9
Eftersom ab är negativt a och b har motsatta tecken. Eftersom a+b är positivt har det positiva talet större absolut värde än det negativa. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten -72.
-1+72=71 -2+36=34 -3+24=21 -4+18=14 -6+12=6 -8+9=1
Beräkna summan för varje par.
a=-8 b=9
Lösningen är det par som ger Summa 1.
\left(12x^{2}-8x\right)+\left(9x-6\right)
Skriv om 12x^{2}+x-6 som \left(12x^{2}-8x\right)+\left(9x-6\right).
4x\left(3x-2\right)+3\left(3x-2\right)
Utfaktor 4x i den första och den 3 i den andra gruppen.
\left(3x-2\right)\left(4x+3\right)
Bryt ut den gemensamma termen 3x-2 genom att använda distributivitet.
12x^{2}+x-6=0
Ett kvadratisk polynom kan faktoriseras med transformeringen ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), där x_{1} och x_{2} är lösningarna för andragradsekvationen ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-1±\sqrt{1^{2}-4\times 12\left(-6\right)}}{2\times 12}
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-1±\sqrt{1-4\times 12\left(-6\right)}}{2\times 12}
Kvadrera 1.
x=\frac{-1±\sqrt{1-48\left(-6\right)}}{2\times 12}
Multiplicera -4 med 12.
x=\frac{-1±\sqrt{1+288}}{2\times 12}
Multiplicera -48 med -6.
x=\frac{-1±\sqrt{289}}{2\times 12}
Addera 1 till 288.
x=\frac{-1±17}{2\times 12}
Dra kvadratroten ur 289.
x=\frac{-1±17}{24}
Multiplicera 2 med 12.
x=\frac{16}{24}
Lös nu ekvationen x=\frac{-1±17}{24} när ± är plus. Addera -1 till 17.
x=\frac{2}{3}
Minska bråktalet \frac{16}{24} till de lägsta termerna genom att extrahera och eliminera 8.
x=-\frac{18}{24}
Lös nu ekvationen x=\frac{-1±17}{24} när ± är minus. Subtrahera 17 från -1.
x=-\frac{3}{4}
Minska bråktalet \frac{-18}{24} till de lägsta termerna genom att extrahera och eliminera 6.
12x^{2}+x-6=12\left(x-\frac{2}{3}\right)\left(x-\left(-\frac{3}{4}\right)\right)
Faktorisera det ursprungliga uttrycket med ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Ersätt x_{1} med \frac{2}{3} och x_{2} med -\frac{3}{4}.
12x^{2}+x-6=12\left(x-\frac{2}{3}\right)\left(x+\frac{3}{4}\right)
Förenkla alla uttryck på formen p-\left(-q\right) till p+q.
12x^{2}+x-6=12\times \frac{3x-2}{3}\left(x+\frac{3}{4}\right)
Subtrahera \frac{2}{3} från x genom att hitta en gemensam nämnare och sedan subtrahera täljarna. Förkorta sedan bråktalet till lägsta term om det går.
12x^{2}+x-6=12\times \frac{3x-2}{3}\times \frac{4x+3}{4}
Addera \frac{3}{4} till x genom att hitta en gemensam nämnare och sedan addera täljarna. Förkorta sedan bråktalet till lägsta term om det går.
12x^{2}+x-6=12\times \frac{\left(3x-2\right)\left(4x+3\right)}{3\times 4}
Multiplicera \frac{3x-2}{3} med \frac{4x+3}{4} genom att multiplicera täljare med täljare och nämnare med nämnare. Förkorta sedan bråktalet till lägsta term om det går.
12x^{2}+x-6=12\times \frac{\left(3x-2\right)\left(4x+3\right)}{12}
Multiplicera 3 med 4.
12x^{2}+x-6=\left(3x-2\right)\left(4x+3\right)
Tar ut den största gemensamma faktorn 12 i 12 och 12.