Hoppa till huvudinnehåll
Faktorisera
Tick mark Image
Beräkna
Tick mark Image
Graf

Liknande problem från webbsökning

Aktie

a+b=35 ab=12\left(-3\right)=-36
Faktorisera uttrycket genom gruppering. Först måste uttrycket skrivas om som 12x^{2}+ax+bx-3. Konfigurera ett system som ska lösas om du vill söka efter a och b.
-1,36 -2,18 -3,12 -4,9 -6,6
Eftersom ab är negativt a och b har motsatta tecken. Eftersom a+b är positivt har det positiva talet större absolut värde än det negativa. Lista alla sådana heltalspar som ger produkten -36.
-1+36=35 -2+18=16 -3+12=9 -4+9=5 -6+6=0
Beräkna summan för varje par.
a=-1 b=36
Lösningen är det par som ger Summa 35.
\left(12x^{2}-x\right)+\left(36x-3\right)
Skriv om 12x^{2}+35x-3 som \left(12x^{2}-x\right)+\left(36x-3\right).
x\left(12x-1\right)+3\left(12x-1\right)
Utfaktor x i den första och den 3 i den andra gruppen.
\left(12x-1\right)\left(x+3\right)
Bryt ut den gemensamma termen 12x-1 genom att använda distributivitet.
12x^{2}+35x-3=0
Ett kvadratisk polynom kan faktoriseras med transformeringen ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right), där x_{1} och x_{2} är lösningarna för andragradsekvationen ax^{2}+bx+c=0.
x=\frac{-35±\sqrt{35^{2}-4\times 12\left(-3\right)}}{2\times 12}
Alla ekvationer på formen ax^{2}+bx+c=0 kan lösas med hjälp av lösningsformeln: \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}. Lösningsformeln ger två lösningar, en när ± är addition och en när det är subtraktion.
x=\frac{-35±\sqrt{1225-4\times 12\left(-3\right)}}{2\times 12}
Kvadrera 35.
x=\frac{-35±\sqrt{1225-48\left(-3\right)}}{2\times 12}
Multiplicera -4 med 12.
x=\frac{-35±\sqrt{1225+144}}{2\times 12}
Multiplicera -48 med -3.
x=\frac{-35±\sqrt{1369}}{2\times 12}
Addera 1225 till 144.
x=\frac{-35±37}{2\times 12}
Dra kvadratroten ur 1369.
x=\frac{-35±37}{24}
Multiplicera 2 med 12.
x=\frac{2}{24}
Lös nu ekvationen x=\frac{-35±37}{24} när ± är plus. Addera -35 till 37.
x=\frac{1}{12}
Minska bråktalet \frac{2}{24} till de lägsta termerna genom att extrahera och eliminera 2.
x=-\frac{72}{24}
Lös nu ekvationen x=\frac{-35±37}{24} när ± är minus. Subtrahera 37 från -35.
x=-3
Dela -72 med 24.
12x^{2}+35x-3=12\left(x-\frac{1}{12}\right)\left(x-\left(-3\right)\right)
Faktorisera det ursprungliga uttrycket med ax^{2}+bx+c=a\left(x-x_{1}\right)\left(x-x_{2}\right). Ersätt x_{1} med \frac{1}{12} och x_{2} med -3.
12x^{2}+35x-3=12\left(x-\frac{1}{12}\right)\left(x+3\right)
Förenkla alla uttryck på formen p-\left(-q\right) till p+q.
12x^{2}+35x-3=12\times \frac{12x-1}{12}\left(x+3\right)
Subtrahera \frac{1}{12} från x genom att hitta en gemensam nämnare och sedan subtrahera täljarna. Förkorta sedan bråktalet till lägsta term om det går.
12x^{2}+35x-3=\left(12x-1\right)\left(x+3\right)
Tar ut den största gemensamma faktorn 12 i 12 och 12.