Lös ut x
x = \frac{13 \sqrt{2}}{5} \approx 3,676955262
x = -\frac{13 \sqrt{2}}{5} \approx -3,676955262
Graf
Aktie
Kopieras till Urklipp
100\left(0\times 8+x\right)^{2}=1352
Multiplicera 0\times 8+x och 0\times 8+x för att få \left(0\times 8+x\right)^{2}.
100\left(0+x\right)^{2}=1352
Multiplicera 0 och 8 för att få 0.
100x^{2}=1352
Noll plus något blir detta något.
x^{2}=\frac{1352}{100}
Dividera båda led med 100.
x^{2}=\frac{338}{25}
Minska bråktalet \frac{1352}{100} till de lägsta termerna genom att extrahera och eliminera 4.
x=\frac{13\sqrt{2}}{5} x=-\frac{13\sqrt{2}}{5}
Dra kvadratroten ur båda ekvationsled.
100\left(0\times 8+x\right)^{2}=1352
Multiplicera 0\times 8+x och 0\times 8+x för att få \left(0\times 8+x\right)^{2}.
100\left(0+x\right)^{2}=1352
Multiplicera 0 och 8 för att få 0.
100x^{2}=1352
Noll plus något blir detta något.
100x^{2}-1352=0
Subtrahera 1352 från båda led.
x=\frac{0±\sqrt{0^{2}-4\times 100\left(-1352\right)}}{2\times 100}
Den här ekvationen är skriven i standardform: ax^{2}+bx+c=0. Ersätt a med 100, b med 0 och c med -1352 i andragradsekvationen \frac{-b±\sqrt{b^{2}-4ac}}{2a}.
x=\frac{0±\sqrt{-4\times 100\left(-1352\right)}}{2\times 100}
Kvadrera 0.
x=\frac{0±\sqrt{-400\left(-1352\right)}}{2\times 100}
Multiplicera -4 med 100.
x=\frac{0±\sqrt{540800}}{2\times 100}
Multiplicera -400 med -1352.
x=\frac{0±520\sqrt{2}}{2\times 100}
Dra kvadratroten ur 540800.
x=\frac{0±520\sqrt{2}}{200}
Multiplicera 2 med 100.
x=\frac{13\sqrt{2}}{5}
Lös nu ekvationen x=\frac{0±520\sqrt{2}}{200} när ± är plus.
x=-\frac{13\sqrt{2}}{5}
Lös nu ekvationen x=\frac{0±520\sqrt{2}}{200} när ± är minus.
x=\frac{13\sqrt{2}}{5} x=-\frac{13\sqrt{2}}{5}
Ekvationen har lösts.
Exempel
Kvadratisk ekvation
{ x } ^ { 2 } - 4 x - 5 = 0
Trigonometri
4 \sin \theta \cos \theta = 2 \sin \theta
Linjär ekvation
y = 3x + 4
Aritmetik
699 * 533
Matris
\left[ \begin{array} { l l } { 2 } & { 3 } \\ { 5 } & { 4 } \end{array} \right] \left[ \begin{array} { l l l } { 2 } & { 0 } & { 3 } \\ { -1 } & { 1 } & { 5 } \end{array} \right]
Samtidig ekvation
\left. \begin{cases} { 8x+2y = 46 } \\ { 7x+3y = 47 } \end{cases} \right.
Differentiering
\frac { d } { d x } \frac { ( 3 x ^ { 2 } - 2 ) } { ( x - 5 ) }
Integration
\int _ { 0 } ^ { 1 } x e ^ { - x ^ { 2 } } d x
Gränser
\lim _{x \rightarrow-3} \frac{x^{2}-9}{x^{2}+2 x-3}